6 квіт. 2022 14:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

211

0

Мережа супермаркетів Ашан може піти з російського ринку

Мережа супермаркетів Ашан може піти з російського ринку

Яким санкціям був підданий Ашан та які наслідки матиме


Мережа супермаркетів Ашан може піти з російського ринку

Популярна французька мережа гіпермаркетів Ашан згортає свою діяльність на території Росії. Цьому сприяють масштабні санкції з боку Європи, які націлені на припинення постачання товарів та інвестиційних вливань до супермаркетів мережі, розташованих на території Росії.

Яким санкціям був підданий Ашан?

Російські супермаркети фірмової мережі Ашан зазнають безліч секторальних і загальних обмежувальних заходів з боку головної компанії. Новини України порталу fakty.com.ua повідомляють, що французька компанія ухвалила рішення не відкривати нові торгові площі на території Росії, а також не фінансувати ремонтні роботи вже існуючих супермаркетів мережі у містах країни-агресора. Ще одне обмеження стосується сфери інформаційних технологій: материнська компанія не забезпечуватиме оновлення програмного забезпечення, яке використовується у супермаркетах Ашан. Це фірмові програми для управління логістикою, постачанням товарів, касовим обслуговуванням, комерційним менеджментом та ін. Проте найболючішим, на думку експертів, для російських супермаркетів мережі Ашан стане припинення імпортного постачання товарів, на яких базується весь асортимент мережі. Одяг, взуття, текстиль, товари для дому та багато інших товарних позицій мережі Ашан раніше традиційно поставлялися з країн далекого зарубіжжя.

Які наслідки обмежень?

Введені проти російських супермаркетів Ашан санкції можуть негативно вплинути на фінансові результати роботи мережі аж до банкрутства. На думку фахівців, це неминуче призведе до зниження обсягів прибутку через скорочення товарного обороту та обсягів продажу, що з часом обернеться збитковістю та необхідністю закриття торгових точок. Такі несприятливі прогнози для мережі супермаркетів Ашан базуються також на тому факті, що російські покупці звикли до певного асортименту товарів, у структурі якого переважала продукція звичних та улюблених імпортними брендами. Переорієнтація товарної політики на продукцію вітчизняного виробництва дозволить зберегти купівельний попит лише частково, що неминуче призведе до падіння обсягів продажу та виручки від реалізації товарів у супермаркетах мережі. Дуже ймовірним результатом ситуації буде банкрутство торгової мережі та відхід місцевих представництв Ашан з російського ринку вже в найближчому майбутньому