20 лип. 2022 15:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

120

0

Фахівці реставрують піаніно та килим з колекції Миколи Леонтовича, які зберігались в музеї Вінниччини. Відео

Фахівці реставрують піаніно та килим з колекції Миколи Леонтовича, які зберігались в музеї Вінниччини. Відео

Реставрацію проводять за рахунок гранту Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини


Фахівці реставрують піаніно та килим з колекції Миколи Леонтовича, які зберігались в музеї Вінниччини. Відео

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї повідомили, що фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру проводять роботи з реставрації піаніно та килима ХІХ ст. з колекції всесвітньо відомого композитора Миколи Леонтовича.

«2021 року Вінницький обласний краєзнавчий музей отримав грант від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) з проєктом «Збереження етнографічних об’єктів, пов’язаних з українським композитором ХІХ століття Миколою Леонтовичем». На початку поточного року килим та піаніно родини видатного композитора були передані до Національного науково-дослідного реставраційного центру України для проведення консерваційно-реставраційних робіт.

Плани змінилися 24 лютого. Бомбардування, ракетні удари, пожежі, негайна евакуація із зон ведення бойових дій людей, підприємств, навчальних закладів... Під загрозою опинилося й виконання грантового проєкту, адже роботу Національного науково-дослідного реставраційного центру України довелося призупинити. Та щойно з’явилась можливість, працівники установи повернулися до майстерень і продовжили роботу.

Тож реставрація триває і незважаючи на усі труднощі буде виконана вчасно», - повідомляють у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.


Про «Музей композитора М. Д. Леонтовича»

У селі Марківка діє один найсучасніших музейних закладів Вінниччини – Музей всесвітньо відомого композитора, диригента, фольклориста, педагога i громадського діяча, автора легендарного «Щедрика» Миколи Леонтовича, оновлена експозиція якого відкрита у серпні 2016 р.

Музей у с. Марківка створено в 1977 р., до 100-річчя з дня народження Миколи Дмитровича. Адже саме тут колись мешкали рідні митця й неодноразово гостював, трагічно загинув та похований композитор.

У листопаді 2012 р. експозицію музею було закрито для відвідувачів через аварійний стан приміщення, постало питання про передачу закладу на баланс області. Так, рішенням Вінницької обласної ради у вересні 2015 р. він став відокремленим підрозділом Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Здійснено реконструкцію приміщення музею та благоустрій його території. До створення експозиції залучили архітектора, керівника проєктно-виробничої організації «Майстерня музейних проектів» Олександра Антонця. Оновлена експозиція увібрала передові тенденції в цьому напрямі: має оригінальний дизайн, оснащена системою мультимедійного супроводу.

Прилеглу територію могили Миколи Дмитровича, що за 300 м від музею, впорядковано та архітектурно доповнено стилізованою ротондою, яку утворюють чотири стели, що завершуються нотним станом з фрагментом партитури «Щедрика». Поряд висаджено «Діброву Леонтовича»: липи дуби, ялини, клени, ясени…

Експозиція музею М. Д. Леонтовича розміщена у чотирьох залах.

У 1914 р. в доробку композитора з’явився геніальний «Щедрик», який з тріумфальним успіхом був виконаний 25 грудня 1916 р. в Київському університеті хоровим колективом під керівництвом Олександра Кошиця.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, відео – Вінницького обласного краєзнавчого музею

title