12 січ. 2011 12:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

59

0

Джига звітуватиме про зростання цін на продовольчі товари в Кабміні

Джига звітуватиме про зростання цін на продовольчі товари в Кабміні

У п'яти областях України, відбулося суттєве зростання цін на товари продуктової групи, яке не має обґрунтування.


Джига звітуватиме про зростання цін на продовольчі товари в Кабміні

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига звітуватиме про зростання цін на продовольчі товари в Кабміні.

Про це повідомляє Департамент інформації та масових комунікацій секретаріату Кабінету Міністрів України

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив проаналізувати та внести пропозиції з виправлення прорахунків центральної та місцевої влади у питанні стримування росту цін на продовольчі товари. Відповідне доручення Глава Уряду дав Віце-прем'єр-міністру України - Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктору Тихонову та Міністру аграрної промисловості і продовольства Миколі Присяжнюку, розпочинаючи засідання Кабінету Міністрів.

«Доручаю Віце-прем’єр-міністру Віктору Тихонову і Міністру АПК Миколі Присяжнюку проаналізувати прорахунки центральної і місцевої влади і внести пропозиції як їх виправити. А керівників областей, де було допущено суттєве зростання цін, ніж в середньому по країні, треба заслухати на засіданні Уряду», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Микола Азаров зазначив, що у грудні минулого року в цілому по Україні коливання цін на товари продуктової групи були незначними, проте в деяких областях відбулося суттєве зростання цін, яке не має обґрунтування. Так, за словами Глави Уряду, хліб з борошна 1-го сорту подорожчав в цілому по країні на 1,4%, водночас у Сумській області – на 6,5%, в Івано-Франківській – майже на 4%; борошно вищого сорту в цілому по Україні подорожчало на 5,6%, а у Волинській області – на 24,6%, Вінницькій області – на 14,3%; крупа манна здорожчала на 6,4%, тоді як у Волинській області – на 33,2%, Житомирській – на 11,6%; масло вершкове подорожчало в середньому на 10,2%, проте на Волині – на 23%, у Вінницькій області – на 22,7%.

«Питання перше – а чим взагалі пояснюється таке підвищення цін? Які витрати виробників могли так підняти ціни? І питання друге – у нас що, Волинська область, наприклад, в іншій державі знаходиться? Там люди не такі, що їм настільки ціни підняли?», - наголосив Прем’єр-міністр.

Микола Азаров зауважив, що ще восени минулого року вдалося подолати ажіотажний попит за рахунок перерозподілу продовольчих ресурсів між регіонами, проте в грудні регіональна влада чомусь вчасно не зреагувала.

Микола Азаров також нагадав, що доручив Міністру аграрної промисловості і продовольства розробити помісячну програму контролю за ціновою ситуацією на продовольчому ринку. «Ми нарешті повинні оволодіти механізмами прогнозування цінової ситуації. А для компенсації або мінімізації коливань цін існують добре відомі ринкові інструменти», - сказав М.Азаров.

ВИННИЦА.info


0
0