2 лют. 2023 10:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

319

0

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині

У минулому єврейська спільнота становила майже 80 відсотків від усього міського населення Шаргорода


Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині

Голова Шаргородської громади Володимир Барецький звернувся через соцмережі до місцевих жителів з питанням щодо встановлення пам’ятного знаку, який символізуватиме факт надання Шаргородщині Магдебурзького права.

При цьому він опублікував історію Шаргородщини та архівні світлини міста з єврейськими будиночками. У минулому єврейська спільнота становила майже 80 відсотків від усього міського населення Шаргорода.

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 2

«У далекому ХІV столітті литовський князь Вітовт видав грамоту на володіння цими землями Василю Карачевському, який через двісті років продав їх у власність Яну Замойському.

На привабливій, мальовничій землі, за прикладом міста Замость, було зведено фортецю та названо її на честь Флоріана Шарого. Фортеця мала надзвичайно велике військове значення, а завдяки вдалому територіальному розташуванню – ще й торгівельне.

У 1588 році польський король Сигізмунд ІІІ надав Шаргороду Магдебурзьке право. 26 січня 2023 року виповнилось 435 років з того часу (тоді ж було затверджено Герб Шаргорода).

Магдебурзьким правом було зобов’язано проїжджих купців виставляти свої товари на продаж впродовж двох днів, а місцеві жителі отримали право на торгівлю з татарами, турками, молдованами та на організацію трьох великих ярмарків у рік.

Ця подія має виняткове значення. Саме вона дала поштовх для інтенсивного розвитку міста. Поряд з місцевими жителями, тут почали оселятись та вести торгівельну діяльність євреї, які зробили колосальний внесок у багату та яскраву історію Шаргорода.

За кілька наступних століть змінилось чимало власників міста. Проте незмінним був темп розвитку торгівлі та промисловості. Значну визначальну роль у цьому відігравала єврейська спільнота, яка на той час становила майже 80 відсотків від усього міського населення.

На жаль, час безжальний. Із плином історії та, враховуючи історичні події - революції, Голодомор, Голокост та війни, окремі сфери економічного життя Шаргорода стали занепадати. Значна частина єврейського населення загинули, або виїхали, полишивши свої домівки. Одночасно з цим втрачався певний колорит міста, його етнічні особливості.

Досить довгий час в місті зберігалась архітектура «єврейського містечка». Проте зараз значна його частина зруйнована, перебудована, від окремих з них немає навіть сліду.

На жаль, історична частина Шаргорода безповоротно втрачена. Живе вона тільки в пам’яті корінних жителів міста. Навряд чи майбутні покоління шаргородців будуть дбати про відновлення, чи хоча б, збереження тієї історії, яка залишилась.

Саме тому хочу запропонувати шаргородцям ідею щодо встановлення пам’ятного знаку, який символізуватиме факт надання Шаргородщині Магдебурзького права. Розумію, що зараз важкий воєнний час в країні. Та процес втілення подібних ідей досить довготривалий і розпочати його можна вже зараз – на перспективу.

Для мене важлива думка кожного жителя громади», - зазначено в дописі.

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 3

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 4

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 5

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 6

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 7

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 8

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 9

Мер Шаргорода опублікував архівні фото єврейського містечка на Вінниччині  - фото 10

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото зі сторінки Володимира Барецького