28 груд. 2022 12:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

356

0

Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди?

Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди?

УЗД - безпечний, швидкий та водночас найдешевший метод діагностики. Це дозволяє пацієнту, за потреби, контролювати свій стан здоров’я, навіть, без направлення вузького спеціаліста


Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди?

Важливість УЗД легень у Вінниці на хвилі COVID-епохи зросла, адже така діагностика може використовуватись хоч декілька разів на день, без додаткової шкоди організму пацієнта. Тим більше УЗД зручно використовувати для спостереження за станом хворого в динаміці.

Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди?

УЗД буде актуальним завжди

Не зважаючи на те, що сьогодні все більшої популярності набувають такі високотехнологічні методи обстеження як МРТ та КТ, а цифрова рентгенографія, практично, не відстає в інформаційності, УЗД буде актуальним та затребуваним завжди.

Адже це безпечний, швидкий та водночас найдешевший метод діагностики. А це дозволяє пацієнту, за потреби, контролювати свій стан здоров’я, навіть, без направлення вузького спеціаліста.

Відсутність будь-якого патологічного впливу на організм є основною перевагою вибору УЗД серед інших інструментальних досліджень для дітей, пацієнтів з імунодефіцитами або онкохворих, вагітних та жінок в період лактації.

Ультразвукова діагностика на сучасному рівні розвитку дозволяє обстежувати майже всі органи і ділянки людського тіла. Завдяки появі нових форм та типів датчиків, можна дослідити паренхіму залоз,оцінити роботу серця через стравохід або визначити швидкість току крові по магістральним судинам.

В тому числі, УЗД допомагає в діагностиці різноманітних легеневих патологій – не тільки ковід-асоційованої пневмонії.

Як проводиться УЗД легень та що показує?

Обстеження легень проводиться трансторакально, тобто датчик прикладається до грудної стінки. Тому обстеження є абсолютно безболісним, швидким, не викликає дискомфорту та не потребує особливої підготовки.

Суть даного методу діагностики полягає в різниці проходження ультразвукових хвиль через тканини з різною щільністю. Через кістки ультразвук не проходить зовсім, тому датчик при обстеженні легень встановлюють в міжребер’я. А всі інші тканини, включно з легенями, м’язами, зв’язками та рідиною плевральної сумки, візуалізуються дуже добре.

Тому за допомогою УЗД можна визначити:

  • Наявність та характер випоту в плевральній порожнині. Це може бути транссудат або ексудат, кров чи навіть гній.
  • Інтерстиціальні зміни (в тому числі набряк легень).
  • Специфічні зміни, що характерні для того чи іншого захворювання респіраторних відділів дихальної системи (COVID, брохіоліт та ін.)
  • Новоутворення легень, плеври, міжреберних м’язів.
  • Наслідки травми (пневмоторакс)
  • За допомогою цього метода можна припустити тромбоемболію ленегевої артерії (ТЕЛА) та хронічне обструктивне запалення легень (ХОЗЛ).

Тому на УЗД легень направляють при підозрі на різноманітні інфекційні, пухлинні та інші захворювання.

Чи потрібна спеціальна підготовка до УЗД легень?

Ні, для перевірки легенів на УЗД спеціально готуватись не потрібно. Єдине, перед обстеженням заздалегідь можна зняти прикраси.

В «Меділюкс» можна пройти УЗД в порядку живої черги, але для зручності варто записатись на обстеження через Call-центр (0 800 33 01 30 – безкоштовно з мобільного або 067 337 76 97).

Результати УЗ-діагностики ви отримаєте на руки вже за 5-10 хвилин. Про якість діагностики можете не хвилюватись: у нас працюють професійні лікарі УЗД, а всі медичні апарати - експертного класу із новітнім програмним забезпеченням. Якість зображення дуже гарна, а відповідно й інформативність такого обстеження – на дуже високому рівні.

Кому показане УЗД легень?

Для підтвердження діагнозу без додаткових рентгенологічних обстежень та вибору тактики лікування на УЗД легень можуть направити сімейний лікар та лікар-пульмонолог.

Часто УЗ-обстеження пацієнти назначають самі собі.

На УЗД приходять пацієнти з підвищеною температурою тіла, із затяжним кашлем, задишкою, відчуттями стиснення в грудях та нестачі повітря.

Чимало вінничан приходять на УЗД легень після контакту із хворим на COVID, щоб переконатись чи немає в них уражень легень. Адже є невеликий відсоток уражень легень, які відбуваються без класичних симптомів та скарг.

Крім того, на прийом дедалі частіше приходять пацієнти з так званим постковідним синдромом, які перенесли COVID 1-2-3 місяці тому, але так і не повернулися до нормального самопочуття. Ці пацієнти мають можливість за допомогою УЗД підтвердити або виключити зміни в легенях, якщо захворювання протікало у легкій формі.

Записатись на УЗД в Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» можна за телефонами: 0800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 337 76 97.

Обстеження можуть провести професійні лікарі ультразвукової діагностики Надія Олександрівна Крот або Олена В’ячеславівна Кокошко.

Надія Олександрівна Крот

Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди? - фото 2

Олена В’ячеславівна Кокошко

Коли та кому варто пройти УЗД легень? Чому цей метод діагностики буде актуальним завжди? - фото 3