10 жовт. 2022 15:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Новини компаній
0

83

0

Конструкція та види вальцьових верстатів для перероблення олійних культур

Конструкція та види вальцьових верстатів для перероблення олійних культур

Принцип роботи вальцьових верстатів компанії «ТАН»


Конструкція та види вальцьових верстатів для перероблення  олійних культур

Виробництво рослинних олій з різних олійних культур (соняшнику, ріпаку, сої та ін.) здійснюється в кілька етапів. Одним з найважливіших є очищення і підготовка насіння до пресування. З цією метою використовують спеціальне обладнання, яке називається вальцьові верстати. В Україні добре зарекомендували себе прилади даного типу, які виготовляє компанія «ТАН» у Чернігові.

Конструкція та види вальцьових верстатів для перероблення  олійних культур

Конструкція вальцьових верстатів для перероблення олійних культур

Продуктивність основного обладнання для отримання рослинної олії — шнекових маслопресів — багато в чому залежить від якості очищення і подрібнення вихідного матеріалу (насіння олійних культур). Чим воно інтенсивніше, тим більшим буде кінцевий вихід олії з м'ятки, отриманої в результаті переробки сировини на вальцьовому верстаті. Основні його складові такі:

  • станина;
  • живильник;
  • механізми робочих органів у вигляді валків;
  • електродвигуни.

Найважливішими елементами цього виду устаткування є валки. Залежно від моделі валки у вальцьових верстатах відрізняються:

  • діаметром;
  • розташуванням (горизонтальне, вертикальне);
  • характером поверхні (нарізна рифлена або гладка).

Матеріалом виготовлення валків є чавун. У робочий стан обладнання приводиться за допомогою електродвигуна. Розмелювання насіння соняшнику, ріпаку та інших олійних культур здійснюється безперервно. Зупинка верстата передбачена лише для технічного обслуговування, ремонтних чи профілактичних робіт.

Принцип роботи вальцьових верстатів

Сировина у вигляді зерен вхідного олійного матеріалу, що обробляється, подається валковим живильником в міжвальцевий прохід. Там вона обробляється валками, що обертаються з різною швидкістю, після чого виводиться з верстата за допомогою вивантажувального механізму. Проміжки між валками можна регулювати за допомогою так званого клинового механізму між корпусами підшипників валків.

У разі налипання продукту на поверхню валків його зчищають спеціально призначеними для цього скребками. Управління верстатом при його пуску здійснюється за допомогою спеціального пульта у такому порядку:

  • вмикають живлення пульта керування;
  • вмикають електричний двигун верстата;
  • вмикають подачу сировини.

За допомогою живильника здійснюється рівномірність потоку зерна, що надходить з бункера, по всій довжині валка. При необхідності зупинити агрегат вищезгадані дії здійснюються у зворотному порядку.

Види вальцьових верстатів

Сьогодні пропонується три варіанти пристроїв: однопарні (два валка), двопарні (чотири валка) та п'ятивалкові верстати. У компанії «ТАН» можна придбати два перші види конструкцій. Двовалковий агрегат представлений маркою СВ-800/2, а чотиривалковий — СВ-400/4. Верстати СВ-800/2 мають два валка, а СВ-400/4 — чотири. Матеріалом виготовлення валків в обладнанні обох марок є вибілений чавун.

Обидва валка першого варіанту мають гладку поверхню, розміщені на загальній рамі в підшипникових опорах. У чотиривалковому агрегаті валки розміщені один над одним. Два верхні мають рифлену поверхню, а два нижніх — гладку. Вальцьові верстати обох марок виробництва компанії «ТАН» мають механізм, що дозволяє регулювати величину зазору між валками.

Завдяки наявності такої конструктивної особливості обладнання може використовуватися для подрібнення зерен будь-яких олійних культур, що дозволяє витрачати мінімум часу та практично не докладати зусиль для здійснення переналаштування. Агрегати також укомплектовані металоуловлювачами.