18 лют. 2021 12:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Влада
0

164

0

Нова структура Вінницької ОДА – Сергій Борзов роз’яснив про «ліквідацію» та функції департаментів

Нова структура Вінницької ОДА – Сергій Борзов роз’яснив про «ліквідацію» та функції департаментів

Голова Вінницької обласної державної адміністрації прокоментував щодо ліквідації управлінь та зміни структури адміністрації


Нова структура Вінницької ОДА – Сергій Борзов роз’яснив про «ліквідацію» та функції департаментів

На початку тижня на сайті Вінницької облдержадміністрації з’явилось ряд розпоряджень голови. Внесли зміни до переліку структурних підрозділів обласної державної адміністрації та їх граничної чисельності. Створено департамент гуманітарної політики і департамент правового забезпечення (без створення юридичної особи). Ліквідовується департамент освіти і департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Також ліквідовується управління культури і мистецтв та управління фізичної культури і спорту. Вінниця.info звернулась за коментарем до голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова щодо ліквідації управлінь та зміни структури адміністрації.

- Усіх налякало слово «ліквідація». Хочу одразу сказати, що це лише назва процедури, яка стосується юридичної особи, а не тих функцій, які вона виконувала. Наприклад, ліквідовується управління культури і мистецтв як окремий структурний підрозділ ОДА, а не функції у галузі культури, які почне виконувати новий Департамент гуманітарної політики.

Необхідно оперативно переналаштувати процеси для ефективного виконання передбачених законодавством завдань. Всі інші види – такі як реорганізація, злиття і так далі – мають значно довшу тривалість реалізації, від 3 місяців і більше.

Хочу наголосити, що всі передбачені законодавством функції і завдання ОДА і її структурних підрозділів будуть виконуватись в повному обсязі. Реорганізація дозволить оптимізувати видатки ОДА і підвищити ефективність її роботи. Усі ці зміни торкаються трьох ключових моментів: перше – утворення двох нових департаментів в облдержадміністрації: Департаменту гуманітарної політики та Департаменту правового забезпечення, та перерозподіл функцій департаменту АПК.

- Хто буде займатись освітою, культурою, спортом?

- Департамент гуманітарної політики. Зараз нові умови роботи в зв’язку з завершенням процесу децентралізації та передачею функцій з управління освітою, культурою та спортом до об’єднаних територіальних громад. Функція координації відповідних відділів освіти, культури та спорту райдержадміністрацій втратила свою актуальність. Відбувається перехід від координації діяльності в площині безпосереднього надання послуг через структурні підрозділи РДА – в формат забезпечення виконання державних програм та формування регіональної політики в галузі.

Нова структура вирішує питання дублювання допоміжних функцій, які існували у кожному самостійному структурному підрозділі. У кожному з них були своя служба персоналу, бухгалтерія, юридична служба, спеціалісти з мобілізаційної роботи тощо. Тобто, тепер не буде три служби персоналу в освіті, в культурі та спорті, а одна. І так, по кожному з цих напрямків. Адже головна задача цих структур – освіта, культура та спорт, а не кадрова служба. Водночас, нормативними документами чітко регламентовано, що кожна окрема структура повинна мати цілу низку одиниць, які виконують допоміжні функції. Тому створення нового Департаменту гуманітарної політики дозволить не розпорошувати одиниці, а сконцентрувати їх на основних напрямках роботи.

