3 груд. 2020 17:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Влада
0

120

0

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі

Обласна державна адміністрація ініціювала проведення у районах семінар-нарад з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади


«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі

Об’єднані громади стали базовою одиницею нового адміністративно-територіального устрою. 80 відсотків питань, які стосуються життєзабезпечення мешканців будуть вирішуватись в ОТГ. Громади повинні перебрати на себе функції, які виконували районні державні адміністрації і майно, яке було на балансі районних рад. Адже у Вінницькій області створено 6 районів замість 27. Щоб допомогти громадам, обласна державна адміністрація ініціювала проведення у новостворених районах семінар-нарад з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Як повідомляє Вінницька ОДА, 3 грудня, під головуванням голови ОДА Сергія Борзова за участі Почесного консула Республіки Молдова у Вінниці Михайла Куницького, практичну роботу розпочато з Могилів - Подільського району з метою забезпечення потреб мешканців і надання якісних адмінпослуг. Такі заходи проходитимуть у форматі кущових семінарів - нарад за участі керівництва обласної державної адміністрації, районних адміністрацій, керівників профільних департаментів ОДА, громад, експертів з децентралізації, спеціалістів з фінансів, соціальної сфери, землевпорядкування.

Учасники семінару: голови РДА, Бабчинецької, Вендичанської, Могилів-Подільської, Мурованокуриловецької, Чернівецької, Ямпільської та Яришівської громад, новоутвореної райради та керівники профільних служб Могилів-Подільського, Чернівецького, Ямпільського і Мурованокуриловецького районів області.

Сьогодні говорили про те, як працюватимуть на місцях після виборів.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації у вступному слові окреслив коло питань, винесених на обговорення, акцентувавши увагу на тому, що основною проблемою залишається боротьба з пандемією коронавірусу, але багато інших нагальних питань потребують свого вирішення.

«Наразі основне завдання – допомогти новоствореним громадам. Вибори закінчились, тож абсолютно всі громади починають працювати в новому форматі.

«Обласна державна адміністрація, районна державна адміністрація, районна рада та громади спільно повинні вирішити всі поточні питання, причому в оперативному порядку. Перш за все, це формування бюджету громад на 2021 рік. Обласна державна адміністрація провела значну роботу для збору і аналізу всіх необхідних даних, які надамо громадам для підготовки проєкту бюджету. Громади мають увійти в 2021 рік з якісними бюджетами розвитку!», - наголосив Сергій Борзов.

Далі – питання забезпечення якісних соціальних послуг в громадах. Це важливо з огляду на можливе посилення карантинних обмежень.

«Люди не повинні відчути проблем через передачу соціальних послуг в громади», - переконаний очільник області.

Перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна акцентувала увагу на необхідності якісного забезпечення соціальних послуг на місцевому рівні. Звертаючись до учасників засідання, вона підкреслила:

«У першу чергу, це ваша відповідальність перед мешканцями громад, яка на сьогодні визначена чинним законодавством України. Необхідно проаналізувати, який перелік базових послуг наразі вже є у вашій громаді, а яких ще немає. Обов’язково відпрацюйте механізм, яким чином ви будете забезпечувати ці послуги. Більш складний перехідний період буде для віддалених громад. Загалом, аналіз і розрахунок має бути економічно вигідний для будь-якої громади. Ви маєте виходити з тих ресурсів, які у вас насправді є. Тож спочатку необхідно провести докладний аналіз, а потім приймати виважене рішення щодо механізму надання якісних соціальних послуг на місцях».

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі

Окрема увага була приділена земельному питанню, а саме – процесу передачі землі в комунальну власність громад. Адже це має забезпечити наповнення місцевих бюджетів і надасть можливість працювати з бізнесом та інвесторами.

«Земля - це ресурс громад, тож треба ефективно реалізувати процесс передачі. - підкреслив голова ОДА, звертаючись до присутніх.– Аналогічна ситуація з передачею майна з районів у громади. Так, закон 4651-д ще не підписано, але він передбачає передачу майна в громади до 1 липня 2021 року. Тут однозначно багато питань та проблем, тому ефективна співпраця в цьому процесі вкрай необхідна».

І ще один виклик – формування ефективних систем управління в громадах. За словами очільника області, досвід показує, що навіть найбагатша громада без ефективної системи управління мало на що здатна.

«Кожна громада має детально проаналізувати свої потреби і ресурси, тоді на підставі цього сформувати структуру управління. Не потрібно сліпо копіювати структуру районної державної адміністрації, адже кожна громада має свою специфіку. Управляти громадою повинні ефективні управлінці, і ваше завдання – визначення таких спеціалістів. Найскладніше завдання – це змінювати систему, яка існувала роками. Тому ще раз наголошую: ми відкриті до співпраці і готові допомогти», - наголосив Сергій Борзов.

Слід зауважити, що паралельно із зустріччю керівництва області, району та громад проходили ще три робочих зустрічі, де окремо працювали спеціалісти з фінансів, соціальної сфери та землевпорядкування. З ними параллельно консультували спеціалісти профільних структур обласної державної адміністрації та Держгеокадастру.

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 2

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 3

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 4

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 5

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 6

«Наша мета – допомогти новоствореним громадам» - Сергій Борзов під час виїзної наради в Могилів-Подільському районі - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info