21 груд. 2021 15:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

650

0

Альтернативи немає: лікар-пульмонолог розповіла у яких випадках і для чого призначається бронхоскопія

Альтернативи немає: лікар-пульмонолог розповіла у яких випадках і для чого призначається бронхоскопія

Бронхоскопія може бути діагностичною та лікувальною, але в обох випадках вона виконується виключно за призначенням лікаря


Альтернативи немає: лікар-пульмонолог розповіла у яких випадках і для чого призначається бронхоскопія

Бронхоскопія може бути діагностичною та лікувальною, але в обох випадках вона виконується виключно за призначенням лікаря.

У яких випадках лікар-пульмонолог призначає бронхоскопію? Чи існує якесь альтернативне обстеження бронхоскопії? При яких показах проводиться це ендоскопічне дослідження? Чи допомагає швидшому одужанню пацієнта санаційна бронхоскопія? Чи часто бронхоскоп використовується для видалення сторонніх предметів з органів дихання? Чи реально інфікуватись через бронхоскоп?

Відповіді на ці та інші питання надала лікар-пульмонолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Цісар.

Альтернативи немає: лікар-пульмонолог розповіла у яких випадках і для чого призначається бронхоскопія

Чи часто Ви направляєте своїх пацієнтів на бронхоскопію?

Це обстеження являється високоінформативним і вважається пріоритетним методом діагностики у багатьох ситуаціях. На жаль, нерідко трапляються випадки, коли пацієнти потребують або додаткової діагностики для спростування чи підтвердження діагнозу, тому що лабораторних досліджень або КТ чи УЗД виявляється недостатньо.

Також бронхоскопію часто також доводиться використовувати з лікувальною метою. Наприклад, видалити слиз, гній, в’язке мокротиння з бронхів, тобто проведення санації, допоможе пацієнту швидше подолати затяжний бронхіт. При бронхоскопії можливо безпосередньо до осередку запалення ввести медичні препарати – антибіотики, муколітики, гормони.

З діагностичною метою бронхоскопія проводиться при підозрі на злоякісні та доброякісні утворення трахеї та бронхів; при необхідності уточнити локалізацію легеневої кровотечі; при необхідності забору матеріалу для цитологічного та морфологічного досліджень.

Незамінною бронхоскопія є для пацієнтів, які мають вроджені аномалії розвитку трахео-бронхіального дерева.

Окремо треба зауважити, що бронхоскопія є надійним помічником в лікуванні хворих на COVID-19, що ускладнився бактеріальним запаленням легень. Бронхоскопія надає можливості для збору мокротиння, ендотрахеального аспірату, бронхоальвеолярного лаважу для виявлення збудників та встановлення їх чутливості до антимікробних препаратів. Це допомагає правильно підібрати лікування та пришвидшити одужання пацієнта.

При яких показаннях буде доречним це ендоскопічне дослідження?

Цих показань насправді є чимало. Найперше – це пневмонія, але не та, яка піддається лікуванню й проходить за два тижні, а затяжна, та, що триває понад місяць.

Бронхоектати́чна хворо́ба теж вимагає бронхоскопії. При цій нозології дуже важливо виявити локалізацію та причину появи бронхоектазів.

Бронхоскопія також призначається при підозрі на туберкульоз для забору матеріалу, щоб верифікувати збудника та проведення тесту на медикаментозну чутливість.

Рак легенів, рак трахеї та бронхів. При цих захворюваннях бронхоскопія використовується для взяття матеріалу на біопсію, а також для визначення стадії захворювання.

Є група захворювань, їх більше 50-ти, які дуже складно діагностуються, це так звані дисеміновані процеси. Верифікувати те чи інше захворювання можливо завдяки легеневій біопсії.

Також в деяких випадках показаннями для проведення бронхоскопії є ХОЗЛ – хронічне обструктивне запалення легень та гнійні бронхіти. Але тут особливо важливо підходити індивідуально до кожної ситуації окремо.

