8 лют. 2022 16:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

530

0

Чому високий холестерин це пряма дорога до інфарктів та інсультів? Розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Чому високий холестерин це пряма дорога до інфарктів та інсультів? Розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Що таке дисліпідемія і які наслідки можуть бути якщо її не лікувати?


Чому високий холестерин це пряма дорога до інфарктів та інсультів? Розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Мабуть далеко не всі знають, що підвищений рівень холестерину в крові – це захворювання, що має назву дисліпідемія.

За словами лікаря-кардіолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Людмила Волохатюк, дисліпідемія є спусковим механізмом для небезпечних серцево-судинних патологій, то ж ігнорувати цю хворобу не варто.

Чому високий холестерин це пряма дорога до інфарктів та інсультів? Розповідає лікар-кардіолог у Вінниці

Що ж це за захворювання таке дисліпідемія і чому часто пацієнти не вважають його серйозним? Чому треба лікувати високий рівень холестерину в крові? Чи сигналізує про себе високий холестерин та як він це робить? Звідки береться холестерин? Які наслідки можуть бути, якщо не лікувати дисліпідемію? Який рівень холестерину вважається нормою? Чи реально стабілізувати рівень холестерину назавжди?

Відповіді на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю.

Такий діагноз як дисліпідемія, напевно, чули далеко не всі, а от хворіє цією патологією багато хто. Що це за захворювання таке? Як воно себе проявляє?

Дійсно так. Адже підвищений холестерин в крові має багато пацієнтів, а якраз підвищенням загального холестерину (ХС) та підвищенням холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) проявляється така хвороба як дисліпідемія.

Дисліпідемія - це вроджена чи набута патологія обміну жирів, що супроводжується порушенням синтезу, транспорту і виведення жирів із крові. І ця патологія самостійно, або в купі з іншими факторами провокує атеросклеротичний процес (закупорення/тромбування судин атеросклеротичними бляшками), а звідси – хвороби серцево-судинної системи.

Тобто, якщо коротко узагальнити, то підвищений холестерин – це прямий шлях до серцево-судинних захворювань.

А проявляється ця хвороба вже в моменти критичного рівня холестерину в організмі. Так, на повіках можуть з’являтись ксантелазми – маленькі доброякісні утворення жовтого відтінку. Вони на зір не впливають, але є чіткою ознакою високого холестерину в крові. Ксантелазми потребують видалення, а появи нових можна уникнути лише нормалізувавши рівень холестерину.

Також у пацієнтів з дисліпідемією може з’явитись сірий обідок навколо радужки ока. Ці клінічні прояви є характерними для вродженої дисліпідемії.

Через появу холестеринових бляшок в кровоносних судинах, в кінцівках відчувається поколювання. Це відбувається через те, що периферичні нерви недостатньо отримують кисню та поживних речовин.

Біль в ділянках потилиці, шиї та плечей теж може з’являтись через дисліпідемію. І знову ж таки, причина ховається в холестеринових відкладеннях кровоносних судин.

Дисліпідемія може викликати як незначні порушення ритму серця, так і фатальні аритмії.

Часто набута дисліпідемія протікає безсимптомно і виявляється лише за допомогою додаткової діагностики.

Звідки береться холестерин?

З їжею в наш організм потрапляє орієнтовно 20% холестерину (екзогенний холестерин), а решта – виробляється нашою печінкою (ендогенний холестерин).

В нормі холестерин не несе загрози здоров’ю пацієнта. Навпаки холестерин відіграє важливу роль у творенні клітинних мембран, в продукуванні стероїдних гормонів - кортизол, альдостерон, естроген, прогестерон, тестостерон, вітамін Д; холестерин сприяє синтезу жовчних кислот (їх перетравлюванню); покращує метаболізм.

А до підвищення рівня ХС та ХС ЛПНЩ призводять шкідливі звички – вживання алкоголю та тютюнопаління; гіподинамія – недостатня рухова активність; неправильне харчування – особливо це стосується зловживання насичених жирів.

Тобто все це завдає додаткового навантаження на печінку, яка не справляючись починає виробляти в надлишку ендогенний холестерин.

