28 груд. 2012 11:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

68

0

Діти-інваліди чекають на допомогу вінничан

Діти-інваліди чекають на допомогу вінничан

Вінницький центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» інтегрує у життя своїх вихованців, але потребує допомоги небайдужих


Діти-інваліди чекають на допомогу вінничан

Недоспані ночі, біль, тривога, мука батьків, їх бажання зробити світ кращим та прихильнішим до дітей. Щоб полегшити страждання хворих на ДЦП та подолати труднощі розвитку, засвоєння побутових та соціальних навичок, щоб розвинути здібності та повністю або частково інтегрувати їх у сучасне життя та надання дітям-інвалідам медичного супроводу за сприянням обласної державної адміністрації та з ініціативи батьків 22 травня 1997 року у Вінниці по вулиці Червоних партизанів, 10 був створений Вінницький центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь». Директором якого став Валентин Микитович Томчук.

На сьогоднішній день центр «Промінь» провів 1125 обстежень сімей, в яких проживають діти-інваліди з 27 районів Вінницької області та створив 130 місць стаціонарного перебування дітей з фізичними та інтелектуальними вадами.

У центрі всі вихованці забезпечені 3-разовим харчуванням та безкоштовним перевезенням до центру і додому, які здійснюються двома автомобілям марки «Газель». Звичайно даного транспорту не вистачає, але працівники не втрачають віри у підтримку і допомогу небайдужих людей.

У реабілітаційному центрі «Промінь» надається кваліфікована педагогічна корекція розвитку дітей-інвалідів. Зараз центр відвідують 170 дітей, ще 30 знаходяться тут постійно на домашньому патронажі. Фахівці центру надають соціальну та психологічну допомогу не тільки дітям-інвалідам, а й членам їх родин.

У центрі працюють досвідчені лікарі, педіатр, невролог, старша медсестра, фізіотерапевт, психіатр, психологи, педагоги, логопеди, лікар ЛФК. На основі тестування розробляють альтернативні програми, щоб вчити і оздоровлювати кожного згідно з індивідуальними можливостями. Тут також практикують медичну реабілітацію це: гідротермореабілітація, лікувальний масаж, аромотерапія, фізіотерапевтичні заняття. У центрі є басейн, джакузі, де дітки можуть відвідати гідромасажні сольові ванни.

 \"\"

У «Проміні» добре розвинута трудова реабілітація. Діти із задоволенням тут займаються лозоплетінням, бісероплетінням, гарденотерапією, працюють у швейній та деревообробній майстерні та займаються у танцювальному гуртку.

\"\"

У центрі є комп`ютерний клас, де діти мають змогу навчатися сучасним навичкам спілкування у віртуальному світі. Хоча існуючої комп’ютерної техніки поки що не вистачає.

Дітям-вихованцям центру надзвичайно подобається відвідувати сенсорні кімнати, де іде психологічне розвантаження. Такі кімнати корисні для відвідання і дорослим.

Спеціально для дітей у «Промені» був створений «Зимовий сад». Це просто надзвичайне місце, де можна поспостерігати за морськими свинками, черепахами, кроликами, рибками, хом’яками, фазанами. А ще – подивитися на власноруч вирощені дерева з лимонами. Адже для діток так важливе спілкування з природою.

 \"\"

Центр «Промінь» має у своєму приміщенні церкву, де кожну середу проводиться служба, а щомісяця – сповідь. Щоб дітки та персонал центру могли духовно збагатитися. Та примножити любов і віру у своїх серцях.

 \"\"

У центрі є 10 вікових груп. І кожна група займається окремим видом трудової діяльності. Директор, вчителі та вихователі намагаються якомога цікавіше та яскравіше наповнити життя діток. З 1по 4 грудня «Промінь» приймав участь у Всеукраїнській виставці і зайняв перше місце. А з 7 по 9 грудня 2011 року у Експоцентрі проходила виставка-ярмарок робіт майстрів з обмеженими фізичними можливостями під назвою «Руками створена краса». І «Промінь» також приставив там свої роботи.

 \"\"

Як зазвичай у кожному колективі чи школі є свої герої і особистості, що вирізняються з-поміж інших. Особливою гордістю «Проміню» є Володимир Балаканов із групи «Пізнайко», який надзвичайно гарно в’яже. Його роботи багаторазово були представлені на виставках та займали призові місця.

 \"\"

Коли потрапляєш на територію «Променя» ти начебто потрапляєш у світ казки та дитинства. Адже тут усе зроблено, щоб дітки почували себе комфортно. На стінах зображені казкові герої, на вулиці іграшки створені власноруч.

 \"\"

Навіть унікального собаку мають, звати якого Тигрик. Адже він оселився тут із самого дня заснування центру. Неможливо промовчати про людей, які працюють у реабілітаційному центрі «Промінь». Адже це люди, які заслуговують на повагу та низький уклін перед ними.

Усі ми знаємо, що жодну дитину неможливо обдурити. Діти – наче рентген. Поганих намірів не приховати. А тут зразу ж видно наскільки діти люблять і тягнуться до своїх вихователів, а ті у свою чергу віддають їм свою ласку та тепло.

Тому ми запрошуємо усіх небайдужих завітати до центру «Промінь». Дітки чекають на Вашу увагу та допомогу.

 \"\"

ВИННИЦА.info


0
0