25 лип. 2022 13:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

350

0

На Вінниччині виявили два випадки дирофіляріозу

На Вінниччині виявили два випадки дирофіляріозу

Хвороба у людини може розвинутись після укусу комара


На Вінниччині виявили два випадки дирофіляріозу

У Вінницькій області з початку року зареєстрували два випадки дирофіляріозу. Хвороба у людини може розвинутись після укусу комара. Первинний діагноз при зараженні – утворення пухлини, яка може гноїтися, якщо її не видалити.

Про це повідомили у Вінницькому лабораторному центрі.

«Дирофіляріози – тканинні зоонозні гельмінтози, яким характерна трансмісивна передача, повільний розвиток, тривалий перебіг та осередкове розповсюдження. Тобто зараження відбувається лише при укусі комара, від людини до людини не передається! Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається!

Вони ендемічні не тільки для територій з теплим та вологим кліматом, але і для багатьох країн з помірним кліматом. В абсолютній більшості описаних випадків дирофілярії знаходяться під шкірою чи слизовими оболонками», – йдеться у повідомленні.

З моменту зараження до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років. Перші симптоми захворювання – безболісна пухлина, у місці локалізації якої відчувається сверблячка і печія різного ступеня інтенсивності. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що виражається в пересуванні чи ущільнення пухлини під шкірою. Відстань, на яку переміщається гельмінт , складає від декількох до десятків сантиметрів , швидкість міграції до 30 см за 2 доби.

Первинний діагноз у більшості випадків – фіброма, атерома, кіста, пухлина, що при несвоєчасному видаленні гельмінта гноїться, розвивається абсцес, з якого при розкритті вилучається гельмінт. У жодному з випадків у крові не були виявлені мікрофілярії. Місце, де «осідає» дирофілярія є основною ознакою клінічних проявів: від пухлини на тілі під шкірою до уражень очей, суглобів, внутрішніх органів діагностується як легеневе захворювання.

Ураження очей супроводжується появою вузлів під шкірою повік або кон’юктивою, іноді їх розповсюдженням в очну ямку. Спостерігається набряк вік, хемоз кон’юктиви, біль, сльозотеча, діплодія.

Частіше зустрічаються «атероми» спини, плеча, передпліччя , інколи – повік. У більшості випадків це – поодинокі пухлини .

Видалення «атером» оперативним шляхом супроводжується, як правило, вилученням одного живого гельмінта, довжиною 10-15 см.

Профілактика

• Своєчасне лікування тварин як джерела хвороби (здійснюється ветеринарною службою). В якості профілактики дирофіляріозу для собак і кішок можна використовувати різні види нашийників та інші засоби, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудниками багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.

• Деларваційні та дезинсекційні заходи боротьби з переносником (здійснюється підприємствами усіх форм власності).

• Лікування та диспансерний нагляд (до 3 місяців) за хворими (здійснюється лікувально-профілактичними закладами).

• Організація та виконання робіт в осередках (п'яти кілометровій зоні ). В осередках дирофілярітозів необхідно проводити обробку проти комарів і захищати комах від їх нападу в місцях з великою чисельністю комарів рекомендується обмежити прогулянки тварин у вечірню пору, тобто в період масового нападу комарів, розміщувати собак потрібно в приміщеннях, не доступних для комарів. Людина може себе захистити використовуючи різного роду репеленти – препарати, що відлякують комарів і мошкару, ефективно використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектецидних спіралей, носіння спеціального одягу, накидок на голові, застосування пологів, засічення вікон та дверей.

В лабораторіях ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» забезпечується проведення досліджень, необхідних для встановлення діагнозу дирофіляріоз.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info