21 січ. 2019 16:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Україна
0

115

0

Історія створення православної церкви в Україні в анімації

Історія створення православної церкви в Україні в анімації

 В 2018 році Константинополь надав автокефалію православній церкві України. Томос для України це відновлення історичної справедливості, до якої українці йшли кілька століть


Історія створення православної церкви в Україні в анімації

 В 2018 році Константинополь надав автокефалію православній церкві України. Томос для України це відновлення історичної справедливості, до якої українці йшли кілька століть. В мережі опублікували відео з історією створення Єдиної Помісної Автокефальної Православної Церкви України.

«Тисячоліття тому Князь Володимир охрестив Київську Русь. Нові віра об’єднала слов’янську державу. Християнство стало рушієм розвитку Київської Русі, а потім України. Але з похмурих боліт піднялась Росія і вподобала собі українські землі. Погрози Київським Митрополитам і Константинополю стали звичною справою московських царів. Кривавими грішми Москва вибила згоду на загарбання української церкви. 1686 року російське царство захопило Київську Митрополію. Тих, хто не мирився з московською митрополією виселяли та переслідували, вбивали. Гетьманові Мазепі оголосили анафему. На три сотні років Україну запроторили у морок.

Промінь надії на відродження країни засяв на початку 20 століття. Діячі Української Народної Республіки та Гетьман Павло Скоропадський творили самостійну державу та Помісну церкву. Однак поразка української та революції 1917 – 1921 років не дала завершити розпочате. Та імперія впала. В українській незалежній державі почала відроджуватись церква. Практично кожен Президент України, крім Януковича звертався по Томос, але зусиль було замало. Довести до результату права на автокефалію вдалось лише Петру Порошенку...», - розповідається в анімації.

2018-й - рік створення Єдиної Помісної Автокефальної Православної Церкви України.

Нагадаємо, у Вінницькій області найбільше в Україні релігійних громад, які приєднались до Православної церкви України, покинувши Московський патріархат. Станом на 21 січня в області 30 громад приєднались до ПЦУ.

Вінниця.info

title