6 груд. 2018 16:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

180

0

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства


Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства

 5 грудня після ІІІ Форуму об’єднаних громад та засідання Кабміну, прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів зустріч з представниками регіональних ЗМІ в Будинку Уряду. Формат прес-конференції побудували в форматі «питання – відповіді». Зачепили питання виборів, адже українці з літа бачать купу політичної реклами потенційних кандидатів в Президенти та політичних сил. Відповідно цікавились, чи братиме Володимир Гройсман участь у виборах. Задавали питання про дороги, низькі пенсії, пенсійний вік, воєнний стан…

- Сьогодні можна підвести п'ятирічних підсумок реформи місцевого самоврядування щодо децентралізації, яка стартувала в квітні 2014 року. Маємо досягання, успіхи, виклики і черговий план дій, оскільки реформу децентралізації треба поширювати по всій країні, - почав у вступному слові глава Уряду. - Сьогодні на форумі я сказав що перший етап реформи можна вважати завершеною. В грудні ми презентуємо другий етап, який буде тривати 600 днів, для того щоб вдосконалити законодавчу базу і створити всі громади в Україні спроможними Фактично потрібно щоб була трирівнева система: базовий рівень - спроможна громада, в якій можуть якісно функціонувати садочки, школи, поліклініки, лікарні і так далі. Другий рівень це район. Райони теж мають бути спроможними з якісною системою управління. І рівень областей. Цей етап потребуватиме змін до Конституції. Реформу з децентралізації потрібно не просто провести і завершити, а й захистити її незворотній процес. Це можна зробити змінами до Конституції.

 

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства

Участь у виборах

- Зараз не стоїть питання про початок виборчої кампанії до Парламенту. Щодо президентської кампанії, ви знаєте мою позицію, вона залишається незмінною (заявляв що не висуватиме свою кандидатуру на посаду Президента в 2019 році - ред). Я бачу своє головне завдання в 2019 році забезпечити в Україні стабільність, економічне зростання. Хочу продовжити програми, які розпочав. Визначені пріоритети - децентралізація. Потрібно багато зробити і в медицині, і освіті і в інфраструктурі. В мене дуже багато роботи, щоб сьогодні відволікатись на підготовку до кампанії, яка відбудеться майже за рік. Я все буду робити для того, щоб розвивати країну, навіть тоді, коли політики змагатимуться за свій власний рейтинг

Розмір пенсій та пенсійний вік

- Ми мали міжнародне зобов’язання зробити пенсійний вік 63 роки, але доклали титанічних зусиль, щоб питання підвищення пенсійного віку зняти з порядку денного. Тому наша пенсійна реформа 2017 року не регулює пенсійного віку. Ми почали відновлювати справедливість через розрахунок - хто скільки працював легально, яку отримував заробітну плату, який має трудовий стаж і внески, від цього і відбувся перерахунок пенсій. Умовно кажучи, коли шахтар працював у важких умовах і отримував високу зарплату від якої високі відрахування, ми не занижували його пенсію. Найменше підвищення отримали ті, хто мав низьку офіційну зарплату. Але в 2019 році з 1 січня ми підвищуємо пенсію військовим пенсіонерам. Це буде десь 25%. З 1 березня відбудеться масштабний автоматичний перерахунок пенсій. Я боровся за автоматичний перерахунок. Як правило, «подачками» політики передавали по 100 гривень, якщо вони були, не було – не передавали. Я все зробив для того, щоб зламати таку «традицію». Тому пенсія буде перерахована всім категоріям пенсіонерів, але виходячи з двох показників. Для перерахунку пенсій буде враховуватись 50% від середньої заробітної плати і 50% інфляції. Щодо розміру пенсій взагалі, ми розуміємо, що він має бути більшим, але ми і повинні розуміти, що нажаль пенсійна система залишилась дефіцитна. Дефіцит ми маємо покрити за 7 років. Більше 50% грошей в пенсійній системі не існує, ми їх дотуємо з бюджету. Підвищення пенсій має бути тільки за рахунок підвищення національної економіки. Тому я борюсь щоб економіка зростала, щоб в Україну інвестували. Це дасть можливість наповнювати бюджет.

