25 черв. 2012 17:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Події
0

34

0

У Ладижині міліція затримала громадську активістку. За анонімним дзвінком з мерії

У Ладижині міліція затримала громадську активістку. За анонімним дзвінком з мерії

Лише завдяки втручанню юриста громадської організації «Земляки» стало можливим «витягнути» літню жінку з відділку міліції


У Ладижині міліція затримала громадську активістку. За анонімним дзвінком з мерії

В суботу, 23 червня, в Ладижині Віннницької області стався прикрий інцидент - активістку громадської організації «Земляки» Ніну Бурлаченко, яка проводила на площі перед міськвиконкомом збір підписів проти подальшого реформування медицини в Вінницькій області, затримали троє міліціонерів.

Правоохоронці доставили жінку до відділку міліції та фактично змушували дати свідчення, що під час збору підписів звучали лозунги проти суспільного порядку в державі. Зміст лозунгів залишається невідомим, адже анонім, який подзвонив у міліцію навіть не сказав, що саме викрикують активісти. Та це не зупинило стражів порядку і вони кілька годин утримували Ніну Бурлаченко. Лише завдяки втручанню юриста громадської організації стало можливим «витягнути» літню жінку з відділку міліції.

Журналісти 5-го каналу, які намагались отримати інформацію щодо затримання активістки громадської організації, так і не змогли почути пояснення від начальника місцевого відділення міліції Євгена Соловейчука.

Ганна Олійник, яка очолює прес-службу обласного Управління МВС у Вінницькій області зазначила, що у організаторів акції не було потрібних документів. Згідно закону громадяни мають лише повідомляти про те, що буде проводитись збір підписів, а не отримувати дозвіл. Таким чином ніяких підстав для затримання активістки у правоохоронців не було.

Та, в місті Ладижині, який на Вінниччині вважають «державою в державі», таке ставлення до представників громадських організацій скоріше правило, ніж виняток. Відомо, що під час проведення сесії міськради, одну з громадських активісток вивели з зали засідань, не давши жодних пояснень. Таким чином місцева влада демонструє неповагу не лише до мешканців міста та їх проблем, але й до букви закону.

 У Ладижині міліція затримала громадську активістку. За анонімним дзвінком з мерії

 У Ладижині міліція затримала громадську активістку. За анонімним дзвінком з мерії - фото 2

Слід зазначити, що подібна акція, яка проходила в місті Гайсин обійшлась без інцидентів. 2 тисячі мешканців міста виступили проти реформування медицини в тому, вигляді, який вона має нині. Станом на суботу в інших регіонах області було зібрано більше 10 тисяч підписів подолян.

Щодо змісту вимог, які підписали мешканці області то їх всього чотири:

1 Визнати, що при всіх запевненнях та обіцянках медична реформа має виразні негативні процеси та потребує негайного перегляду. закриття низки медичних закладів призвело до зниження якості медичних послуг населення.

2. Визнати, що медична реформа в якості нині діючого «пілотного» проекту на Вінниччині потребує доопрацювання та ширшого, системного висвітлення в ЗМІ.

3 Визнати, що для ефективності медичної реформи, як і будь-якої реформи взагалі, необхідне належне фінансування галузі.

4. На рівні державних адміністрацій вимагаємо проведення громадських слухань за участю широких верств населення міст і сіл щодо результатів реформування медичної галузі та доцільності проведення експерименту.

Акція, яка розпочалася 18 має завершитись 24 червня. Після цього звернення мешканців міста будуть передані до обласної ради, для ініціювання звернення до депутатів Верховної Ради України з приводу припинення реформи.

Олена Павлова, для ВИННИЦА.info


0
0