4 лют. 2022 16:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

2454

0

Кісти яєчників: яких не потрібно боятись, а які вимагають посиленого контролю та негайного лікування? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Кісти яєчників: яких не потрібно боятись, а які вимагають посиленого контролю та негайного лікування? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Як болять кісти та коли треба негайно звертатись до гінеколога?


Кісти яєчників: яких не потрібно боятись, а які вимагають посиленого контролю та негайного лікування? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Звідки беруть кісти яєчників? Чи всі жінки страждають від цих новоутворень? Які види кіст існують і чи всі вони потребують лікування? Що провокує появу кіст та чи можуть вони бути небезпечними? Чи може доброякісне новоутворення яєчника перетворитись в злоякісну пухлину? Як болять кісти та коли треба негайно звертатись до гінеколога?

Відповіді на ці та інші питання надала лікар-гінеколог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анна Волинець.

Кісти яєчників: яких не потрібно боятись, а які вимагають посиленого контролю та негайного лікування? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці

Що таке кіста яєчника? Чи у всіх жінок вони виникають?

Кіста яєчника – це доброякісне новоутворення. Візуально це новоутворення виглядає як капсула або мішечок з рідиною чи напіврідинною субстанцією.

Кістки можуть бути різних розмірів, відрізнятись вмістом та структурою капсули. А ще вони можуть не проявлятись жодними симптомами, або ж навпаки завдавати дискомфорту та болю, загрожувати здоров’ю жінки.

Кісти яєчників діагностуються у жінок будь-якого віку, однак найчастіше це все ж жінки 18-45 років. За статистикою, у жінок з регулярним місячним циклом кістки з’являються рідше. А загалом, це дуже поширене захворювання: 7 з 10 жінок, які приходять на прийом мають чи мали раніше кістки яєчників.

Розкажіть, будь ласка, які види кіст існують?

Це досить об’ємне питання, адже про кожну кісту можна писати окремий матеріал.

Є функціональні та органічні кісти. Перші – найпоширеніші, вони тимчасові й можуть виникати через порушення роботи репродуктивної системи, тобто через гормональний дисбаланс. У більшості випадків функціональні кістки з’являються й проходять непомітно для пацієнток. Як фізіологічно виникає кіста: під час овуляції виробляється кістоподібна структура, яка повинна пройти нормальний цикл й розчинитись. Якщо ж цього не трапилось, з неї утворюється функціональна кіста. Вона певний час росте, потім ріст призупиняється, кіста стискається й безслідно зникає через 2-3 менструальні цикли.

А от якщо ця кістка не припиняє рости, відповідно, вона не проходить через декілька менструальних циклів, то це вже органічна кіста. І саме цей тип кіст, більшою мірою, вимагає контролю лікаря-гінеколога, їх потрібно лікувати і найчастіше – хірургічним методом.

Органічні кісти, в залежності від вмісту її капсули, діляться на підвиди: ендометріоїдні кісти (поверхня капсули вистелена ендометрієм, а її вміст – стара кров, яка накопичується в результаті щомісячних менструальноподібних крововиливів у порожнину кісти); дермоїдна кіста – утворюється з ембріологічного зачатка (в середині може бути волосся чи кісткова тканина ембріону); параоваріальна кіста (розвивається з тканин зв’язкового апарату яєчника).

Функціональні кісти діляться на фолікулярні (виникають, коли яйцеклітина після дозрівання не вийшла, а рідина в фолікулі продовжує набиратись); лютеїнова кіста або кіста жовтого тіла (на місці фолікула, що лопнув накопичується рідина і кров – це призводить до утворення так званого "жовтого тіла"); серозна кіста або проста кіста (капсула покрита серозним епітелієм, а в середині – прозора рідина жовтуватого чи солом’яного кольору).

Кісти ще ділять за розмірами, місцем розташування та кількістю утворень.

А всі перераховані Вами кісти можуть сигналізувати про себе однаково чи симптоми різняться?