Наведу приклад. Управління фізичної культури і спорту складалося з трьох відділів, лише один з яких займався безпосередньою роботою в галузі розвитку фізичної культури і спорту, а два – забезпечували бухгалтерське і фінансове обслуговування управління. В новому Управлінні спорту і рухової активності, яке увійде до структури Департаменту гуманітарної політики ми створюємо два окремих відділи, які забезпечать якісно новий розвиток сфери фізичної культури і спорту. Буде створено відділ олімпійських видів спорту, який в співпраці з Національним олімпійським комітетом та спортивними федераціями забезпечуватиме розвиток професійного спорту. Інший відділ - відділ неолімпійських видів спорту та рухової активності, який, окрім розвитку неолімпійських видів спорту займатиметься розвитком фізичної культури, масового спорту і рухової активності населення, передусім – на рівні громад. Цей напрямок набуває особливого значення з огляду на європейський досвід зміщення пріоритетів від занять в спортивних клубах і спеціалізованих закладах – до масового спорту широких верств населення. Важливість цього напрямку підкреслено Указом Президента «Про започаткування соціального проекту «Активні парки – локації здорової України», який спрямований сам на максимальне залучення мешканців громад до занять спортом і рухової активності. Тобто, ми не тільки не скорочуємо перелік завдань в галузі фізичної культури і спорту, а навпаки – розширюємо список пріоритетів, в яких відбуватиметься реалізація державної політики на рівні регіону в цій сфері.

Аналогічна ситуація і по інших структурних підрозділах ОДА, які знаходяться в процесі реорганізації – управління культури отримає нові завдання в галузі креативної індустрії, освіта – в налагодженні співпраці між закладами профтехосвіти і бізнесом з метою задоволення потреб ринку праці, та інше.

- Для чого створили департамент правового забезпечення?

- На розгляді Парламенту є законопроект про місцеві державні адміністрації. Він ще не прийнятий. Але ми розуміємо, що цей Закон покладає на державні адміністрації функцію здійснення нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування. До реалізації цього завдання треба готуватись вже сьогодні. Вже сьогодні органами місцевого самоврядування готуються та приймаються рішення, які потребують ґрунтовного юридичного опрацювання. До нас постійно звертаються представники районних рад та громад з проханням надати роз’яснення щодо процедур передачі майна, формування структур управління наданням базових послуг і таке інше. Супровід цих питань потребує залучення кількох спеціалістів, вивчення значного обсягу нормативної бази, причому часто – в кількох суміжних галузях. До цього часу юристи були розкидані у всіх структурних підрозділах ОДА по одному, по два, без налагодження взаємодії та взаємопідтримки. Все це значно ускладнювало і сповільнювало роботу, а така ситуація – неприпустима, адже мешканці області в жодному випадку не повинні відчути проблеми в отриманні тієї чи іншої послуги. Тому створення Департаменту дозволить сконцентрувати фахові юридичні кадри і забезпечити швидку і ефективну комунікацію в процесі підготовки рішень і аналізу ефективності їх виконання.

- Свого часу департамент АПК був одним з найбільших за штатною чисельністю. Потім його оптимізували, зараз взагалі ліквідовується…

- Необхідно усунути дублювання окремих функцій департаменту, які виникли під час проведення реформи децентралізації. Також недоцільно розділяти напрямок розвитку сільських територій та напрямок регіонального розвитку. Тому відбудеться включення відповідного відділу в структуру Управління регіонального розвитку. В цілому сектор АПК важливий для економіки області та забезпечення цілісного розвитку регіону, тому ми включаємо основні напрямки роботи Департаменту АПК у форматі окремого Управління АПК до структури Департаменту міжнародного співробітництва і регіонального розвитку.

Також ми робимо висновки з випадків корупційних дій, які були зафіксовані протягом останнього часу в окремих структурних підрозділах. Видача дозволів, погоджень та ліцензій має бути суто технічним питанням, яке має вирішуватись оперативно та дозволить забезпечити повноцінну роботу відповідних суб’єктів господарювання. Тому будь-який особистий, а не державницький інтерес у вирішенні таких питань – неприпустимий. Нова структура ОДА дозволить викорінити практику необхідності тривалих погоджень дозвільних документів та відповідно – унеможливіть корупційних дій при вирішенні цих питань.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року бійці СБУ затримали посадовця одного з управлінь департаменту АПК під час отримання 2 тисяч доларів хабаря за погодження дозвільної документації.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info