Гнійні процеси легень, кровотечі і кровохаркання, сторонні тіла в органах дихання – все це потребує бронхоскопії.

Від бронхоскопії в усіх перерахованих випадках залежить подальший вибір тактики лікування пацієнта. Тому вона відіграє важливу роль в діагностиці та лікуванні захворювань органів дихання.

Альтернативи немає: лікар-пульмонолог розповіла у яких випадках і для чого призначається бронхоскопія - фото 2

Розкажіть у яких випадках потрібна санаційна бронхоскопія? Чи допомагає ця процедура одужанню?

Санаційна бронхоскопія виконується для видалення надмірної кількості слизу, в’язкого мокротиння чи гною з трахеобронхіального дерева за допомогою спеціального відсмоктувача.

Наприклад, при бронхоектатичній хворобі, про яку я вже згадувала вище, просвіт бронхів розширюється аж удвічі, захворювання проявляється у вигляді ендобронхіального нагноєння. Через це пацієнт постійно відчуває в роті запах гнилі, а мокротиння відходить із домішками крові.

Бронхоскопія допоможе виявити морфологію хвороби та підібрати ефективне лікування. А санаційна бронхоскопія пришвидшить процес одужання, адже, по-перше, органи дихання промиються спеціальних медичним сануючим розчином, а по-друге, в осередок запалення введуться муколітики чи антибіотики.

Відомо, що серед приватних лікувальних закладів Вінниці бронхоскопію можна зробити лише в «Меділюкс». Це незатребувана послуга? Чи можливо існує альтернативний метод обстеження?

Насправді це затребувана процедура, адже, як ви вже зрозуміли, вона використовуються у багатьох випадках. Пацієнтів хворих на рак легенів, гортані та трахеї, на жаль, дуже багато. З кожним роком ця статистика лише росте. Пневмоній, які не піддаються належним чином лікуванню, теж чимало і цьому є різні причини, в тому числі резистентність до антибіотиків.

Повноцінної альтернативи бронхоскопії, як такої, не існує. Звісно, можна перевірити органи дихання за допомогою УЗД, КТ, МРТ, рентгену, але взяти біоматеріал з трахеї чи легені на гістологічне дослідження можливо лише з допомогою бронхоскопу.

За допомогою бронхоскопа можна виявити та дістати сторонні тіла з органів дихання. Тут складно знайти альтернативу.

Санаційна бронхоскоскопія – це процедура, яку теж важко замінити, тому дуже добре, що у Вінниці таке обстеження можна пройти й у приватному медичному закладі – без черг, стресу.

А які сторонні тіла, зазвичай, потрапляють до органів дихання? Чи часто такі випадки трапляються?

Частіше таке трапляється з дітьми. Нерідко сторонні предмети потрапляють до органів дихання з ротової порожнини, коли діти сміються, плачуть, гикають… під час падіння чи переляку. Це можуть бути копійки, квасоля, бісер, гудзик, кісточки ягід, горошок… Найчастіше такі предмети потрапляють до трахеї і в головний бронх, частіше в правий, рідше – в лівий.

А от дорослі нерідко ковтають власні зуби чи елементи зубних протезів: то позіхнули надто сильно, то сміялись надто активно… Різні випадки.

А завдяки відсмоктувачу на ендоскопічній системі все це можна видалити.

Через бронхоскопію пацієнт може інфікуватись?

Ендоскопічні системи піддаються ретельній санації.

А в Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» взагалі відбувається трирівнева система стерилізації бронхоскопу, в тому числі автоматична дезінфекція високого рівня. Ендоскопи зберігаються в асептичних умовах, у спеціалізованих шафах з УФ-опроміненням.

Тож заразитись через бронхоскоп в «Меділюкс» практично нереально.

Записатись на прийом до лікаря-пульмонолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірини Юріївни Цісар можна за телефонами: 0 800 33 01 30, 098 101 74 74, 073 101 74 74.