27 жовт. 2022 17:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

296

0

Керівник «Вінницяобленерго» розповів про віялові відключення світла, скільки Вінниччина зекономила електроенергії та чи загрожує нам блекаут

Керівник «Вінницяобленерго» розповів про віялові відключення світла, скільки Вінниччина зекономила електроенергії та чи загрожує нам блекаут

Ворог б’є по об’єктах генерації і по системі передачі


Керівник «Вінницяобленерго» розповів про віялові відключення світла, скільки Вінниччина зекономила електроенергії та чи загрожує нам блекаут

Росіяни щодня обстрілюють в Україні об’єкти енергетичної інфраструктури. На Вінниччині теж були влучання і аварійні відключення світла. Як працює українська електрична енергосистема? Чому при пошкодженнях енергетичної інфраструктури в інших регіонах, на Вінниччині обмежують споживання електроенергії? Скільки Вінницька область зекономила електроенергії та чи загрожує нам блекаут? Про це в інтерв’ю «Суспільному» розповів генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

«Всі обленерго є операторами розподілу. Всі електричні станції, які виробляють електричну енергію, є об’єктами генерації, Укренерго є єдиним оператором системи передачі в нашій країні.

Ворог б’є по об’єктах генерації і по системі передачі. Це означає, якщо не буде що генерувати, то не буде що розподіляти. Або якщо не буде можливості передати в нашу область певну кількість електроенергії, то нам, обленерго, немає що розподіляти. Це об’єкти суміжні.

При цих обстрілах пошкодилось і наше обладнання. Ми майже закінчуємо процес відновлення нашого обладнання. Решта, трохи займе часу. До місяця, а може більше», - говорить Андрій Поліщук.

Якщо пошкоджені об’єкти енергетики в інших областях, Вінниччина теж має економити, адже енергосистема Вінницької області пов’язана з іншими областями.

«Пов’язані через оператора системи передачі по «лінії 330» 750 кіловольт з різними областями, з джерелами генерації, атомними станціями і так далі. У нас є крупні енерговузли у Вінницькій області. Відповідно, на ці вузли приходить електроенергія з високою напругою, вона понижається до рівня 110 кіловольт, обленерго приймає цю електроенергію і, відповідно, розподіляє. Між деякими областями, наприклад, Житомирською, в нас є перетоки по 110 кіловольт. Ми допомогли Житомирській області, коли були проблеми», - говорить керівник «Вінницяобленерго».

Якщо пошкоджені крупні вузли, то електроенергію передати неможливо.

«Тобто, кожна лінія має якийсь ресурс, який може передати. Коли цього ресурсу не вистачає, Укренерго просить обмежитись. Наприклад, нашій області, щоб електроенергія могла дійти до Києва», - пояснює Андрій Леонідович.

Також керівник підприємства пояснив, чому і коли запроваджують аварійні (віялові) відключення електроенергії.

«Спочатку Укренерго вводить графіки обмеження електроенергії. Великим підприємствам доводиться ліміт електроенергії, який вони мають споживати за добу і самообмежитись. Якщо це по області не дає відповідного ефекту, вводять графіки обмеження потужності - певну потужність, в певну годину, за неї виходити не можна. Якщо підприємство нас не слухається, а ми це бачимо онлайн, ми можемо його відключити. Якщо і це не дає ефекту, диспетчер енергосистеми вводить нам графіки аварійних відключень. Вони розбиті по чергах. У нас відпрацьовано 10 черг і кожна має відповідний коефіцієнт потужності. Вони (Укренерго – ред.) самі визначають скільки їх вводити, а ми вже починаємо певні відключення», - пояснює Андрій Поліщук.

У Вінницькій області наразі вдається економити близько 10% електроенергії. За словами керівника обленерго, це досить суттєвий показник.

«В нас населення дуже сумлінно віднеслось до закликів економії. Думаю, що показник суттєво знизився в цілому по добі за рахунок населення», - каже Андрій Поліщук.

Чи загрожує Вінниччині блекаут?

«В нас є джерела електроенергії на Вінниччині. Вони відомі. Якщо взагалі від енергосистеми відключимось в цілому, то Вінниччина справиться», - зазначив Андрій Поліщук.

Нагадуємо: дотримуйтесь економного користування електроприладами, особливо в години пікових навантажень з 07.00 до 11.00 та з 17.00 до 23.00 години.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title