8 серп. 2022 12:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

263

0

«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією

«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією

Що можна лікувати за допомогою ударно-хвильової терапії?


«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією

За словами Андрія Конюка – лікаря ортопеда-травматолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс», болю в суглобах, кістках та м’язах можна позбутись за допомогою ударно-хвильової терапії (УХТ) у Вінниці.

Що можна лікувати за допомогою ударно-хвильової терапії? Чи дійсно можна позбутись болю та дискомфорту в кістках, суглобах, м’язах завдяки УХТ? Яка користь від процедур ударно-хвильової терапії? Чи можна нашкодити організму ударними хвилями? Скільки коштує один сеанс УХТ?

Відповіді на ці та інші питання, читайте в інтерв’ю з лікарем.

«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією

Чи часто Ви проводите УХТ? Які ділянки тіла лікуєте за допомогою УХТ найчастіше?

Взагалі-то апарат ударно-хвильової терапії з’явився в Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» не так і давно, менше, аніж пів року тому. Але те, що він з’явився на базі клініки – абсолютно логічно, бо «Меділюкс» завжди слідкує за інноваціями в медичному обладнанні, щоб забезпечувати своїх пацієнтів виключно високоякісними послугами.

А як тільки пацієнти, що мають проблеми в опорно-руховій системі, переконались в ефективності такого фізіотерапевтичного лікування, спрацювало «сарафанне радіо», а отже наш апарат УХТ Gymna ShockMaster (обладнання від одного з кращих виробників з можливістю регулювати силу впливу) практично не стоїть без діла.

За допомогою УХТ ми лікуємо запальні процеси в м’яких тканинах, м’язах, знімаємо біль та покращуємо кровообіг.

Часто пацієнти звертаються, щоб вилікувати п’яткову шпору – плантарний фасцит. Не рідше терапія проводиться на хворих колінних та плечових суглобах. Дуже ефективно УХТ справляється при пошкоджених зв’язках та запаленнях у м’язах.

Нерідко звертаються пацієнти, які займаються спортом й після активних тренувань мають біль у м’язах. Тоді навіть одного сеансу достатньо, щоб позбутись «крепатури».

Чи може УХТ зупинити біль в буквальному сенсі? Як надовго?

Може! Але тут треба зважати на причину появи болю. Якщо йде мова про біль у м’язах, то як я вже сказав вище, буде достатньо декількох сеансів, щоб біль зникнув назавжди.

Якщо мова йде про запальний процес, то позбутись болю вдасться вже за 3-5 сеансів.

Хронічне захворювання треба піддавати лікуванню за допомогою ударно-хвильової терапії періодично.

Також УХТ часто застосовується в реабілітаційних цілях – після оперативного втручання чи травмування, наприклад. Це робиться не лише для зняття болю, а й для покращення рухливості, для швидшого одужання.

«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією - фото 2

Які плюси УХТ? В чому користь процедур?

Плюсів ударно-хвильової терапії є чимало. Як я вже сказав, за допомогою УХТ можна покращити кровообіг в потрібній ділянці тіла, зменшити або позбавити повністю хворобливі відчуття.

Така терапія сприяє підвищенню стійкості сухожиль і зв'язок до подальших травм і фізичних навантажень. В пошкоджену частину тіла повертається рухливість, м’язи стають еластичнішими. Під впливом ударно-хвильової терапії відбувається збільшення і поширення цитокінів, які обмежують розвиток запалень, забезпечуючи міжклітинну взаємодію через стінки судин, що, в результаті, прискорює процес одужання.

Після проведення курсу сеансів ударно-хвильової терапії в ортопедії відновлюється обмін речовин, стимулюються процеси регенерації клітин, поліпшується метаболізм.

Чи можна нашкодити УХТ? Чи є побічна дія? Які мінуси УХТ?

УХТ призначається не всім і не у всіх випадках. Хоча нашкодити за допомогою УХТ, практично,неможливо. Адже цей метод терапії використовують навіть для омолодження шкіри та для боротьби з целюлітом.

Однак є протипоказання для проведення такої фізіотерапії. Наприклад, УХТ заборонено проводити пацієнтам, що мають злоякісні пухлини в області передбачуваної процедури, вагітним жінкам, людям, що мають кардіостимулятори та стани, пов’язані з порушеннями функції згортання крові. При цих перерахованих випадках не можна проводити УХТ, адже тут дійсно можна нашкодити.

Якщо ж пацієнт немає перерахованих станів чи проблем зі здоров’ям, тоді УХТ піде йому лише на користь.

Побічні ефекти? Їх всього два, але вони індивідуальні: можливе почервоніння та поява внутрішньошкірних поверхневих гематом (залежать від індивідуальної конституції пацієнтів (чутлива шкіра, «тендітні судини») в ділянці тіла, на яку відбувається вплив УХТ і можливі незначні больові відчуття в момент проведення процедури (знову ж таки залежить виключно від сили і інтенсивності впливу і від індивідуальної сприйнятливості пацієнтів).

Це власне і всі мінуси.

При яких симптомах можна звертатись за лікуванням ударними хвилями?

Якщо вас турбує біль в колінах, в кульшових, ліктьових, плечових суглобах, біль в спині, тягне м’язи, або ж ви відчуває певний дискомфорт при рухах, звертайтесь до лікаря-ортопеда-травматолога, фахівець визначить причину й обов’язково вам допоможе, цілком ймовірно, що лікування відбуватиметься саме за допомогою ударно-хвильової терапії.

Яка вартість одного сеансу ударно-хвильової терапії?

Один сеанс коштує 500 грн, якщо під час процедури пропрацьовується дві зони, то вартість складатиме 900 грн. Є також можливість проплатити одразу декілька процедур наперед, тоді діятиме знижка. Але цю інформацію краще уточнювати в адміністраторів нашого лікувального закладу.

Записатись до лікаря-ортопеда-травматолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрія Володимировича Конюка, можна зателефонувавши за номерами телефонів: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного) та 067 33 77 697.

«Плюсів безліч, мінусів лише два» - лікар ортопед-травматолог розповів про переваги лікування ударно-хвильовою терапією - фото 3