1 лип. 2022 15:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

94

0

Чи справді в росіян закінчуються ракети, якими вони б’ють по наших містах і чи можливо їх всі збивати

Чи справді в росіян закінчуються ракети, якими вони б’ють по наших містах і чи можливо їх всі збивати

Інтерв'ю речника Командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната


Чи справді в росіян закінчуються ракети, якими вони б’ють по наших містах і чи можливо їх всі збивати

Росія у повномасштабній війні проти України, воює не лише на фронті, а й здійснює терор вбивствами мирного населення, випускаючи ракети по житлових будинках, дитсадках, лікарнях, торгових центрах. Одеса, Київ, Миколаїв, Кременчук … Міста, де не ведуться бойові дії, але росіяни вбивають українців ракетами. Чим б’ють рашисти? Чи можна цьому запобігти? Чи багато в росіян залишилось ракет? Чи можливо закрити небо над Україною? Про це в інтерв'ю «Суспільному» розповів речник Командування Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат.

Чи справді в росіян закінчуються ракети, якими вони б’ють по наших містах і чи можливо їх всі збивати

Чи могла українська система ППО збити ракету, яка прилетіла в торгівельний центр у Кременчуці?

- Якщо з далеку трохи сказати, ми могли б цьому зарадити після підписання Будапештського меморандуму, якби не було такого тотального скорочення далекобійного озброєння. Під тиском партнерів і під тиском росії ми віддали все те що ми мали. Все те, що далекобійне. Якщо говорити про комплекси, це вже далеко від Будапештського меморандуму, це комплекси С-200, які до 200 кілометрів можуть збивати повітряні цілі. В нас було потужне озброєння. Були ті ж самі літаки Ту-22 М3, які вдарили по Кременчузі. Можливо це літаки, які колись були в нас, в Україні, які разом з такими літаками, як Ту-160 і Ту-95 були порізані на металолом і віддані росії в борги за газ. Це передісторія.

Чи могли б ми сьогодні протистояти тій зброї? Не завжди це вдається. Ракети, які застосували по ТРЦ в Кременчуці, це ракета радянського виробництва Х-22, високошвидкісна, яка летить зі швидкістю 3000 км/год і більше. Збити таку ракету надзвичайно важко, тим більше, коли часу на реагування доволі мало.

Чи означає це що під час масованих ракетних ударів потрібно обирати, де застосовувати зброю більш точну, чи у нас в принципі немає можливості такі ракети збивати?

- Наша протиповітряна оборона є протиповітряною, а не протиракетною. Протиракетна оборона – це більш потужніші, більш сучасніші системи, більш швидші ракети. Тобто, ракета повинна збити ракету. Тактико-технічні характеристики мають бути вищі за ту, що летить на ураження наземної цілі. Це системи ПРО, які є сьогодні в Польщі, Румунії, які росія дуже не хотіла бачити близько біля себе, які можуть збивати крилаті, балістичні ракети. Звичайно, нам таке озброєння було б вкрай необхідне.

Ракета Х-22 застосовується недалеко від українського кордону на півночі. Тобто, злітають Ту-22М3, підлітає у Курській області близько до кордонів України, не входять в дію нашої ППО, випускають ракети по наших північних і центральних областях… В нас є лічені хвилини щоб зреагувати. Тому, коли ті літаки тільки підіймаються в небо (маємо джерела розвідки, радіолокаційні дані), вмикається сирена повітряної тривоги. Коли підіймаються ті літаки, біля кордонів України, тобто, 600 кілометрів довкола, ми оголошуємо повітряну тривогу.

Чи є ознаки того що в росії закінчуються можливості завдавати масованих ракетних ударів?

- Про це багато запитують. Та ж Х-22, це радянська ракета, їх у них на складах є в принципі достатньо і навіть ми їм передавали ці ракети разом з літаками. Це можуть бути ті ж ракети, які колись були в Полтавській області. Розумієте, наскільки це повертається.

Те що говорять що закінчуються в них ракети і вони починають економити, так, мова може йти про ракети Х-101, Х-30, Х-32. Їх багато вже використали по території України. Також ракети «Калібр». Це новітні ракети, які коштують від 5 млн доларів і вище. Вони високотехнологічні, мають в своїй начинці західне обладнання – американські, японські мікросхеми. Якщо простою мовою, обладнання дуже дороге, воно постачалось нашими західними партнерами їм. Але зараз оголошені санкції проти країни окупанта. Таким чином, вони ймовірно позбавляться поставок тих запчастин. Вони (росія – ред.) розуміють, що їм не буде чим заповнити той запас, який залишився. Вони (РФ - ред.) ж проти всього світу збираються погрожувати цими ракетами. Ці ракети можуть нести як звичайний заряд, так і ядерний. Якщо вони все викинуть Україну, чим тоді погрожувати? Тому використовують сьогодні застаріле радянське озброєння. Це ракети Х-59 і Х-22 та інші. Для цього і перекинули бомбардувальники з південних областей у північні, щоб дістати ракетою 600 кілометрів.

Україна просила у партнерів літаки. Нам їх не передали?

- Нам передали запчастини. Літак це як конструктор. В нас, наприклад, стоїть планер, потрібен двигун і навпаки. Запчастини, які західні країни, США нам передали і поставили це теж суттєва допомога. Ми не маємо зараз можливості відновлювати ЗРК і авіацію, тому що противник б’є по об’єктах оборонно-промислового комплексу і аеродромах, де знаходяться інженери військові.

Про системи протиракетної оборони потрібні Україні і які використовуються зараз, дивіться у відео.


Без авіації, без винищувачів, закрити небо самотужки наші військові не можуть. Тому чекають на зброю від західних партнерів щоб ефективно протистояти ворогу у повітрі.

Раніше Вінниця.info писала про героїчні подвиги наших льотчиків, коли два українські винищувачі МіГ-29 пішли в бій проти 12 ворожих літаків.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title