19 берез. 2019 09:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

161

0

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів

Інтерв'ю з очільницею департаменту маркетингу і туризму Вінницької міської ради Галиною Малець


Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів

Кожного року у Вінниці створюють нові цікаві локації та започатковують фестивалі. Історики досліджують минуле міста, а бізнес відкриває кав’ярні, ресторани і готелі. Все це приваблює туристів. Хоча Вінниця має, що показати, та кількість гостей не така велика, як хотілося б. У більшості українців наш обласний центр асоціюється з фонтаном, майже легендарним вінницьким салом, хроном та гірчицею. «І це непогано. Це вже сформовані роками бренди», - говорить керівниця новоствореного департаменту маркетингу і туризму міської ради Галина Малець.

На часі – реалізація «Маркетингової стратегії» та створення туристичної. Адже турист – це швидкі інвестиції, які залишаються в місті. «Вінниця – нові ідеї, нові емоції, нові подорожі» - так звучить нова промоційна кампанія, яку вінничани презентують у столиці, щоб запросити якомога більше гостей до міста над Бугом.

Сьогодні питання розвитку туризму курує львів’янка Галина Малець. Журналіст Вiнниця.info поспілкувалася з нею, щоб дізнатися, чим місто буде приваблювати, пригощати і дивувати туристів. Та наскільки готова «Подільська перлина» приймати гостей з інших регіонів або країн?

- Ви тривалий час працювали у Львівській міській раді. Чому вирішили приїхати до Вінниці?

- Я приїхала на запрошення міського голови. Мене часто запитують, як я могла зі Львова перебратися у Вінницю? Це є робота, недовготривалий проект, який мені цікавий для особистого розвитку.

- Які завдання стоять перед новоствореним департаментом маркетингу і туризму?

- Основна задача, яку ставимо перед собою, – створення та реалізація туристичної стратегії міста Вінниці. Наша ціль – збільшити кількість туристів. Для чого? Туризм – це не просто екскурсії, а ціла індустрія, яка об’єднує багато галузей. Департамент туризму має бути тим локомотивом, який створює умови для розвитку індустрії гостинності.

Одночасно турист є інвестором та промовтером, амбасадором. Турист – це інвестор, тому що він приїжджає із своїми грошима, з іншого регіону чи з іншої країни та витрачає їх у нас.

Турист виконує функцію амбасадора. Якщо йому сподобалося, то, звичайно, він буде вас рекомендувати, рекламувати та розповідати: «Ой, я там таке бачив… Я вам рекомендую…», «А ви знаєте, що…». А якщо йому не сподобається, то він скаже: «Та у Вінниці нічого цікавого немає», «У Вінниці жахливий сервіс». І це працює. Наше завдання створити якомога більше умов для того, щоб туристам, гостям у місті сподобалося, і вони були амбасадорами Вінниці та інвесторами.

- Чи були Ви раніше у Вінниці?

- Два роки тому їхала в Умань і по дорозі вирішила завітати до Вінниці, подивитися, що тут є цікавого. У центрі міста не вдалося побувати через брак часу. Ми тільки поїхали на фонтан, адже тоді у мене Вінниця туристична асоціювалася лише з фонтаном.

Тому, коли отримала запрошення приїхати у Вінницю на роботу, це, напевно, стало основною причиною, чому я погодилася. Через те, що про Вінницю так мало знала, я прийняла це запрошення.

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів

Друге знайомство теж було влітку, в серпні. Насправді, мені сподобалося місто. Це була позитивна емоція. Тут добра атмосфера, спокійно, порівняно зі Львовом чи Києвом або Одесою. Ти розумієш, що тут можна просто відпочити, зробити паузу від щоденного шаленого ритму. Частина бренду міста – це люди. Вони привітні, гостинні. Я не розчарувалася і мені Вінниця цікава досі.

- Ви говорите про бренд міста. Що він собою являє і чи має його Вінниця?

- Бренд твориться протягом років, століть, його потрібно просто підсилювати. Ми коли чуємо «Вінниця» - у нас одразу має бути певна асоціація, асоціативний ряд – це бренд. До прикладу, у Парижі, одним із найсильніших об’єктів-брендів є Ейфелева вежа. Звичайно, Вінниця у більшості людей асоціюється з фонтаном, хочемо ми цього чи ні.

Бренд націлений на зовнішню аудиторію: туристів, інвесторів, бізнес, в меншій мірі – на мешканців. Мешканці мають бути носіями цього бренду. Часто люди сприймають бренд як просто логотип чи гасло. Насправді, потрібно дивитися трохи ширше.

Бренд має працювати на 10 років наперед. Якщо навіть сьогодні він нам «не заходить», то згодом переконаємося, що точно спрацює, якщо це правильно зроблена робота. У Львові так і сталося. «Львів відкритий для світу» - це було гасло, з яким ми вийшли в світ. Але на той час існували заперечення нашої відкритості, у нас була недостатньо розвинена мережа прямих авіасполучень. Тому ставили за ціль, що б у Львові з’явився новий термінал та зайшли нові авіакомпанії, зокрема бюджетні. Ми це зробили і маємо сьогодні достатньо розвинену мережу прямих авіасполучень, до Львова зайшло кілька лоукостерів за останні 2 роки. Щороку кількість сполучень зростає. Це дуже позитивна тенденція, але це шлях довжиною у 10 років.

- Скільки Вінниці потрібно для формування свого бренду?

- Я думаю, що цього року ми вже сформуємо бренд та популяризуватимемо бренд Вінниці. Якщо цього не станеться, то нашій структурі буде дуже важко працювати над тим, щоб правильно доносити інформацію. На основі бренду ми формуємо різні промокомпанії, займаємося маркетингом, просуванням та створенням унікальної туристичної пропозиції.

