3 лют. 2014 10:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Політика
0

84

0

Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу?

Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу?

 У Вінниці двомісячне стояння на Майдані завершилось банальним працевлаштуванням низки людей, близьких до опозиції на знакові, хлібні, хоча й не ключові посади в області


Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу?

Саме такий висновок можна зробити з останніх подій в обласній раді де відбулись кадрові зміни, якими закінчилось двомісячне стояння на вінницькому Майдані та захоплення ОДА.

Що ж, в опозиції є чудова нагода продемонструвати власні управлінські таланти. При цьому реальних важелів впливу вони все одно не отримали, а ось неминучі помилки "регіонали" обов’язково помітять, і розповісти всьому світові про них не забаряться.

Але то буде згодом. Ми ж оглянемо ситуацію, що склалася сьогодні. "Піком" єврореволюції у Вінниці стало силове захоплення приміщення ОДА та зрив сесії обласної ради, коли в умовах мовчання з боку переляканих депутатів була створена так звана Народна Рада. Остання прийшла з низкою вимог, основні з яких стосувались повної зміни влади в області – відставка губернатора, голови обласної ради, відмова провладних депутатів від членства у Партії регіонів тощо.

Залишимо за дужками той факт, що "революцію" місцевого масштабу фактично зробили одні - рішучі молоді люди правого толку. Народну Раду очолили ті, хто був поруч та проголошував полум’яні промови до людей, хоча інколи й працював на два фронти, про що буде сказано трохи згодом.

 Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу?

Зрештою, план поширення центрального Євромайдану на регіони був націлений якщо не з метою повного перезавантаження влади в країні, то точно, як фактор тиску на Президента і Партію регіонів для виконання головних вимог - звільнення політв’язнів, перевибори до Верховної Ради, відставка Уряду, повернення до парламентсько-президентської форми правління, а, у кращому випадку – відставка Президента.

Певну частину цих вимог на центральному рівні вдалося задовольнити. А у Вінниці... А у Вінниці все завершилось банальним працевлаштуванням низки людей, близьких до опозиції на знакові, хлібні, хоча й не ключові посади в області. А це мало що змінить (якщо змінить взагалі) у житті мешканців Вінниччини.

Головне питання – чого домоглися люди? Два місяці "стояння" майданів, протести, захоплення? Що для них зміниться після того як Наталія Солейко із задоволенням увійшла до влади і посіла не вирішальну в принципі посаду заступника голови обласної ради? Вона хотіла підняти свій соціальний статус? Вона його підняла.

 Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу? - фото 2

Що змінитися у вінничан від відставки Світлани Василюк з посади директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА? М'яса в холодильнику більше стане? Департамент, справді, працював дуже слабко, звівши власну діяльність до багатослівного, але абсолютно беззмістовного вихваляння обласних чиновників у кращих традиціях брежнєвського "агітпропу". Але потрібно чітко розуміти, що усі дані призначення – суто корпоративні з’ясування стосунків всередині влади за доступ до бюджетних коштів на ЗМІ.

 Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу? - фото 3

Що змінитися у вінничан від зміни керівників державного підприємства ОДТРК "Вінтерра", або зміни головного редактора газети обласної ради та ОДА "Вінниччини"? Вони стануть рупорами опозиції? Це нереально, оскільки контроль за їхньою діяльністю залишиться у руках влади. А та сама себе критикувати не буде ніколи.

А якщо відверто називати речі своїми іменами, то люди, які рвуться на ці хлібні місця, фактично прагнуть працювати на владу.

Поїхали далі. Комісія обласної ради з питань свободи слова і демократії, контроль над якою також отримала опозиція? У нас в області немає свободи слова? Поїдьте в Харків, наприклад, буде з чим порівняти. Бюджетний комітет, який залишила Наталія Рекута? Це вже серйозніше, але тут потрібно пам'ятати, що з найпершою помилкою влада із задоволенням і показово зловить за руку великого корупціонера, ще й від опозиції. Чи не тому син Петра Порошенка Олексій, який ще недавно мав наміри очолити бюджетну комісію, скромно відійшов убік, поступившись місцем креатурі Людмили Щербаківський і родичу Сергія Сітарського – Ігорю Вернигору? Саме цей фактор, як кажуть, стало визначальним у його лобіюванні на посаду.

 Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу? - фото 4

Сухий залишок - вінничани просто працевлаштували ще пару бажаючих сісти в тепле крісло.

Головне, тепер опозиція вляпалася у владу, і перед наступними виборами їм згадають про всі їхні"досягнення".

А якщо вже невгамовні жителі Вінницької області надумають вийти з будь-яким протестом під стіни ОДА або офіс ПР, їх благополучно відправлять страйкувати під офіс "Батьківщини", "Свободи","УДАРу", оскільки вони також тепер є владою?

Аналізуючи останні події, потрібно зупинитися і на створення нової фракції в обласній раді, яку очолив перший заступник міського голови Валерій Коровій – "Совість України". Саме під прапором "Совісті" Володимир Гройсман здобув більшість у міської раді. Після радикальних подій стало зрозуміло, що міськрада з його командою виступила у ролі своєрідного острівця стабільності. При всьому загальному негативі українців до влади мітинги під міськрадою закінчувалися миром та оплесками. Можливо таку стабільність і вирішили спроектувати на обласну раду - така собі депутатська група, яка стоїть над політичними процесами. А можливо це технологічне рішення команди Гройсмана? У будь-якому випадку це тактичний маневр, на пару ходів вперед. Саме те, чого не вистачає обласної влади сьогодні.

І, насамкінець. Головним суб’єктом переговорів між владою Народною Радою виступив народний депутат від Партії регіонів Володимир Продивус. Причому – результативно.

 Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу? - фото 5

Тому на сьогодні, після всім відомих баталій та боротьби за так званий контроль над областю,  між впливомими групами можна ставити крапку. І як часто буває в житті, цей контроль отримав той, хто найменше цього прагнув. От тільки те, що для інших стало б трофеєм - контроль над областю від Президентської вертикалі, у відсутності бізнес інтересів і не потрібності кадрових тилів, стало для нардепа додатковим громадським навантаженням.

Микола Філонов Центр суспільно-політичного моніторингу "Вектор", для ВИННИЦА.info

Тепер вінничани не мають морального права протестувати, а опозиція критикувати владу? - фото 6


0
0