14 берез. 2023 10:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

476

0

Митрополит Вінницький Варсонофій з Павлом у Лаврі став проти Мінкульта

Митрополит Вінницький Варсонофій з Павлом у Лаврі став проти Мінкульта

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій з архієреєм УПЦ (МП) Павлом виступив проти повернення будівель і майна Лаври державі


Митрополит Вінницький Варсонофій з Павлом у Лаврі став проти Мінкульта

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій з архієреєм УПЦ (московського патріархату) Павлом (Петром Лебідем) виступив проти повернення будівель і майна Лаври державі, які УПЦ (МП) орендувало з 2013 року. Міністерство культури направило попередження про розірвання договору оренди і звільнення будівель до 29 березня.

Відповідне відео з Києва опублікували на сторінці Вінницької єпархії УПЦ (МП).

«Сьогодні не я один, як будуть мене облічати, що там бородаті ходять. Сьогодні митрополит Володимир-Волинський і Ковельський став свідченням, митрополит Вінницький і Барський. Сьогодні багато людей приходили, проходили в печери, то я попросив щоб вони нам дали документ, який би свідчив… Тому ще раз наголошую, об’являють скрізь, що будуть служби. І ще раз – ми не проти. Ми не будемо виселятись, тому що зараз є закони, які на стороні людини», - сказав у відео Павло.

«Я 30 років тому назад, поступивши в семінарію, пам’ятаю, яка була Лавра, в якому вигляді зараз вона знаходиться. Це все зроблено для українців, для всього світу ця святиня. Має можливість люба людина заходити, молитися. Тому ця святиня світового значення. І просто так за 10 днів виселити монахів, це беззаконня. Я думаю що наші віруючі не позволять щоб міністр культури Ткаченко своїм наказом виселив монахів за 10 днів», - сказав Варсонофій.


Що передувало.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня направив Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (Чоловічому монастирю) Української Православної Церкви попередження про розірвання Договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. УПЦ (МП) має покинути Києво-Печерську Лавру до 29 березня.

«З метою проведення процедури приймання-передачі державного майна, Монастирю необхідно здійснити заходи щодо звільнення будівель та споруд (майна), що є державною власністю та які перебувають на балансі Заповідника, за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 11, м. Київ, вул. Лаврська, 15 до 29.03.2023 року», - повідомляли на сайті Мінкульту.

З 11 березня почали працювати робочі групи Мінкульту з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info