13 трав. 2022 13:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Політика
0

130

0

«Парламент працює. Війна вимагає жорстких рішень щодо ворога і захисту наших громадян» - Ірина Борзова

«Парламент працює. Війна вимагає жорстких рішень щодо ворога і захисту наших громадян» - Ірина Борзова

Перелік законів, прийнятих парламентом 12 травня


«Парламент працює. Війна вимагає жорстких рішень щодо ворога і захисту наших громадян» - Ірина Борзова

Народний депутат України Ірина Борзова розповіла про закони, ухвалені Верховною Радою 12 травня.

«У парламенті схвалили конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб російської федерації та білорусі. Конфісковані активи будуть використані для посилення обороноздатності та відновлення України. Прийняли закон, який передбачає націоналізацію корпоративних прав українських дочірніх компаній російських банків. Закрили рейдерські схеми, що виникали при роботі з державними реєстрами. Посилили захист прав працівників та прийняли ряд інших важливих законодавчих змін, необхідних для країни в умовах війни», - прокоментувала Ірина Борзова.

«Парламент працює. Війна вимагає жорстких рішень щодо ворога і захисту наших громадян» - Ірина Борзова

Перелік законів, прийнятих 12 травня:

7269

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

Документ дозволяє місцевим громадам оперативно ухвалювати важливі рішення в деяких сферах, вчасно та гнучко реагувати на зміни ситуації в умовах війни.

7264

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану.

Документ спрощує низку вимог до агровиробників і зменшує бюрократичне навантаження на них, зокрема – під час державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів. Це надзвичайно важливо під час проведення весняних посівних робіт 2022 року.

7289

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану.

Документ на час дії воєнного стану дозволяє передачу в оренду земельних ділянок для евакуйованих із зони бойових дій підприємств та будівництва логістичних центрів без розробки встановленої законодавством землевпорядної та містобудівної документації. Також виконавчим органам влади надається повноваження на передачу в постійне користування земельних ділянок комунальної власності для тимчасового розміщення біженців.

7284 (у першому читанні)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту.

Документ передбачає покращення соціального захисту та умов проходження служби для працівників ДСНС. Зокрема, передбачається надання права працівникам ДСНС та членам їхніх сімей на пільгове санаторно-курортне лікування безвідносно до розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

6173 (у першому читанні)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації.

Документ спрощує доступ до електронних публічних послуг, зокрема адміністративних.

7251 (у першому читанні)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин.

Законопроект пропонує на період дії воєнного стану всі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) вести в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Таким чином оптимізується порядок взаємодії між працівником та роботодавцем в умовах воєнного стану.

5371 (у першому читанні)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність.

Документ пропонує скорочення зайвих бюрократичних процедур у сфері трудових відносин.

5266

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників.

Документ оновлює трудове законодавство про колективні договори, посилюючи захист прав працівників.

7282

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності.

Документ вносить зміни до законодавства, яке регулює містобудівну діяльність. Запроваджено новий термін – Програма комплексного відновлення населеного пункту. Вона визначає основні просторові та соціально-економічні пріоритети відновлення територій, які постраждали від боїв та надзвичайних ситуацій.

3774

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству.

Документ закриває найпопулярніші рейдерські «лазівки», які виникали при роботі з державними реєстрами.

Одне з основних нововведень – інформування власника майна телефоном в режимі реального часу про нотаріальну дію з його активом. Як громадян, так і бізнесу.

7194

Пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб».

Документ ухвалено з пропозиціями Президента України, які встановлюють чіткі критерії, хто саме має підпадати під санкції. Це відкриває шлях до конфіскації російських активів на території України та майна тих, хто підтримує російську агресію.

Також пропозиції глави держави усувають можливість по-різному трактувати, хто саме може підпадати під санкції. Чітко окреслені критерії, за якими активи фізичних та юридичних осіб можна заблокувати.

7360

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану.

Документ передбачає податкові зміни, які дозволять розблокувати повернення ПДВ бізнесу. Відновлюється робота Системи електронного адміністрування ПДВ, а отже можна буде без проблем реєструвати податкові накладні.

7249

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за видобування газу природного на період дії воєнного, надзвичайного стану.

Документ оптимізує податкове навантаження на вітчизняні газодобувні підприємства.

7371

Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Верховна Рада підтримала президентський законопроект про затвердження указу президента про примусове вилучення в Україні активів росії та її резидентів, зокрема двох банків – «Проминвестбанку» (ПИБ), що належать державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ», та Міжнародного резервного банку («МР Банк», раніше — «Сбербанк»), що належать «Сбербанку».

7317

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану.

Документ врегульовує діяльність органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень у період воєнного стану.

«Парламент працює. Війна вимагає жорстких рішень щодо ворога і захисту наших громадян» - Ірина Борзова - фото 2

«Також керівництво Верховної Ради на засіданні 12 травня офіційно оголосило про розпуск фракції «Опозиційна платформа – за життя». Ця проросійська фракція перестала існувати, тому що чисельність станом на сьогодні складала менше критичної – 17 депутатів», - повідомила народний депутат, голова Вінницької обласної організації партії «Слуга Народу» Ірина Борзова.