Показники загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів низької щільності будуть також рости на тлі системних хвороб: цукровий діабет, гіпертонія, патології печінки, органів шлунково-кишкового тракту та щитовидної залози.

Зайва вага теж завжди провокує підвищення рівня холестерину в крові.

Чим небезпечне це захворювання? Які наслідки можуть бути, якщо не лікувати дисліпідемію?

Нерідко, коли пацієнти дізнаються, що у них дисліпідемія, вони не сприймають це серйозно. Мовляв, ну підвищений холестерин це не страшно. Але це неправильна позиція і неправильний підхід до свого здоров’я. Холестерин може нести загрозу здоров’ю та життю, якщо його «стрибки» не взяти вчасно під контроль, адже це пряма дорога до небезпечних серцево-судинних хвороб.

Високий холестерин в крові – це завжди порушення кровообігу через звужені просвіти судин. А порушений кровотік – це завжди утворення атеросклеротичних бляшок, тромбів і, відповідно, у декілька разів вищий ризик інфарктів, інсультів, ішемічної хвороби серця.

Ось наприклад, зниження рівня холестерину ліпідів низької щільності на 1 ммоль/л може зменшити загальну смертність на 12%, а серцево-судинну – аж на 19%.

Понизивши рівень холестерину в крові на 1 ммоль/л можна зменшити ризик фатального інфаркту міокарда на 26%, а інсульту – на 17%; також зменшиться потреба в аортокоронарному шунтуванні аж на 25%. Вражаючі цифри чи не так? А все, що потрібно – здати відповідні аналізи, проконсультуватись з кардіологом й отримати правильне лікування.

Чому високий холестерин це пряма дорога до інфарктів та інсультів? Розповідає лікар-кардіолог у Вінниці - фото 2

Як діагностується це захворювання? Та який рівень холестерину вважається нормою?

Дисліпідемія діагностується за допомогою лабораторних досліджень – ліпідограма -ЗХС, ХС ЛПНЩ, ХС ЛПВЩ, ХС ЛПДНЩ; ТГ, коефіцієнт атерогенності, генетичні тести на виявлення сімейної гіперхолестеринемії.

Також часто для постановки цього діагнозу потрібні результати інструментальних методів дослідження - УЗД судин шиї, черезшкірне коронарне втручання.

Подальше лікування залежить від результатів вище перерахованих обстежень.

А норма холестерину в крові буде наступною:

  • Загальний холестерин – норма у жінок та чоловіків до 5,2 ммоль/л.
  • Ліпопротеїни низької щільності - норма у жінок та чоловіків: 1,4-3,0 ммоль/л – в залежності від ризику серцево-судинних подій.

Як лікується дисліпідемія?

Понижувати високий рівень холестерину треба двома методами: дієта у поєднанні з високою фізичною активністю та медичні препарати.

Дозування, кратність прийому ліків та тривалість визначає виключно лікар. І треба бути готовим, що ці медичні препарати доведеться приймати щодня.

Потреба в цих препаратах може зникнути при кардинальній модифікації життя: це коли пацієнт кидає палити, перестає зловживати алкоголем, нормалізує свою вагу та суттєво збільшує рівень фізактивності.

Чи можливо попередити дисліпідемію? Як профілактикувати цей недуг?

Так, треба просто вести здоровий спосіб життя. Я розумію, що на ділі це значно важче, аніж просто сказати. Однак це єдина можливість тримати рівень холестерину в нормі.

В першу чергу, треба взяти під контроль харчування: воно має бути збалансованим – містити багато овочів, фруктів, бобових, жирної риби, горіхів, цільнозернових злаків. Дуже корисним буде споживання яблук, гарбузів, нуту, сочевиці, скумбрії, оливкової та ріпакової олії… Натомість варто сильно обмежити все копчене, солодощі (відмовитись від доданого цукру в каву, чай), ковбасні вироби… Ідеально було б відмовитись і від паління та обмежити вживання солодких газованок і звичайно, алкоголю.

А якщо до раціонального харчування додати щоденних 30 хв фізичної активності (зарядка), тоді дійсно можна попередити дисліпідемію.

Записатись на прийом до лікаря-кардіолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Людмили Волохатюк можна за телефонами: 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.