10 берез. 2023 17:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Події
0

137

0

На Вінниччині суд взяв під варту чоловіка, якого підозрюють у пособництві державі-агресору

На Вінниччині суд взяв під варту чоловіка, якого підозрюють у пособництві державі-агресору

На Вінниччині місцевого жителя підозрюють у співпраці з російськими окупантами.


На Вінниччині суд взяв під варту чоловіка, якого підозрюють у пособництві державі-агресору

На Вінниччині місцевого жителя підозрюють у співпраці з російськими окупантами. Тривають слідчі дії.

Про це повідомляє Вінницький міський суд.

У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулось судове засідання під час якого було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

З матеріалів клопотання стало відомо, що підозрюваний, будучи місцевим мешканцем, перебуваючи на території тимчасово окупованої території Херсонської області на початку березня 2022 року, добровільно надавав представникам військових формувань країни-агресора допомогу у незаконному проникненні та розграбуванні домоволодінь місцевих жителів з метою забезпечення житлом у залишених будинках, отримання останніми матеріальних ресурсів у вигляді продуктів харчування та інших побутових послуг.

Серед іншого, підозрюваний, налагодивши стійкі робочі та ідеологічні зв`язки з представниками збройних формувань держави-агресора, отримував від них паливно – мастильні матеріали, гуманітарну допомогу (продукти харчування, лікарські засоби), які збував місцевим мешканцям за грошові кошти, частину з яких повертав представникам збройних формувань держави-агресора, а також ініціативно віддавав для забезпечення їх життєдіяльності власні та попередньо привласненні у інших жителів громади предмети побуту, продукти харчування. Крім того, підозрюваний, здійснював супроводження представників збройних формувань російської федерації польовими шляхами з метою забезпечення орієнтування та злагодженості їх дій на місцевості під час виконання поставлених їм бойових завдань, надавав представникам збройних формувань російської федерації допомогу у пошуку учасників АТО/ООС, проукраїнських налаштованих мешканців села, проведенні незаконних обшуків за місцем їх проживання.

При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком без визначення розміру застави.

Довідково: ч. 1 ст. 111-2 КК України – Умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора (караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої).

Важливо: Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info