16 груд. 2021 09:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

13105

0

50 відтінків сечі: лікар-уролог розповів про які захворювання може свідчити колір сечі та її запах

50 відтінків сечі: лікар-уролог розповів про які захворювання може свідчити колір сечі та її запах

Якого кольору та запаху є сеча здорової людини? Про які захворювання може «розповісти» сеча? При яких симптомах лікар-уролог призначає своєму пацієнту аналіз сечі? Чи може нерегулярне сечовипускання свідчити про наявність хвороби? У яких випадках із проблемою нетримання сечі необхідно звертатись до уролога?


50 відтінків сечі: лікар-уролог розповів про які захворювання може свідчити колір сечі та її запах

Колись лікарі по кольору, запаху та навіть смаку сечі виявляти ті чи інші захворювання в організмі. На щастя, зараз існують інші методи досліджень.

Та «зчитати» наявність проблем зі здоров’ям по кольору та запаху сечі можна навіть в домашніх умовах.

Лікар-уролог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Євгеній Ільічов зауважує, що ця біологічна речовина містить у собі безліч інформації про стан організму.

Отже, якого кольору та запаху є сеча здорової людини? Про які захворювання може «розповісти» сеча? При яких симптомах лікар-уролог призначає своєму пацієнту аналіз сечі? Чи може нерегулярне сечовипускання свідчити про наявність хвороби? У яких випадках із проблемою нетримання сечі необхідно звертатись до уролога?

Відповіді лікаря на ці та інші питання читайте в інтерв’ю.

Чи правда, що лише одному кольору сечі лікар вже може робити певні висновки про наявність тієї чи іншої патології? Охарактеризуйте сечу, яка відповідає нормі.

Це дійсно так. Я навіть більше скажу, що сама людина по кольору своєї сечі вже може робити певні висновки.

У нормі варіанти кольору сечі варіюється від блідо-жовтого до яскраво-жовтого, відтінок залежить від концентрації такого компоненту як урохром.

Тому, якщо людина вживає велику кількість рідини, то концентрація урохрому буде низька, а колір буде світлішим і навпаки.

Зміна кольору сечі може змінюватись в залежності від прийому продуктів харчування, ліків або барвників.

Так, при вживанні моркви, вітаміну С, лікарських препаратів – варфарину та рифампіцину колір може змінюватись на помаранчевий.

Зміна кольору сечі на зелений буває при вживання великої кількості спаржі, синій та жовто-зелений - при вживанні таких медичних препаратів як урісед, амітриптилін, метіндол. Сеча пофарбується у темно-коричневий колір після вживання бобових, ревіню, прийому протималярійних препаратів, метоклопраміду.

Також слід звернути увагу на прозорість сечі, наявність домішок (слиз, гній, кров) та її запах.

Сеча в нормі має бути прозорою, без різкого запаху.

Але якщо зміна кольору сечі, її прозорість, наявність запаху виключає прийняття перерахованих продуктів харчування та ліків, то треба звернутись за допомогою кваліфікованого лікаря для надання допомоги та усунення причин.

Ви сказали, що людина по кольору та запаху своєї сечі вже може запідозрити наявність проблем зі здоров’ям. А про які саме захворювання може «розповісти» сеча? Розкажіть будь ласка, який колір сечі має насторожити Вашого потенційного пацієнта?

От до прикладу, темно-жовтий колір сечі може свідчити про проблеми із нирками, надто бліда сеча може бути ознакою цукрового діабету.

Про небезпечний стан вказуватиме червоний колі сечі, він може сигналізувати про новоутворення, інфаркт нирки та ниркову кольку.

Існує таке неприємне порівняння сечі з «м’ясними помиями». Коли саме так виглядає сеча, це може бути наслідком гострого нефриту.

Є ще дуже багато «хворих» відтінків сечі. Так, колір пива (зелено-бурий) – ознака паренхіматозної жовтяниці; зеленувато-жовтий – механічна жовтяниця; білуватий – жирове переродження та розпад ниркової тканини;молочний – лімфостаз нирок.

