8 груд. 2022 12:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

267

0

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття

З 1905 р. члени місцевих політичних організацій провадили на бульварі агітаційну роботу, яку називали «біржею»


Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття

Європейська площа у Вінниці, на початку ХХ століття був не тільки місцем для прогулянок та відпочинку, а й полем діяльності місцевих політичних організацій. Тут відбувались мітинги з концертами, агітацію серед робітників, бійки з поліцією та багато іншого.

На сторінці музею Вінниці опублікували дослідження наукової співробітниці Вікторії Колесник «До історії скверу в середмісті Вінниці».

З 1905 р. члени місцевих політичних організацій провадили на бульварі агітаційну роботу, яку називали «біржею». За спогадами вінницького адвоката Єфима Радбіля, гласного міської думи, згодом члена УНР, щоб уникнути конфліктів, соціал-демократи, Бунд, есери, сіоністи-соціалісти «по-братерському» поділили між собою алеї бульвару, на яких після роботи гуляли робітники і службовці. Гроно агітаторів складалося зі студентів вищих навчальних закладів, здебільшого з Києва, робітників, які пройшли підпільні гуртки, і представників місцевої інтелігенції.

Агітація спочатку велася навколо подій «Кривавої неділі» – жорстокого придушення багатотисячної мирної демонстрації у Санкт-Петербурзі 9 січня 1905 р. Власне революційна хвиля від тих трагічних подій, коли докотилася до провінційної Вінниці, спричинила перехід агітаторів від розповсюдження прокламацій серед робітників і періодичних «нелегальних масовок» за містом до масової роботи в середмісті. Після більшовицької окупації саме вулицю 19 лютого, яка вела до бульвару (до 1910 р. Велика Бульварна), було перейменовано на вул. 9 Січня (нині Архітектора Артинова).

З часом агітатори більше зосередилися на програмних документах своїх організацій і заразом вщент розносили політичні програми конкурентів, а також намагалися підготувати містян до страйків.

Ось як Радбіль описав власний досвід агітації задушливими літніми вечорами «в їдкій куряві, що здіймалася сотнею байдикуючих ніг»:

«Щовечора я зливався з густою гурбою, й у алеї, одним лише небом освітленій, пробував виловити пару робітниць з цукерні Портмана чи тютюнової фабрики Зільберштейна, чи, нарешті, відділу фірми швацьких машин Зінгера. Зазначеними трьома капіталістичними підприємствами вичерпувався чисто пролетарський склад нашої організації, причому роботу серед робітниць з тютюнової фабрики доводилося ще ділити з конкурентом – Бундом. Захопивши робітниць, я до хрипавки агітував серед них».

Бульвар як популярне місце дозвілля городян у цей період зацікавив фотографів, а далі і видавців поштових листівок. Показово, що одним із перших їх видань вінницьких краєвидів була серія з двох поштівок: із світлинами залізничного вокзалу та бульвару під назвою «міський сад» (орієнтовно 1902 р). Загалом упродовж 1902–1916 рр. видано щонайменше 12 поштівок із світлинами скверу з різних ракурсів, крім того, він видніє ще на кількох листівках, присвячених міській управі та окружному суду.

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття - фото 2

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття - фото 3

Активність представників різних політичних організацій на бульварі біля міської управи швидко привернула увагу поліції. Надалі «біржі» відбувалися під пильним оком шпиків. Втім, у провінційному місті слідкувати потайки було майже неможливо і час від часу на затишних алеях траплялися сутички. Одного місячного вечора агітатори до півсмерті палками й камінцями побили шпика Камінського, а самі втекли провулками.

Ще більше приголомшив місто випадок, коли член групи максималістів Іван на бульварі смерком двічі вистрелив у шпика Куцика. Коли шпик впав із закривавленою головою, Іван «підняв комір піджака і, не виймаючи правої руки з кишені штанів», спокійно рушив перед своїми остовпілими товаришами у напрямку міської управи, а далі до П’ятничан. За одними чутками, його було вбито через кілька днів в Петербурзі під час перестрілки зі шпиками, за іншими – в 1908 р. на Мінщині.

Як виглядало розслідування на початку ХХ ст. – демонструє рідкісна світлина 1912 р., зроблена на місці вбивства городового Власа Гончарука, ймовірно, біля бульвару або міського саду в садибі ротмістра Толстого.

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття - фото 4

З настанням осінньої сльоти бульвар безлюднів. Того часу «біржа» переміщалася на головну вулицю – Поштову (з 1910 р. Миколаївський проспект, нині Соборна), яку політичні організації так само ділили між собою, як бульвар улітку. За визначенням Радбіля, такий був закон «бірж»: «пролізати тільки в людні місця, щоби бути непримітними».

У 1917 році бульвар і Біла зала міської думи були головними центрами для проведення мітингів меншовиків, заповненими, за висловом більшовика Володимира Красноленського, «різнокольоровими капелюшками та поважними головами поважних власників різного (хоч і дрібного) нерухомого майна». Красноленський визнає, що «для такої аудиторії більшовицька мова була б незрозумілим громом серед ясного неба».

Анонімний дописувач вінницької газети «Свободный голос», який у березні 1917 року був проїздом у Вінниці і поділився своїми враженнями про 15-годинне перебування в місті, потрапив на один з таких мітингів на бульварі. Він схвально відзначив, що «громадяни міста поводилися на мітингу зразково – як оратори, так і слухачі». Йому сподобався сквер, «досить добре доглянутий і досить зручний для мітингів», натомість його розчарувала водонапірна вежа «на кшталт заводських будівель» у кутку скверу.

Меншовики творчо підійшли до агітаційної справи та організовували мітинги-концерти, завчасно їх афішуючи. Для концертного відділення, яке завершало мітинг, вони ставили в альтанці рояль. У спогадах більшовиків Миколи Тарногродського, Володимира Красноленського, Олексія Снєгова описаний один такий мітинг, організований меншовиками за участі представників різних політичних груп у травні 1917 р. на підтримку Тимчасового уряду. На ньому виступали найкращі місцеві оратори, зокрема голова міської думи адвокат І. Слуцький (меншовик), гласні міської думи вчителі Б. Оршанський і Цорін (бундівці) та лікар Черняк (есер), а також військовий комісар, який прямував на фронт. Коли група більшовиків на чолі з Тарногродським зірвала виступ військового комісара, меншовики оголосили мітинг закритим і залишили бульвар, забравши рояль. Натомість більшовики не розгубилися та продовжили власну агітацію, а згодом згадували про цю подію як першу велику перемогу в місті.

За спогадами Зофії Барбари Потоцької, в 1918 р. концерти на бульварі біля водонапірної вежі організовували австрійські вояки.

У 1920 р. більшовики, ледь захопивши місто, обрали сквер за місце поховання своїх загиблих, відтак тут формується пантеон нових героїв – борців «за диктатуру пролетаріату»...

Місце прогулянок, агітацій та бійок – Європейська площа у Вінниці на початку ХХ століття - фото 5

Нагадаємо, раніше Вінниця.info публікувала історію Європейської площі. Раніше це була велика ділянка за межами середмістя Вінниці, кули хотіли перемістити міську канцелярію. Але згодом облаштували сквер.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info