8 листоп. 2021 15:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

95

0

Через «Дію» вінничани зможуть оформити COVID-сертифікат про одужання

Через «Дію» вінничани зможуть оформити COVID-сертифікат про одужання

Невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень, незалежно від того, в якій зоні карантину вони перебувають, працювати, відвідувати різноманітні заклади та пересуватись.


Через «Дію» вінничани зможуть оформити COVID-сертифікат про одужання

Невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень, незалежно від того, в якій зоні карантину вони перебувають, працювати, відвідувати різноманітні заклади та пересуватись. Така можливість з’явиться відповідно до особливостей постанови КМУ № 1236.

Про це повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Сертифікат згенерується лише для тих громадян, діагноз COVID-19 в яких лікар встановив від моменту запуску функціоналу нового сертифікату. Для тих українців, які хворіли на COVID-19 у 2020 або 2021 році, сертифікат не згенерується.

Для створення сертифікату в електронній системі охорони здоров’я мають бути необхідні дані про підтвердження діагнозу лікарем. Особи, які після отримання позитивного результату ПЛР-тесту не повідомили цю інформацію лікарю, а відповідно, інформацію не внесли в електронну систему охорони здоров’я, завантажити сертифікат не зможуть.

Новий COVID-сертифікат буде двох видів.

Для використання всередині країни в умовах “жовтого” та “червоного” рівнів епіднебезпеки потрібен внутрішній COVID-сертифікат

Для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС, потрібен міжнародний.

Перелік країн тут - https://bit.ly/3bCHedl. Кожна країна встановлює свої вимоги.

“На сьогодні у нас понад 400 тисяч українців хворіють на COVID-19 і мають підтверджений лікарем діагноз. Для них ми запускаємо новий вид документу - цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. Згенерувати його буде можливо в застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я. Документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19”, - прокоментувала заступниця міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич.

У прес-службі також повідомляють, що всі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2, можуть безпечно вакцинуватись. Дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США свідчать про те, що не вакциновані від коронавірусу люди мають в 11 разів більший ризик померти від штаму “Дельта”, ніж вакциновані. Ризик захворіти у невакцинованих у 6 разів вищий у порівнянні з тими, хто отримав дві дози вакцини.

Нагадаємо, власники паперових паспортів зможуть оформити в «Дії» цифровий COVID-сертифікат.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналіhttps://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info фото diia.gov.ua