17 черв. 2022 13:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

203

0

На Вінниччині виявили випадок захворювання на лептоспіроз. Що робити, аби уникнути зараження?

На Вінниччині виявили випадок захворювання на лептоспіроз. Що робити, аби уникнути зараження?

Це гостре інфкційне захворювання


На Вінниччині виявили випадок захворювання на лептоспіроз. Що робити, аби уникнути зараження?

На Вінниччині зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз. Це гостре інфкційне захворювання, яке супроводжується гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Найбільшу загрозу зараження лептоспірами несуть гризуни, які живуть біля водойм із стоячею водою.

Про це повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Загалом, за останні десять років на території Вінницької області було зареєстровано 176 випадків захворювання, з них 28 з летальним наслідком. Найбільший підйом припадав на 2016 рік перевищуючи відповідний щорічний рівень по Україні майже у 2 рази.

«Найбільшу загрозу зараження лептоспірами несуть гризуни, насамперед ті, що живуть біля водойм із стоячею водою – озер, боліт, річок з тихою течією. З сечею хворих і перехворівши тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти», - йдеться у повідомленні.

Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.

Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

До групи ризику щодо захворювання на лептоспіроз належать:

  • тваринники,
  • меліоратори,
  • працівники м’ясокомбінатів,
  • робітники очисних споруд та каналізації,
  • мисливці,
  • рибалки,
  • шахтарі.

Більшість випадків зараження припадає на літньо-осінній період. Інкубаційний період триває від 1-20 діб, частіше – 7-14.

Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39 – 40°C), блювання, діарея, жовтяниця, почервоніння очей, висип. Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових.

Яких профілактичних заходів необхідно дотримуватись, щоб попередити ризик розвитку захворювання на лептоспіроз:

• дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

• купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що потенційний ризик зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;

• бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;

• при виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички тощо;

• знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води.

Якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою – зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info