2 берез. 2020 15:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

173

0

Арештований ватажок «Нацдружин» розповів про своє побиття і події на сесії в Жмеринській міськраді. Інтерв’ю

Арештований ватажок «Нацдружин» розповів про своє побиття і події на сесії в Жмеринській міськраді. Інтерв’ю

Очільник вінницького осередку «Національних дружин» Андрій Вербецький перебуває під арештом на лікарняному ліжку.


Арештований ватажок «Нацдружин» розповів про своє побиття і події на сесії в Жмеринській міськраді. Інтерв’ю

Очільник вінницького осередку «Національних дружин» Андрій Вербецький перебуває під арештом на лікарняному ліжку. Під час гучних подій 27 лютого в Жмеринській міськраді його було травмовано. В ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі вінничанин розповів про контакти з колишнім мером райцентру В.Жеребнюком, отримані ушкодження та мету візиту вінницького «десанту» на сесію.

- Андрію, чи знайомий ти з колишнім мером Жмеринки Жеребнюком?

- Перетиналися кілька разів у 2014-му. Він привернув увагу, як колишній регіонал, поплічник Януковича, який купив майже усю Жмеринку і хотів купити, якщо не помиляюсь, ТЦ «Ермітаж». Ми прийшли в суд і влаштували акцію протесту проти продажу комунальної власності будь-кому, тим більш таким одіозним особам.

Наступна зустріч була у 2018-му чи 2019 році, коли Жеребнюк у Вінниці проводив акцію протесту щодо обшуків, які він вважав незаконними. Тоді правоохоронці вилучили документи на його вагоноремонтному заводі. Між нами виникла суперечка. Я особисто розповідав журналістам, як Жеребнюк «віджав» це одне з найбільших жмеринських підприємств. Він мені погрожував… А я в нецензурній формі висловив все, що думаю стосовно нього, ще й пошарпав.

Я вважаю, що така людина через корупційні дії має зайняти своє законне місце за ґратами.

- Нібито через корупцію у Жмеринці активісти «Нацдружин» вирішили завітати на сесію. Чому саме до цього райцентру?

- Не тільки через корупцію. Приводом стало те, що тітушки мера побили дівчат, які проводили соцопитування з приводу місцевої влади. Це студентки ДонНУ, які опитують людей по всіх містечках щодо довіри до влади.

В інтернеті ми побачили відео, як зруйнували намет соціологів та влаштували штовханину зі студентками. Відверто це обурило. Тому вирішили, що на найближчій сесії задамо питання і щодо побиття дівчат, і щодо корупційних оборудок, про які ми дізналися від місцевих жителів.

- Чим корупція у Жмеринці, якщо вона є, цікавіша, ніж в інших містах?

- Не більш цікава… В інших містах люди можуть самостійно висловлювати незгоду, а в Жмеринці всі залякані, адже при владі багато хто з «кримінальних авторитетів»… Ми отримуємо відповідну інформацію від жмеринчан. Прийде час і всі дізнаються, хто з місцевих депутатів нам допомагав.

- Чи обіцяли за «візит» на сесію гроші?

- Це було винятково нашою ініціативою. Щодо корупції можу навести приклад. Так, якщо у Вінниці «уважних чоловічків» для пішохідних переходів закупляли за тисячу гривень, то у Жмеринці – за три. Чому такі ціни? Більш того, там навіть не користуються системою Prozzoro… Ми доведемо масові факти зловживань у своєму наступному розслідуванні.

- Чи порушували, на твою думку, активісти правопорядок?

- Коли ми підійшли до міськради, хотіли відчинити двері, але нас намагалися не пустити. Я просив підійти начальника місцевої поліції, закликав пропустити нас на сесію, адже, оскільки вона не є закритою, ми маємо право бути присутніми. Ми все ж таки їх відкрили. Після того проти мене використали газовий балончик, вдарили…. Я відійшов, і знову звернувся до поліції по захист, запитав, чому правоохоронці не реагують?

В «перших рядах» проти нас були люди «в капюшонах», а поліція стояла за ними. Після спроби зайти мене відразу затиснули між дверима. Коли почалися сутички, саме з приміщення міськради «розпилювали» суміш з вогнегасника.

Потім мене затягнули у приміщення і я опинився між дверима та барикадами в фойє. Мене били стільцями, іншими предметами - цілеспрямовано по голові. Я почав втрачати свідомість. Коли біля вікна я упав на підлогу, мене почали бити ногами. Далі я вже нічого не пам’ятаю.

Прийшов до свідомості вже в коридорі, як я зрозумів, мене туди відтягли непритомного. Коли я підняв голову, невідомі у спортивному одязі мене знову почали бити. Потім підійшли поліцейські, наділи кайданки, але як тільки вони відійшли у бік, невідомі знову почали мене бити. За наказом одного з невідомих, інший дістав у мене і мого товариша телефони з кишені.

Потім знову прийшла поліція з тим, хто проводив оперативну відеозйомку. Я дав коментар, а потім дочекався медиків, які сказали, що нас потрібно госпіталізувати.

Хто мене бив, я сказати не можу, адже не знаю цих людей. Але били також у присутності поліцейських. Хто саме бив, видно з камер відеоспостереження. Мені відомо, що записи зараз намагаються знищити. Але станом на суботу вони були.

- Хто розпилював сльозогінний газ?

- Наскільки мені відомо, то з приміщення міськради хлопці у спортивному одязі.

- Хто бив скло та трощив меблі у приміщенні міськради?

- Як видно з відео, яке знімали журналісти та виклали у мережу, меблі трощили в міськраді, щоб мати палиці для того, аби нас бити… Вікна побили стільцями з міськради. Я це особисто бачив. Що було коли тітушки вибігли на вулицю, можна чітко зрозуміти, дослідивши записи.

- Хто бив саме тебе?

- На впізнанні впізнаю…

- Чи найматимуть активісти досвідчених адвокатів для захисту і хто заплатить заставу за тих арештованих, яким суд дозволив вийти на волю, сплативши понад 160 тисяч?

- Застава – це чималі кошти, тому чекатимемо на апеляцію. Сподіваюся, що у суді розберуться, адже конфлікт розпочався з того, що мене силоміць затягнули у середину та почали жорстоко бити палицями від стільців. Сподіваюсь, що суд розбереться та врахує, що при побитті існувала загроза моєму життю. Тому хлопців залишать під домашнім арештом.

Повторюся, це для нас занадто великі гроші. А щодо адвокатів, то в нас і раніше були досвідчені юристи, які допомагали. Але через стан здоров’я особисто я не можу вести перемовини, цим займаються інші.

- Які подальші плани «Нацдружин» і «Едельвейсу», чи збираєтесь влаштовувати пікети Нацполіції та прокуратури?

- Сподіваємося на об’єктивне та всебічне розслідування кримінального провадження нашою поліцією, аби були покарані всі винні. Ми опублікуємо для ЗМІ розслідування щодо того, хто насправді бив наших активістів, про їх минуле та нинішні посади. Ми збираємо матеріали, які надсилають жмеринчани, поки маємо стосовно 20 людей. Зацікавлять СБУ, прокуратуру також відомості щодо відмивання коштів у структурах Жмеринської міськради.

- Як ти зараз почуваєшся?

- Прикро, що у 2020 році людину можуть побити через бажання бути присутнім на сесії міськради. Розчарований більше морально. Фізичний стан – другорядне. Хоча медики діагностували в мене струс головного мозку, відкриті рани на голові, тощо.


Нагадаємо, 27 лютого у м. Жмеринці поліцейські затримали правопорушників, які вчинили протиправні дії у Жмеринській міській раді, серед них двоє лідерів громадських об’єднань «Едельвейс» та «Національні дружини».

Згодом стало відомо і про затримання двох депутатів Жмеринської міської ради та «кримінального авторитета».

29 лютого Вінницький міський суд обрав запобіжний захід 22 особам, затриманим поліцією за вчинення протиправних дій в Жмеринській міській раді.

Вінниця.info

title