50 відтінків сечі: лікар-уролог розповів про які захворювання може свідчити колір сечі та її запах

А запах сечі теж може бути ознакою наявності патології?

Так, все вірно. В нормі сеча не має запаху взагалі, або має слабко виражений аромат.

При сильному зневодненні буде різких запах аміаку, який також притаманний при наявності інфекцій сечовивідних шляхів.

Запах тухлої риби притаманний наявності трихомонадної інфекції і як правило має признаки захворювання (слизо-гнійні виділення, свербіж, печіння при сечовипусканні) та незахищенний статевий контакт в анамнезі.

Якщо ви відчули солодкуватий запах, це може бути ознакою наявності цукрового діабету.

При цих змінах треба негайно йти по допомогу до спеціаліста.

Також є більш рідкісні зміни запаху, які не несуть загрози здоров’ю, такі як запах кави (при вживання великої кількості кави), запах сірки (вживання спаржі).

При яких симптомах лікар-уролог призначає своєму пацієнту аналіз сечі?

Аналіз сечі я призначаю усім своїм пацієнтам, адже завдяки цьому аналізу ми можемо оцінити наявність захворювань сечо-статевої системи, захворювань ендокринної системи (цукровий діабет), захворювань біліарної системи.

З метою профілактичного огляду треба здавати ЗАС хоча б один раз на рік, але якщо Ви замітили, появу частого сечовипускання, а також болі, різі під час сечовипускання, зміну кольору сечі, наявність домішків в сечі, болі в поперековій ділянці — це все вже є показом для здачі аналізу та звернення до спеціаліста.

Чи може нерегулярне сечовипускання свідчити про наявність хвороби?

Перший важливий показник — кількість сечовипускання за добу. Здорова людина відвідує туалет 4-6 разів за добу.

Другий — об’єм сечовипускання, одне сечовипускання дорівнює близько 250-300 мл.

Зміна кількості сечі залежить від об’єму вживаної рідини, наявності змін терморегуляції, інтоксикації організму.

Зменшення об’єму добової сечі менше 500 мл назвивається олігурією, відсутність сечі або її наявність менше 50 мл — анурією.

Причиною можуть стати інфекційні хвороби, інтоксикація, пухлини, СКХ, захворювання передміхурової залози, ГНН тощо.

Часто до цих симптомів додається ще підвищення температури тіла та болі в поперековій ділянці, внизу живота.

Збільшення об’єму сечі за добу - більше 2 л, або більше 8 актів сечовипускання називається поліурією.

Причиною цього можуть бути запальні захворювання сечостатевої системи (простатит, цистит, уретрит), сечокам’яна хвороба, нетримання сечі, вагітність, цукровий діабет.

Описані стани поєднуються з біллю та дискомфортом при сечовипусканні, зміною кольору сечі, хибними позивами до сечовипускання, дискомфортом внизу живота, гіпертермією.

У яких випадках із проблемою нетримання сечі необхідно звертатись до уролога?

За поняттям нетримання сечі йде мова про стан, коли у людини порушений зв’язок між його сечовим міхуром та головним мозком, що призводить до мимовільних сечовипускань, які несуть за собою не тільки органічні проблеми, але і соціальні, тому вони потребують консультації вже при перших проявах.

До причин, які призводять до нетримання належать: інфекційні захворювання сечостатевих шляхів, слабкість м’язів тазового дна, нейродегенаративні захворювання, цукровий діабет, доброякісна гіперплазія передміхурової залози.

Нетримання сечі поділяють на імперативне, коли відчувається позив, але пацієнт не можете добігти до туалету; стресове (під час фізичного навантаження, кашлю, сміху), підтікання сечі (виділення сечі по каплях після сечовипускання).

Кожен вид потребує діагностики, від якої буде вирішено тактику подальшого лікування.

Записатись на прийом до лікаря-урологу Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Євгенія Вікторовича Ільічова можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 337 7697.

50 відтінків сечі: лікар-уролог розповів про які захворювання може свідчити колір сечі та її запах - фото 2