16 берез. 2023 09:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров‎’‎я
0

188

0

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу

Вони обладнані спеціальними гінекологічними кріслами, а також сучасним медико-діагностичним обладнанням


На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу

У Хмільницькій, Могилів-Подільській та Жмеринській районних лікарнях відкрили кабінети безбар’єрного доступу. Вони обладнані спеціальними гінекологічними кріслами, а також сучасним медико-діагностичним обладнанням.

Про це йшлося під час пресконференції, на якій медики та громадські діячі презентували роботу кабінетів.

Кабінети з’явилися наприкінці минулого року. Там прийняли уже перших 170 жінок. У кабінетах працюють лікарки й лікарі, які пройшли додаткове спеціалізоване навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Це перші кабінети безбар’єрності, які з’явилися поза межами Вінниці.

«Я сама з району. І як людина з інвалідністю знаю, що таке було потрапити до гінеколога в сільській місцевості. Більш-менш кваліфіковано таку послугу можна було отримати лише в обласному центрі. Безумовно, безбар’єрний кабінет – це великий крок вперед щодо репродуктивного здоров’я жінок з інвалідністю. Але доступність медичних послуг все ще залишається викликом: і стаціонарне лікування, коли ні палати, ні вбиральні, ні душові не є доступні. Це архітектурні бар’єри, які потрібно долати», – розповідає Людмила Нецкіна, голова правління ГО «Гармонія».

У Вінницькій області і надалі планують продовжувати створювати безбар’єрні гінекологічні кабінети. У згаданих трьох громадах основна цільова аудиторія – жінки, які зазнали гендерно зумовленого насильства, зокрема фізичного чи сексуального.

«Якщо ви помітили зміну у поведінці своєї знайомої, бачите, що вона пригнічена, має депресію чи якісь інші ознаки психічного збудження, вона носить закритий одяг чи темні окуляри, повідомте їй про існування такого кабінету. Поруч із соціальними службами, поліцією, спеціалізованими притулками безбар’єрний кабінет є тим місцем, де можна повідомити про насильство, а ще отримати невідкладну медичну та психологічну допомогу. Всі три кабінети у трьох районах облаштовувалися за єдиним принципом: перший поверх, окремий вхід, робота 24\7(цілодобово), конфіденційно та безкоштовно. Звернутися може будь-яка жінка, незалежно від віку, місця реєстрації та стану здоров’я», – говорить Ірина Ткачук, голова ГО «Оріана Світ», регіонального партнера УЖФ.

Кабінет у Хмільницькій ЦРЛ вже прийняв 40 пацієнток.

«Сьогодні ми фокусуємо свою роботу на тому, аби якомога більше жінок дізналося про адресу та можливості кабінету. Тому працюємо і з лікарями сімейної медицини, розповідаючи про таку можливість, доносячи інформацію для людей у сільській місцевості.І ця інформація має бути донесена як до жінок, над якими вчиняють насильство, так і до дівчат-підлітків, які мають знати про існування такого кабінету, так і до маломобільних жінок. Щоб пацієнтки з інвалідністю могли дістатися до лікарні, у нас працює безкоштовне «соціальне таксі», про яке можна заздалегідь домовитися. Інформацію про кабінет намагаємося донести і до вимушено переміщених осіб», – каже гендиректор Хмільницької ЦРЛ Олександр Кравчук.

Довідка.

Кабінети обладнані Міжнародним Благодійним Фондом «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

Жмеринька ЦРЛ

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 2

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 3

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 4

Могилів-Подільська ЦРЛ

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 5

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 6

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 7

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 8

Хмільницька ЦРЛ

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 9

На Вінниччині у трьох районних лікарнях з’явилися кабінети безбар’єрного доступу  - фото 10

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info