28 лют. 2023 13:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

220

0

Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками»

Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками»

Військовослужбовець Володимир Барцьось на псевдо «Вітер» сьогодні захищає Україну у складі 120-ої бригади


Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками»

Військовослужбовець Володимир Барцьось на псевдо «Вітер» сьогодні захищає Україну у складі 120-ої бригади територіальної оборони ЗСУ. У мирному житті чоловік був істориком та займався національно-патріотичним вихованням на Вінниччині, проводив вишколи, просвітницькі заходи. Доброволець упевнений, вторгнення Росії в Україну — це ще один болючий урок української історії, який всім нам прийдеться засвоїти і не повторювати помилок.

Історію воїна розповіли на сторінці 120-ої бригади територіальної оборони ЗСУ.

Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками»

У перший день війни чоловік прийшов добровольцем і уже рік на службі у складі 120 бригади Сил ТрО Збройних Сил України. Останніх 6 місяців виконував бойові контрдиверсійні завдання у складі свого підрозділу на північному напрямі з боку Чорнобильської зони відчуження. Зараз продовжує службу.

«Я за фахом вчитель історії та правознавства. Знання минулого нашого народу, дало можливість зрозуміти, що насправді війна з Росією у нас ніколи не припинялася. Як мінімум, вона ведеться понад 300 років. Але упродовж цього періоду набирала різних форм. Останніх 30 років незалежності ця війна теж тихо велася: економічно, інформаційно. З 2014 року це уже була повноцінна війна, кульмінацією якої стало повномасштабне вторгнення російських окупантів.

Напад РФ для мене не став сюрпризом. Історія показує, що це наш споконвічний ворог і компромісів бути не може. Або наша держава вистоїть і переможе, або ми програємо та станемо колонією», - розповідає «Вітер».

За словами воїна, українське суспільство довгий час жило в полоні російських міфів про "братні народи", спільну спадщину, спільну історію.

«Насправді, це була історія окупацій, терору і геноциду проти українців. Це різня в Батурині з часів Мазепи, коли російські війська вирізали 15-тисячне місто. Це нав'язування кріпацтва, це 20 століття. Моя рідна бабуся Фросина (в дівоцтві Гордієнко) зі сторони батька пережила колективізацію, Голодомор-геноцид 1932-1933 років, репресії родини, Другу світову війну. Цей період, коли винищувалася еліта українського народу, найпродуктивніша верства хліборобів.

Період Радянського Союзу – це період окупації України, він наніс найглибші рани на духовності українського народу. Щоб заживити ці рани, потрібно комплексна державна постійна політика щодо національної пам'яті, державного будівництва, патріотичного виховання, розбудови ЗСУ.

Те, що ми підійшли до війни ослаблені, це наслідок того, що еліти, які були у нас, були посткомуністичними, номенклатурні, олігархічні. Тому вони не дбали про розвиток держави. Вважаю, що зараз національна еліта формується у складі ЗСУ, волонтерського руху. Ці люди визначатимуть майбутнє нашої держави. Я в це вірю і переконаний, що так і буде», - каже воїн.

Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками» - фото 2

Прикладом для себе «Вітер» вважає оборонця нашого краю, військового-полководця Івана Богуна та повстанські отаманів доби УНР, які до останнього захищали нашу націю від радянського окупаційного режиму, від бандитської влади московських більшовиків.

«Це були ідеалісти, вірні своїй присязі Україні, "лицарі абсурду", які, знаючи, що не здобудуть перемогу, все одно боролися попри все. Адже знали, що цю естафету буде передано майбутнім поколінням і наша ідея переможе. Це повстанські отамани Іван Трейко, Яків Гальчевський і безумовно воїни ОУН і УПА. Це найбільша партизанська армія Європи, яка воювала за волю України з двома потужними і злочинними режимами: сталінським Москви і гітлерівським Третього Рейху. Воювала найдовше (з 1943 до кінця 50-х років) без будь-якої підтримки зовні, маючи тільки підтримку рідного народу. І сучасні ЗСУ фактично є продовжувачами їхньої справи», - розповідає «Вітер».

Сьогодні, вважає Володимир Барцьось, українська нація вчиться у боротьбі себе поважати, повертається до своїх ідеалів.

«Громадяни усвідомлюють цінність своєї держави, що московити чинять геноцид, що вони і робили усі попередні століття. Це і Голодомор, і русифікація, і репресії, і винищення нашої інтелігенції. Без держави народ беззахисний. Ці уроки в переважній більшості українці уже засвоїли.

Коли ішов добровольцем в ТрО, побачив величезні черги чоловіків різного віку, які готові стати на захист своєї держави навіть без військового досвіду. В основі лежав патріотичний мотив. Бажання захистити свій народ згуртувало українців. Це також рух волонтерів. Тил, без якого армія не може успішно виконувати свої задання. Величезна підтримка нашої діаспори. Завдяки цьому наша держава встояла й успішно веде свою боротьбу. Я вірю, що ми переможемо.

Війна спровокувала дерусифікацію і очищення нашої національної пам'яті, нашої топоніміки від радянських й імперських символів у назвах вулиць, пам'ятників. Головне продовжувати цей процес далі, утверджувати все своє рідне, українське. Ще один позитивний процес: переозброєння армії, перехід на натівські зразки, навчання військовослужбовців, підтримка ЗСУ країнами НАТО і західними союзниками. Думаю, що у підсумку це дасть сильну армію та державу.

Звичайно, чим більше затягується конфлікт, тим більше втомлюються і цивільні, і військові. Залишаються найстійкіші, найвідданіші. Але я вважаю, що не втомиться наше суспільство, бо стоїть питання виживання», - каже «Вітер».

Тож після Перемоги України Володимир Барцьось планує повернутися до підготовки та патріотичного виховання молоді.

«До початку вторгнення займався національно-патріотичним вихованням на Вінниччині, проводив вишколи, просвітницькі заходи. Тому маю певний досвід, як це робити. Цю програму потрібно буде адаптувати до нових умов і продовжувати реалізовувати, виділяючи гроші. Це вишкільні табори в районах, просвітницькі заходи, історично-краєзнавчі екскурсії видатними місцями рідного краю. З цього починається розуміння, де ти проживаєш. Наша Вінниччина – край козацької слави, відомих полководців Івана Богуна, Данила Нечая. На наших теренах діяла Українська Повстанська Армія. Це все потрібно молоді розповідати у доступній і цікавій формі», - розповів військовослужбовець.

Доброволець з Вінниччини «Вітер»: «Війна згуртувала народ і показала, що право жити вільним життям, виборюється важкими здобутками» - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото зі сторінки 120 бригади