21 трав. 2021 13:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Україна
0

68

0

Кирило Тимошенко – Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу

Кирило Тимошенко – Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу

Центральна влада надасть підтримку українським містам в нових умовах, які відтепер діятимуть на ринку газу


Кирило Тимошенко – Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу

Центральна влада надасть підтримку українським містам в нових умовах, які відтепер діятимуть на ринку газу. Про це заявиву Facebookзаступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко за підсумками наради з представниками центральної та місцевої влади.

«З 20 травня припинили дію спеціальні обов’язки (ПСО) з продажу газу виробникам теплової енергії, які були покладені на НАК «Нафтогаз України». Це означає, що всі теплокомуненерго, більшість з яких належить місцевим владам, укладатимуть договори з постачальниками самостійно на тих умовах, які будуть пропонуватися на ринку», - зазначив він.

За словами Тимошенка, ринкові відносини стали реальністю, але відсутність фіксованої ціни може турбувати місцеву владу. Тому в Офісі президента працюють над тим, аби до нового опалювального сезону врегулювати усі проблемні питання щодо тепла і гарячої води.

Кирило Тимошенко – Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу

За підсумками наради за участюміністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, голови правління «Нафтогаз України» Юрія Вітренка та представників областей і міст досягли низки домовленостей.

Зокрема, «Нафтогаз» найближчим часом запропонуєдовгострокові цінові пропозиції на природний газ. Це дасть містам можливість наперед встановлювати тарифи і уникати цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.

Також дійшли згоди, що «Нафтогаз» не вимагатиме величезні передплати або банківські гарантії. Крім того, діятиме Меморандум про взаєморозуміння щодо централізованого постачання теплової енергії та гарячої води, підписаний в лютому цього року між урядом і міськими головами за ініціативи Володимира Зеленського.

«Щодо старих боргів – уже напрацьований відповідний законопроєкт, його має розглянути Верховна Рада. Документ передбачатиме максимальне врегулювання боргів за послуги теплопостачання», - інформує Тимошенко.

За словами заступника голови Офісу президента, «головне завдання – при повному переході на ринкові відносини забезпечити стале проходження опалювального сезону».

Кирило Тимошенко – Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу - фото 2

Нагадаємо, з 20 травня «Вінницяміськтеплоенерго» вимушено зупинила надання послуги гарячого водопостачання.

Як повідомили у пресслужбі «Вінницяміськтеплоенерго», теплопостачальні підприємства теплокомуненерго мають закуповувати природний газ, для надання комунальних послуг, на вільному ринку. Але щоб мати можливість обрати постачальника природного газу на вільному ринку, теплокомуненерго мають повністю розрахуватися за спожитий природній газ перед НАК «Нафтогаз України» і закуповувати природній газ за умови 100% попередньої оплати.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі повідомив, що з 20 травня Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго