23 берез. 2015 17:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Інтерв'ю
0

33

0

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну

 Сучасні відьми грають музику українського відродження


Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну

Dakh Daughters Band - це сім актрис, які взяли до рук музичні інструменти, щоб створити перформанс про любов, свободу і красу, яка врешті-решт врятує світ. Змогли насолодитися музичними чарами сучасних українських відьом і вінничани. Учасниці колективу, відомі глядачам як акторки київського театру «ДАХ», змушували аплодувати стоячи. А за кулісами поділилися власними переживаннями про долю України.

Dakh Daughters створює атмосферу французького салону, в якому Мірей Матьє подружилися із Мерліном Менсоном. Часом дівчата, озброєні на сцені повним набором струнних і клавішних, миттю можуть змінити гнів на милість.

Гурт здобув популярність на YouTube влітку 2013 року завдяки відеокліпу «Rozy/Donbass», в якому поєднано 35-ий сонет Шекспіра, українські народні пісні, нарочито театральний пафос. Іншим популярним відео стало виконання композиції «Ганнуся» на Майдані Незалежності під час протестів у грудні 2013 року.

Ексклюзивно для ВИННИЦА.info дівчата розказали, як змінилося їх життя після Революції Гідності і як не втратити духу українського відродження.

Час. Майдан. Відродження

«Виступ на Майдані не був чимось нереальним. То було так-само просто, як наварити борщу або заварити каву. Піти стати на барикади і просто так заграти людям – це поклик. Ми могли годину-півтори чекати за сценою. На морозі мінус 12-14 градусів. Виходиш, єднаєшся з людьми і вони розуміють, що є шлях вперед, бо є такі шалені «Dakh Daughters».

На Майдані час дуже відчувався. Загострене відчуття його пришвидшеності. І в цьому стані жили всі люди. Ми переживали дуже багато історичних схожих подій, які вже були у нашій країні. Відродження держави тоді так чітко відчувалися. Зараз, на жаль, ця енергія розпорошена. Знову починаються «савкові» нарікання на владу, які були раніше. Те, що було на Майдані, треба не втратити. Це відчуття відповідальності за кожну секунду, яку ти живеш. Треба проживати її максимально наповнено і розуміти, що ти робиш у цей момент.

Відповідальність не змінюється. Є таке, що пішов до батечка посповідався і далі грішиш. А тут ти кожну секунду думаєш, щоб бути ввесь час в правді з собою», - зізнається Таня Гаврилюк.

Україна. Donbass

«Пісня «Rozy/Donbass» дійсно стала пророчою. Але тоді ніхто про це навіть не думав. У нас багато таких композицій. Не говоримо, що ми месії. Але так се сталось.

Зараз ми як митці маємо унікальну можливість кодувати майбутнє, закладати нові якісь шифри, щоб люди бачили, що все неспроста. Такий пласт як культура починає відроджуватися. Це дуже важливо для української нації. Думаємо, що ми на правильному шляху зі своїми пророцтвами.

Вже декілька разів ми могли поїхати в зону АТО, але так і не склалося. Дуже хотіли. Але солдати все одно нас чують. У Дніпропетровську на концерті, наприклад, ми бачили поранених бійців. Вони прийшли на милицях, понівечені руки і ноги… Це теж таке єднання: війна і мистецтво», - додала Руслана Хазіпова.

Хто, як не ми всі!?

«Всі втомилися від війни. Люди, з якими ми спілкуємося, налаштовані лише на мир, на об’єднання. Ми наново пишаємося бути українцями.

Зараз українці всі випереджають свій час на 5-10 років. В нас немає часу. Всім треба терміново все випередити, - запевняє Наталка Галаневич. - І ми це робимо якісно. Кожен на своєму місці. Це відчувається в повітрі. Всі хочуть це зробити. Тому і ми разом, ми ж не глухі і не сліпі, чуємо і бачимо все, що відбувається. Хто як не ми всі!?

Мистецтво Dakh Daughters не розважає, а дає можливість звільнитися від замкнутості, переживань. Навіть від тієї ж війни. Не закрити очі, а пропустити крізь себе і жити далі. Тому що дійсно, у нас не має часу. Не знаємо, як… За відчуттям. Ніхто не знає, як будувати це нове. Маємо робити це зараз і тут, помиляючись, але віддавати по максимуму».

Маленька відьомська історія

Літературні та музичні критики порівнюють гурт Dakh Daughters з відьмами. Дівчата ж відповідають на це жартома.

«У колективі нас сім. Одна дівчинка у нас народила. Саме та, що затіяла всю цю нашу відьомську історію. Ще одна – при надії.

В українські традиції є така історія, якщо у сім’ї сім дочок, то сьома із них відьма. Так ми не знаємо, хто із нас сьома», - жартує Соломія Мельник.

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну - фото 2

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну - фото 3

Гурт Dakh Daughters вінничанам: про творчість Майдан і Україну - фото 4

ВИННИЦА.info ,фото офіційний сайт Dakh Daughters