28 жовт. 2022 14:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

2871

0

Аналіз, який оцінить роботу ваших нирок – аналіз крові на «ниркові проби»

Аналіз, який оцінить роботу ваших нирок – аналіз крові на «ниркові проби»

Перевірити працездатність нирок - досить частий запит в сучасній вінницькій лабораторії «Меділабс»


Аналіз, який оцінить роботу ваших нирок – аналіз крові на «ниркові проби»

Перевірити працездатність нирок – досить частий запит в сучасній вінницькій лабораторії «Меділабс».

Кому треба здавати аналіз крові на «ниркові проби» у Вінниці?

Направлення на це лабораторне дослідження найчастіше отримують пацієнти, що мають ниркові захворювання різної тяжкості – пієлонефрит, гломерулонефрит, нефрит, ниркова недостатність; пацієнти з цукровим діабетом та ожирінням; люди, чиї родичі мають ниркові патології, літні люди,- в силу вікових змін, а також обов’язково вагітні – для контролю загального стану.

Саме цей аналіз крові допоможе зрозуміти лікарю, чому в його пацієнта болить поперек, набряклі обличчя та кінцівки, наявні «стрибки» артеріального тиску та головний біль.

«Ниркові проби» призначаються також хворим, які приймають медикаменти, що шкодять ниркам чи порушують їх роботу.

Дослідження на «ниркові проби», навіть без скарг, бажано проводити один раз на рік.

Що це за аналіз «ниркові проби»?

В лабораторії «Меділабс» це біохімічне дослідження має назву «Пакет «Ниркові проби +» (креатинін, сечовина, сечова кислота, загальний білок)». Воно дозволяє оцінити базові показники роботи нирок, відхилення яких може вказувати на наявність різних патологій.

Креатинін – важлива для клітинного енергообміну в тканинах м’язів речовина. Вона вивільняється з м’язових клітин (міозитів), транспортується через нирки й виводиться разом з сечею. Рівень креатиніну дозволяє діагностувати зниження фільтраційної здатності нирок.

Сечовина – це кінцевий продукт розщеплення білків. Її кількість в крові також демонструє видільні здатності ваших нирок. Якщо будуть виявленні відхилення від норми, то це може свідчити про тривалі або навіть хронічні недуги.

Хвороби, що супроводжуються порушенням обмінних процесів, може показати рівень сечової кислоти – речовини, що з’являється у наслідок розпаду складних нуклеотидів.

Білок є важливим біохімічним показником, адже він виконує безліч функцій в організмі. При патології нирок організм починає втрачати білок з сечею. То ж визначивши його рівень, лікар зможе зорієнтуватись в загальному стані пацієнта.

Які захворювання «покаже» аналіз на «ниркові проби»?

Це дуже інформативний аналіз, який допоможе діагностувати чимало захворювань. Підвищений рівень креатиніну вказує на загрозливий стан – ниркову недостатність, тобто порушення нормального функціонування нирок в наслідок різних захворювань (нефрит, пієлонефрит, гломерулонефрит, стеноз просвіту артерії нирки, сечокам’яна хвороба, полікістоз, дисфункція нирок в гострій фазі та ін.)

Відхилення від норми сечовини також вказує на проблему, пов'язану або зі здатністю нирок виводити з організму продукти азотистого обміну (підвищення рівня), або утворення сечовини (зниження рівня).

Рівень сечової кислоти реагує на складні біохімічні відхилення, які можуть супроводжувати такі захворювання як подагра, пневмонія, туберкульоз, ВІЧ, алкоголізм, запалення та дисфункція нирок (в тому числі хронічна недостатність), цукровий діабет, екзема, псоріаз та багато інших захворювань.

Аналіз, який оцінить роботу ваших нирок – аналіз крові на «ниркові проби»

Як підготуватись до лабораторного дослідження на «ниркові проби»?

Правильна підготовка до забору крові дозволить звести до мінімуму ймовірність хибного результату аналізу. То ж варто дотриматись певних правил.

За два тижні виключити прийом деяких медикаментів, в тому числі сечогінних (детальніше варто дізнатись у лікаря). Якщо це не можливо, при здачі аналізу повідомте відповідну інформацію адміністратору лабораторії.

За 2-3 дні, мінімум за 12 годин, до забору крові варто дотриматись нескладної дієти – не вживати жирне та смажене.

Впродовж 72 годин не вживати алкоголь, за пів години – не палити. Перед здачею аналізу краще відпочити 15 хв, щоб врегулювати емоційний стан.

Яка вартість аналізу на «ниркові проби» в лабораторії «Меділабс» у Вінниці?

«Пакет «Ниркові проби +» (креатинін, сечовина, сечова кислота, загальний білок) коштує 300 грн + 40 грн – забір крові.

В «Меділабс» можна також здати аналіз на «ниркові проби», куди не входить аналіз на загальний білок. Його назва – «Пакет № 618 «Ниркові проби» (креатинін, сечовина, сечова кислота). Його вартість складає 280 грн.

Очікувати результатів аналізу варто протягом одного робочого дня. Про його готовність ви дізнаєтесь за допомогою повідомлення на мобільний телефон.

Дізнатись деталі або записатись на здачу аналізу в сучасну лабораторію «Меділабс» у Вінниці можна за телефоном: 067 430 64 02.