5 трав. 2022 09:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Місто
0

580

0

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото

Ця скульптурна композиція звеличувала борців за радянську владу, яка всіма силами намагалась знищити українську державність та національну ідентичність


Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото

Пам’ятник, який символізував «преемственность поколений борцов за власть Советов», прибрали з Європейської площі. Ця скульптурна композиція звеличувала борців за радянську владу, яка всіма силами намагалась знищити українську державність та національну ідентичність. Натомість ідеологія «совєтів» тісно пов’язала цей пам’ятник з перемогою у Другій світовій війні. Рішення, яке дозволило прибрати з центру міста скульптурну композицію, схвалив виконком міської ради на минулому тижні.

Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

Там також зауважують, що за архівними матеріалами, перші колективні захоронення на цьому місці більшовиків та їхніх прихильників, які воювали проти Армії Української Народної Республіки, відбувалися упродовж 1919-1922 років.

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото

Лише з 1958 року на меморіал із кладовищ Вінниці та Вінниччини почали перепоховувати прах учасників подій Другої світової війни. Відтоді офіційна назва цього місця – «Меморіал борців за радянську владу, загиблих у роки Громадянської та Великої Вітчизняної війни».

За інформацією істориків, цей пам’ятник у тодішньому сквері Козицького відкрили 7 листопада 1977 року з нагоди 60-ї річниці більшовицького перевороту – «Великої Жовтневої Соціалістичної революції».

Пропагандистська скульптурна композиція - символ епохи тоталітаризму, символ тих, хто фізично знищував нашу націю голодоморами та репресіями.

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото   - фото 2

70 років українцям насаджували «єдино правильну» ідеологію та версію історії, змушували забути справжнє коріння. Поза сумнівом, радянській владі майже вдалося це зробити.

Але сьогодні ми маємо унікальний шанс розкрити істинні сторінки історії України, зокрема і Вінниці, та відновити власну національну та локальну систему цінностей та ідентичності.

Фігури будьонівця, червоногвардійця та червоноармійця Дирекція парків та дозвілля територіальної громади, на балансі якої перебували три фігури, передала на відповідальне зберігання Історико-меморіальному комплексу пам’яті жертв нацизму – філії Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото   - фото 3

Вшановуємо своїх і відправляємо в небуття все російське. У Вінниці 29 квітня нарешті зняли Горького та перейменували шість вулиць і парк, назви яких через рашистську війну навіть не хотілось вимовляти.

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото   - фото 4

Біля вічного вогню у Вінниці прибрали пам’ятник – символ радянської епохи . Фото   - фото 5

#stoprussia

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info