5 жовт. 2022 16:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

492

0

У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення

У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення

За проектом буде створено єдиний меморіальний комплекс «без сусідства із залишками радянської ідеології»


У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення

5 жовтня у Вінниці презентували макети та візуалізацію, як в майбутньому буде виглядати зона пам’яті Меморіалу Визволення, що на вулиці Київська. За проектом буде створено єдиний меморіальний комплекс, до якого перенесуть таблички з іменами загиблих у Другій світовій війні, які знаходяться на Європейській площі в центрі міста.

Про це повідомили у Вінницькій міській раді.

«Історія деколонізації пам’яті у Вінниці розпочалась у квітні-травні 2022 з Європейської площі і Меморіалу Слави. Передусім ми говоримо про розмежування сенсів і смислів, які вкладалися протягом тривалого часу в цю територію. Кількість нашарувань, які зосередились тут, уже досягла критичної маси і потребує нашої уваги для того, щоб були розставлені відповідні акценти», – каже головний архітектор міста Євген Совінський.

За його словами, фактично з моменту перших індивідуальних та колективних захоронень у 1920 році в центрі міста як площа і громадський простір цей об’єкт не розвивається, оскільки несе на собі поховальну, меморіальну функцію, яка ігнорує історичне паркове призначення території та пригнічує подальший містобудівний розвиток.

«Меморіал Слави складається з більше ніж 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року. Ми ж сьогодні говоримо про стіну пам’яті, про більш ніж 380 плит, які розміщенні півколом, з нанесеними іменами вінничан, які потребують поважного ставлення і розміщення в структурі об’єктів міської пам’яті», –додав Євген Совінський.

Рішення створити оновлену зону пам’яті на Меморіалі Визволення є історично обґрунтованим, кажуть експерти.

У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення

«Меморіал на вулиці Київській первинно є кладовищем солдат і офіцерів-червоноармійців, створеним навесні 1944 року: саме тут була похована більшість вояків, які загинули у боях з німецькою армією. На сьогодні тут спочиває 4 тисячі 106 осіб. Ця зона пам’яті формувалася теж певними етапами, - відтворює хронологію створення Меморіалу директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен. – У 1956 р. на братських могилах встановили 4 типові надгробки із зазначенням кількості спочилих. У 1972 р. тут сформовано меморіальний комплекс авторства скульптора П. Левицького. До нього входить пілон із зображенням стилізованого меча та гранітна стела з барельєфом скорботної матері. У 80-х до Меморіалу додали плиту із назвами підрозділів, які брали участь у вигнанні нацистів. Помітний епізод, пов’язаний із цим місцем пам’яті, стався у 2008 році, коли за участі Президента Віктора Ющенка тут було з почестями перепоховано 100 останків в’язнів концентраційного солдатського табору «Шталаг-329», розташованого на вул. Гетьмана Мазепи (колишньої Чехова)».

Згідно із проектом, понад 380 металевих плит із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій буде перенесено на Меморіал Визволення на вул. Київській. Їх встановлять на нові гранітні постаменти, які розмістять у вигляді алеї. Благоустрій території передбачає, зокрема, капітальне оновлення вже існуючих елементів, влаштування пішохідних доріжок із екологічної плитки, бордюрів, декоративного та спеціального освітлення, створення зелених зон зі складними квітковими композиціями.

«У поточному році було розроблено проектну-кошторисну документацію, яка пройшла комплексну експертизу. На сьогодні у нас вже є переможець – підприємство, яке запропонувало ціну нижчу вже на 720 тисяч грн, ніж було оголошено. Що стосується суттєвого оновлення Меморіалу Визволення на вулиці Київській – це влаштування, так званих, стовпів пам’яті, тобто 48 постаментів, виконаних із граніту. Елементи являють собою прямокутники, висота яких становить майже 2,5 м, ширина до 1 м, вага готового виробу близько 6 тонн», – зазначив директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк

У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення - фото 2

У Вінниці показали, як виглядатиме оновлена зона пам’яті Меморіалу Визволення - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ВМР