Як я вже сказала, часто функціональні кісти можуть проходити безсимптомно, або, можливо, відчувається якийсь мінімальний дискомфорт, на який просто не звертається увага.

Але в цілому, всі види кіст яєчників сигналізують про себе ниючим або тягучим болем у нижній частині живота, який може посилюватись під час сексу, фізичних навантажень, місячних та навіть сечовипусканні. Дуже часто нерегулярний місячний цикл або його затримка є одним із головних симптомів наявності кіст. Сильний біль може виникнути, якщо відбувається розрив кісти або кровотеча у ній; раптовий інтенсивний біль у нижній частині живота може бути симптомом при перекруті кісти. Якщо кіста виростає до значних розмірів, то може викликати ефект тиску на сечовий міхур та пряму кишку, а це може провокувати часте сечовипускання та закрепи.

Які чинники провокують розвиток кіст? І на які з цих чинників ми можемо впливати?

У питанні з кістами яєчників важко диференціювати конкретні причини їх появи. Чинників є чимало, серед них – гормональні збої, запальні процеси органів малого тазу, аборти в анамнезі пацієнтки, пізнє статеве дозрівання або ж ранній початок менструацій (до 11 років), тривалий прийом гормональних контрацептивів та деяких медичних препаратів.

Провокувати появу кіст яєчників можуть також хірургічні втручання на органах малого тазу, ендокринні патології, інфекції сечостатевої системи та кишківника. А окрім цього, спусковими механізмами для кіст є «стрибки» в наборі та втраті ваги, психоемоційне навантаження, шкідливі звички.

І на деякі з перерахованих чинників дійсно можна впливати, наприклад, можна кинути курити, почати контролювати вагу, уникати стресів, з рештою причин, як ви вже самі зрозуміли, – не все так просто.

Кісти яєчників: яких не потрібно боятись, а які вимагають посиленого контролю та негайного лікування? Розповідає лікар-гінеколог у Вінниці - фото 2

Чи може кіста бути небезпечною?

Так, дійсно, органічні кістки можуть бути небезпечними для здоров’я пацієнток. Адже може виникнути кровотеча з кістного новоутворення, кіста може лопнути, а ще вона може перекрутитись навколо підстави. А це все болючі стани, які можуть супроводжуватись нудотою, блюванням, загальним ослабленням в організмі, підвищенням артеріального тиску, температури. Може навіть розпочатись запальний процес в черевній порожнині.

В таких випадках необхідно терміново звертатись до лікаря, навіть викликати швидку допомогу, найпевніше буде потрібне оперативне лікування.

Деякі види органічних кіст можуть з часом трансформуватись у злоякісну пухлину.

Тому дуже важливо приходити на профілактичні огляди до гінеколога мінімум один раз на рік. Цього буде достатньо, щоб вчасно діагностувати кісту, взяти її під контроль та попередити розвиток ускладнень.

Розкажіть про лікування кіст яєчників.

Тактика лікування підбирається в індивідуальному порядку. Для початку потрібно диференціювати тип кісти, зрозуміти з чим саме ми маємо справу. Це вдасться зробити за допомогою УЗД органів малого тазу. Ультразвукове обстеження візуалізує структуру кісти, її розміри, локалізацію та вміст. І вже на основі результатів діагностики буде підбиратись лікування.

Якщо буде виявлено функціональну кісту – лікування, у переважній більшості випадків, не потрібне. Функціональну кісту боятись не потрібно, вона вимагає лише спостереження УЗ-методом протягом 2-3 місяців з моменту виявлення. Якщо ж за цей час вона не зникне, можуть призначатись гормональні препарати для лікування.

Органічні кісти, які існують 3-6 місяців і більше, мають значні розміри – більше 8 см, потребують видалення. Хірургічне лікування відбувається через маленькі розрізи в черевній стінці (лапароскопічний метод).

Які ключові обстеження мають проходити вінничанки, аби їхнє жіноче здоров’я було в абсолютному порядку?

Записатись на прийом до лікаря-гінеколога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анни Волинець можна за телефонами: 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.