1 листоп. 2022 12:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Новини компаній
0

307

0

Хороша пряжа — основа в'язання

Хороша пряжа — основа в'язання

В'язання — один із найпопулярніших видів рукоділля, який вибирають люди різного віку, статі чи професії.


Хороша пряжа — основа в'язання

В'язання — один із найпопулярніших видів рукоділля, який вибирають люди різного віку, статі чи професії. Його називають «новою йогою», тому що воно допомагає розслабитися, зняти м'язову напругу, покращити роботу серцево-судинної системи тощо. Інша причина популярності — можливість виразити себе у творчості та почати створювати оригінальний дизайнерський одяг. Сьогодні виробники пропонують різні види бавовняної, комбінованої та вовняної пряжі, з якої можна виготовляти речі, декор, аксесуари, іграшки та багато іншого. Про її особливості, переваги й недоліки розповімо нижче.

Натуральна пряжа

Більшість теплих зимових і демісезонних речей в'яжеться з вовняної пряжі, яку одержують із чесаної чи стриженої овечої або козячої вовни. Її особливістю є еластичність та високі теплоізоляційні властивості. Однак вона не така міцна, до того ж згодом утворює катишки, «сідає» або, навпаки, витягується. Компенсувати цей недолік можна, вибираючи мотки з комбінованих вовняних та синтетичних ниток.

Сьогодні виробники пропонують в'язальницям наступні види вовняної пряжі:

  • альпака, яку отримують після стрижки американських альпак;
  • ангора, сировиною для якої служить тепла, легка та м'яка кроляча вовна;
  • верблюжа, що виготовляється з порожнистої, легкої та теплої вовни верблюдів бактріанів;
  • овеча, що надає лікувальну дію та невибаглива у догляді;
  • кашемір — м'який, тонкий і довговічний пух, що отримується з підшерстя диких кіз;
  • мохер, що отримується з пухнастого, теплого і легкого волосся кіз ангорської породи.

Серед в'язальниць також популярна мериносова пряжа, яку одержують з однорідних волокон вовни тонкорунних овець. Вона відрізняється високими теплоізоляційними властивостями та міцністю. Крім того, мериносові нитки рідко комбінують із синтетикою, що не погіршує їх якості.

Натуральна пряжа рослинного походження

Якщо з вовняної пряжі в'яжуть теплі зимові речі, для в'язання літнього одягу та аксесуарів підійде натуральна пряжа рослинного походження. Серед її особливостей відзначають тонкість, легкість, здатність відводити тепло та пропускати повітря. Найчастіше в'язальниці використовують бавовняні нитки, які доставляють комфорт навіть за сильної спеки. До їх переваг також можна віднести:

  • гігроскопічність;
  • повітропроникність;
  • багату палітру;
  • екологічність;
  • гіпоалергенність.

Бавовна не позбавлена недоліків. По-перше, вона довго сохне. По-друге, вона досить крихка. По-третє, при недотриманні режиму прання бавовняні вироби швидко втрачають форму.

На відміну від бавовни, лляна пряжа міцніша. Вона відрізняється гігроскопічністю, але при цьому швидко висихає, не втрачає форму і стійко переносить вплив гарячої води. Тому лляні вироби найкраще підходять для спекотної погоди. З недоліків відзначають лише обмежений вибір кольорів.

Для в'язання літніх речей також підходять шовкові нитки. З них виходить гарний і міцний одяг, що відливає матовим блиском. Шовкова пряжа не утворює катишок, добре вбирає вологу, утримує тепло, не жмакається.

Штучна пряжа

Сировиною для виробництва штучних мотків служать перероблені та натуральні волокна. Наприклад, ацетатні нитки отримують з переробленої бавовни, віскозу — з волокна ялинки або сосни. Іноді до них додають синтетику, внаслідок чого отримують лавсанові, капронові або акрилові нитки.

До переваг речей зі штучної пряжі відносять:

  • еластичність;
  • м'якість;
  • приємні тактильні властивості;
  • довговічність;
  • міцність.

Однак вони сильно мнуться, електризуються, погано прасуються, а при сильному віджимі рвуться. Щоб компенсувати цей недолік, штучні нитки комбінують із натуральними волокнами. Ідеальним вважається поєднання 25% на 75%.

Штучні нитки найкраще піддаються додатковій обробці. З них отримують букльовану, стрічкову, твідову та сітчасту пряжу. Вони ж використовуються при виготовленні фантазійної та секційної пряжі, привабливої незвичайними кольоровими переходами.