7 лют. 2023 11:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

148

0

«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади

«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади

З приходом росіян у нас немає іншого вибору, окрім як воювати за своє життя


«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади

Бойовий медик 120-ї бригади з позивним «Лісовик» ділиться з військовослужбовцями корисними порадами з тактичної медицини, щоб кожен знав, як надати собі першу допомогу в критичній ситуації.

«З приходом росіян у нас немає іншого вибору, окрім як воювати за своє життя. Весь час кажу своїм побратимам: тренуйтесь коли є можливість. Хоча це банальна фраза, однак в критичній ситуації ти не піднімешся до рівня своїх очікувань, а опустишся до рівня своїх навичок», - розповідає медик окремого підрозділу 120 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з позивним «Лісовик».

«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади

Днями військовослужбовець пройшов кількаденний курс з парамедицини від «Tacmedbat» і тепер ділиться із військовослужбовцями корисними порадами.

Плюс цього курсу в тому, що він адаптований під реалії війни, а не антитерористичних дій чи невеликих бойових зіткнень. І ще важливо, що вимогою була наявність всього спорядження, що дозволяло реально зрозуміти недоліки і складнощі надання допомоги (самому собі також) в умовах виконання бойових завдань. Багато уваги приділялось стратегічному мисленню.

«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади  - фото 2

«Коли ти на полі бою, коли поруч кричить поранений побратим – не обов'язково навіть, щоб лунали в цей час постріли чи вибухи - стає неймовірно страшно. Це страх помилитися, забути щось. Весь час в голові має бути список речей, які треба зробити: оглянути кінцівки на критичну кровотечу, накласти турнікет, оглянути чи побратим може дихати, перевірити на вузлові кровотечі, і знов не забути контролювати дихання. Перевірити на інші поранення, типу уламку, що зайшов під пахву.

Це лиш малий шматок і це список тільки по одному пораненому, а якщо навкруги «прилітає» – треба не забути про власну безпеку, а головне, про час.

При критичній кровотечі у людини близько 40-60 секунд до втрати свідомості. Людина, що впала в шок від втрати крові - майже не має шансу, якщо поруч немає що в неї залити. А на виході - цього нема, - розповідає «Лісовик». На виході, часто-густо, до точки евакуації ще треба дійти або доїхати, і це не десять хвилин, це години шляху. На виході ваш бойовий медик це в першу чергу бойова одиниця і мати в рюкзаку медикаменти на всі випадки життя - можливості нема. З собою – тільки найнеобхідніше».

«Лісовик» - бойовий медик винницької 120-ї бригади  - фото 3

«Саме тому, важливо весь час вчитись накладати собі турнікет, щоб у моменти коли боляче і страшно ти не думав ні про що, а просто робив те що треба і робив це швидко та правильно. Додайте до всього ще обстановку навкруги, шо динамічно змінюється і змушує на себе реагувати, діяти.

Ніщо і ніколи не йде за планом. Набувайте м'язевої пам'яті, щоб мозок міг реагувати на навколишній світ і його події. Хороша медицина - ніщо при поганій тактиці», - говорить військовий.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото 120-ї бригади

.