13 трав. 2021 17:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Україна
0

179

0

Бджоли, які дорогою із Закарпаття загинули, – почали оживати

Бджоли, які дорогою із Закарпаття загинули, – почали оживати

До замовників комахи мали їхати у спеціальних умовах, але працівники «Укрпошти» помістили пакети з бджолами у звичайну вантажівку Hyundai


Бджоли, які дорогою із Закарпаття загинули, – почали оживати

Днями в мережі Інтернет почали поширювати інформацію про те, що пасічники із Закарпаття відправили 8 мільйонів бджіл до замовників через «Укрпошту», але всі комахи загинули. Їх мали перевозити у спеціальних умовах, але перевізник помістив їх у звичайну вантажівку.

Бджолярі з міст Іршава і Виноградів, що у Закарпатській області, надіслали «Укрпоштою» спеціальні пакети із бджолами, маткою і спеціальним розплодом. Таке замовлення не є незвичним: «Укрпошта» щорічно в сезон транспортує бджіл на прохання пасічників.

Як пише Громадське, до замовників комахи мали їхати у спеціальних умовах, але працівники «Укрпошти» помістили пакети з бджолами у звичайну вантажівку Hyundai. Через відсутність кисню і відсіків для провітрювання там усі 8 мільйонів бджіл загинули. Помітили це вже в Ужгороді, за кілька годин після виїзду.

Наразі бджолярі звернулись до поліції та хочуть судитися з «Укрпоштою». Вартість всіх відправлених бджіл складає близько 500 тисяч гривень. Однак річ не лише у збитках – кажуть, шкода загиблих комах.

«Вони просто запарились і тій вантажівці без кисню і під розпеченими металом. Вони ж живі – це не просто вантаж. Бджолам теж треба кисень, а тут його не було, ще й у спеку. У мене серце розривається від побаченого вчора», – розповіла бджолярка Марія Лендел.

Бджоли, які дорогою із Закарпаття загинули, – почали оживати

У пресслужбі «Укрпошти» повідомили, що такий випадок – вперше за історію.

«Укрпошта щорічно в сезон транспортує бджіл, насамперед на численні прохання українських бджолярів. Такі відправки вимагають максимальної уваги до пакування й умов перевезення, що несе в собі великі ризики, і питання доцільності такої послуги неодноразово порушувалося в компанії.

Те, що сталося сьогодні, – сталося вперше. Зокрема, через різке підвищення температури в області до +27° С і вище.

Варто зазначити, що перевезення бджіл відбувалося за встановленими правилами: бджоли були розмішені в дерев’яних ящиках з вентиляційними отворами. Також варто розуміти, що вантажівки, якими Укрпошта перевозить відправлення, не абсолютно герметичні – там є доступ повітря. Крім того, на початку сезону співробітники Укрпошти були неодноразово проінформовані про умови пересилання бджіл», – йдеться на сайті компанії.

Бджоли, які дорогою із Закарпаття загинули, – почали оживати - фото 2

Сьогодні, 13 травня, з’явилося офіційне повідомлення від «Укрпошти», що частина бджіл почали оживати.

«За даними Закарпатської дирекції АТ «Укрпошта» у 118 ящиках з 300, які сьогодні прибули до Іршавського відділення Укрпошти, знаходяться живі бджоли. Комахи, які ще вчора здавалися мертвими, імовірно, перебували в стадії пригнічення або спокою. Зараз комахи відновлюють активність.

Як пояснюють в Спілці пасічників України, стан пригнічення у бджіл може бути спричинений нестачею свіжого повітря, особливо якщо кількість бджіл перевищує рекомендовану норму: через те, що велика кількість бджіл активно рухається всередині коробки, температура в ній підвищується, а вентиляція в кузові не регулюється. Також бджоли можуть увійти в стан підвищеної активності і через надмірну вологість , яку бджоли не можуть виділити з свого організму, що може призвести до запарювання, якщо в рамці замість меду свіжий нектар», – йдеться в повідомленні.

Зараз коробки з бджолами повертаються відправникам, які вже формують нову партію комах для відправки. Частину «реанімованих» бджіл відправники планують повторно переслати замовникам.

Відео зі складу, де тимчасово зберігаються коробки з бджолами


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото Віталій Глагола, відео «Укрпошта»

title