27 січ. 2023 14:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

538

0

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю

У хаті в Олени можна побачити старовинні старовинні предмети побуту та колекцію вишиванок


На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю

В селі Жабокрич Крижопільської громади понад 15 років пустувала хата-мазанка, яка побудована за старовинними технологіями. Будівля належала прабабусі Олени Присяжнюк. Жінка вирішила вдихнути в нього друге життя і реставрувати. В процесі облаштування хатини знімає кроткі відео, розповідаючи про спогади дитинства, традиції села у своєму відео-блозі, ставши зіркою в мережі TikTok.

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю

«В цій хатині я відпочивала кожного літа. Їй понад 80 років. Це хатина моєї прабабусі. Вона проживала із рідною сестрою. Моя прабабуся із 1926 року, а її рідна сестра вона з 1932. Прабабуся померла 15 років тому. А її рідна сестра ще жива. Їй зараз 90 років. Вона переїхала жити в літню кухню. В мене давно закралась ідея придбати будинок в селі та відчути той затишок, спокій, мир. Сусіди продавали будинок, в гарному стані, але я вагалась, душа не лежала до нього. Я зрозуміла, що я шукала не просто хатину, а спогади із дитинства, бо я в прабабусі проводила багато часу. Тому вирішила реставрувати рідну хатину мого роду», - розповідає кореспонденту Вінниця.info Олена Присяжнюк.

Понад рік Олена спільно з рідними відновлювала хатину прабабусі. Робили все з екоматеріалів, тому реставрація обійшлась жінці зовсім недорого.

«Будинок потрібно було підмурувати, адже старі хатини від віку починають хилитися. Коли ми підмурували стіни, замастили глиною всі тріщини, побілили все. Підмурок під хатою також підмурували. Переробили лежух, комин. Почистили комин, реставрували піч, грубу. Ми не вкладали туди сучасних матеріалів. Мені пощастило що прабабусина сестра жива і здорова, вона підказала, як це колись робили із глини та піску. Також вона зараз доглядає за будинком, за клумбами та радіє, що ми втілили таку ідею», - говорить пані Олена.

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 2

Всередині хатини залишилось безліч старовинних автентичних речей. Чимало з них в Олени залишилося у спадок. Крім того, багато знайомих в селі почали віддавати їй різні цікаві речі. У хаті в Олени можна побачити старовинну скриню, мисник, веретено, тканні килими, гасові лампи, давні глечики, посуд, картини, книги. Є й колекція вишиваних сорочок, яким близько ста років. Їх понад 50 штук, і вони всі з Крижопільського краю.

«Люди в селі називають мою хатину музеєм, хоча я так не вважаю. Мені просто хотілося залишити все так, як було, коли я там виростала. Є багато запитів приїхати на фотосесію, спробувати запалити піч, просять навіть залишитися на ночівлю. Однак, я надалі хочу повністю все довести до ладу і подумую над тим, аби таким чином розвивати туризм у рідній місцевості», - підсумовує розмову Олена Присяжнюк.

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 3

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 4

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 5

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 6

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 7

На Вінниччині жінка реставрувала хатину прабабусі та облаштовує музейну світлицю - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Олени Присяжнюк