Для чого в Україні запровадили воєнний стан і чи продовжать режим

- Це був превентивний захід, бо після воєнної атаки росіян на наших моряків важко було прогнозувати що вони будуть робити. Треба було привести бойову здатність країни в режим можливого нападу. Тому Парламент і Президент ухвалили це рішення. Для мене було важливо, щоб була забезпечена економічна і фінансова стабільність України. Вона забезпечена. Думаю, що продовження чи не продовження воєнного стану залежить тільки від дій Росії. Якщо ми не будемо відчувати загроз, то підстав для продовження воєнного стану немає. Якщо ситуація стабілізується, можливо розглядатиметься питання про його дострокове припинення. Рішення прийматиме Президент, в залежності від ситуації.

Дороги. Коли дійде черга до ремонту шляхів між містами

Дороги -  пріоритет діяльності Уряду та мій на посаді прем’єр-міністра. Такого масштабного будівництво доріг, яке ми розгорнули по всій країні, в Україні не було. В наступному році майже 55 мільярдів гривень направлять на дороги. Це колосальний ресурс. З цих коштів, 17 мільярдів гривень - на місцеві дороги. Це ті кошти, що ми передаємо в області, там вони вирішують черговість ремонту цих доріг. Щодо державних доріг, в нас є чітка стратегія. Я взагалі прихильник системного підходу - не робити якісь рухи «сьогодні на сьогодні», а визначати чіткі орієнтири і акценти. Ми прийняли рішення - з 2017 по 2022 рік, за 5 років, з’єднати всі обласні центри якісними дорогами, ми ці завдання виконаємо. Більше того, ми забезпечимо фінансування місцевих доріг. Але які саме дороги ремонтувати, вирішує місцева влада. Я вимагаю, щоб між райцентрами дороги були відремонтовані, там теж живуть люди. Окремий пріоритет це безпека. Ми змінили державні будівельні норми щодо будівництва доріг. Вимоги до безпеки доріг будуть такими ж як в європейських країнах.

 

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства - фото 2

Яка подальша доля Одеського нафтопереробного заводу?

- Україні дуже потрібен нафтопереробний завод, ми дуже залежні від імпорту палива. Зараз йдуть процедури передачі НПЗ в державну власність, в подальшому треба вирішувати щодо залучення туди інвестицій, проводити модернізацію і робити повноцінний запуск виробництва.

Як впливає Російська Федерація на економіку Азовського узбережжя, зокрема на Бердянськ? Які шляхи підтримки регіону?

- Очевидно, що агресія Росії пов’язана з намаганням окупації Азовського моря. Ми сьогодні консолідуємо весь світ, щоб не допустити цієї окупації. Бердянськ і Маріуполь серйозно залежить від можливості проходу Азовським морем. Те що роблять росіяни, недопустимо і виходить за межі будь якої міжнародної правової норми. Для нас важливо, щоб український Азов був розблокований. Над цим працюємо і дякуємо міжнародним партнерам за повну підтримку. Сьогодні ми консолідуємо всю світову спільноту, щоб змусити Росію відмовитись від своїх агресивних планів. Я запропонував, щоб всі країни-партнери, країни демократичного світу, відтворили дзеркальну дію проти Росії. Російський флот повинен блокуватись у всіх портах світу до тих пір, поки не буде розблокована ситуація в Азовському морі.

До 2020 року мають завершити процес добровільного об’єднання громад. Якщо не всі громади не об’єднаються чи буде застосовано адміністративний вплив?

- На карті України є не більше 800 громад, які мають сильні бюджети і серйозні повноваження. Решта громад, цього не мають, хоча умови створені для всіх однакові. Наше завдання завершити створення спроможних громад до чергових місцевих виборів 2020 року. Якщо ми цього не зробимо, то залишимо людей один на один з проблемами. Чому не об’єднуються? Тільки тому, що якийсь селищний голова не хоче з кимось об’єднуватись, бо думає, що втратить «крісло». Крісло однієї людини нічого не варто, якщо тисячі людей страждають. Тому треба буде завершити об’єднання і дати всім можливості збільшити бюджети в 3 - 7 разів.

Пенсії, дороги, воєнний стан, Росія і вибори: відповіді Володимира Гройсмана на запити суспільства - фото 3 

Анна Гаращук, Вiнниця.info