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів - фото 2

- Чи плануєте якісь нові авіамаршрути з Вінниці?

- За інформацією нашого аеропорта у цьому році розпочнеться реконструкцію злітно-посадкової смуги та готується проект на проведення реконструкції терміналу. Це дуже важливо для розвитку Вінниці, зокрема як туристичної дестинації. Наша задача полягає в тому, щоб Вінниця була теж авіаційним хабом. Сильна сторона Вінниці в тому, що місто розташоване в центрі України і залізничне сполучення є насправді дуже добре розвинене, автомобільні шляхи... Авіасполучення потрібно теж розвивати, ми є близькі до столиці. Бюджетні авіакомпанії, зазвичай, не заходять в центральні аеропорти, а беруть невеликі аеропорти, бо там простіші умови. Тож Вінниця має всі шанси бути авіаційним хабом.

- Чи готова Вінниця приймати туристів? Нам вистачає готелів?

- Інфраструктура та сервіс – важливі елементи для того, щоб турист приїхав і залишив тут гроші. Якщо аналізувати готелі і місця для розміщення, то я вважаю, що у Вінниці є більший потенціал. І 2 тисячі ліжкомісць, які сьогодні є в готелях і хостелах, є замало (5 хостелів і 43 готелі).

Вінниця готова приймати туристів і вона вже приймає їх. Є туристи і екскурсанти. Екскурсанти – це ті, хто приїжджає на екскурсію, відвідує музей, дивитися фонтан і їде додому. А турист – це та людина, яка бодай одну ніч залишилася у місті, пункті призначення. Ми вже маємо в цілях фокусуватися на тих туристах, які залишаються хоч на одну добу і які можуть витратити гроші у цьому місті.

- Як залишити туриста у Вінниці, мінімум, на 2 дні?

- Ми працюємо над формуванням туристичного продукту - тур вихідного дня. Йдеться про те, щоб на вихідні запросити гостей у наше місто. Що можна подивитися? Насправді, якщо правильно сформувати програму, то відпочинок можна пропонувати на два дні. Зробити це правильно, професійно.

Всі туристи цікавляться історією міста. І чим старше місто, ти цікавіше. Головне зберегти спадщину. Вінниця – старе місто, вона має свою цікаву історію і про неї потрібно розповідати. Окрім того, в нас є цікаві особистості. Не всі знають, що Коцюбинський і Леонтович, Альтман, Пирогов пов’язані з Вінницею. Що «Щедрик» народився на Вінниччині.

Є запити від туристів про те, щоб побачити і місто, і регіон. Ми пропонуємо подорожувати областю, але на ніч повернутися до міста і наступного дня ще продовжити знайомство з Вінницею.

Природа і екологія. Екотема і природа - це світовий тренд. Вінниця доволі зелене місто. Візьмімо острів Кемпа. «Фішка» острова Кемпа, сьогодні він перетворився на заповідну зону. Маємо це показувати. Ми зуміли зберегти в центрі міста цей невеличкий острівець, на якому гніздяться качки, живуть комахи, занесені до Червоної книги… Звичайно, можна було б забудувати, думаю, що інвестор б знайшовся. Але сьогодні важливо його залишити таким, який він є, і розповідати це гостям. На це є запит, особливо від іноземців.

Вінниця у більшості людей асоціюється з водограями. Ми підтримуємо цей бренд і говоримо, що Вінниця – місто фонтанів. Плануємо роботи окремі тематичні екскурсійні маршрути. Говорили з громадськими активістами про можливість найближчим часом у Вінниці провести фестиваль фонтанів. Що стане цікавою туристичною пропозицією.

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів - фото 3

- До Львова їдуть, щоб скуштувати кави й шоколаду, а чим готова пригощати Вінниця?

- Гастрономія цікавить усіх туристів. Вінниця розробила бренд подільської кухні. Якщо маєш можливість подорожувати, то, звичайно, хочеш скуштувати чогось місцевого. Сьогодні потрібно заохочувати підприємців створювати ресторани локальної кухні. Звичайно, на це потрібно немало часу, але швидкі результати не можуть бути довготривалими.

Вже в цьому сезоні ми рекомендували ресторанам готувати на замовлення страви подільської кухні. Також мати в меню одну або дві позиції з подільської кухні.

- З якими стравами асоціюється Вінниця?

- Звичайно, вінницьке сало. Я знаю, що не всі мешканці хочуть, аби Вінниця асоціювалася з салом. Але бренд не можливо створити заново, ми його можемо підсилювати. Він вже існує.

Бренд – це якість. Ми маємо розуміти, що наше сало найсмачніше і цей бренд існує на протязі тривалого часу. До вінницького сала, найкраще смакує вінницька гірчиця і вінницький хрін. Про них теж дуже багато знають. Якщо сало, яке вважається національним продуктом найкраще у Вінниці, то, очевидно, туристи-іноземці захочуть приїхати на Вінниччину, щоб тут його скуштувати .

Якщо говорити про солодощі, то є бренд солодкої Вінниці. До прикладу «Вінницька цукерка», «Солодка мрія», «Рошен»

Подільські страви в кожному ресторані, фонтан і сало як бренди – львів’янка розповіла, що Вінниця готує для туристів - фото 4

- Як плануєте збільшувати кількість туристів у Вінниці?

Важливо просувати місто. Сьогодні є чимало інструментів промоції: інтернет, спеціалізовані туристичні заходи, промотури, кампанії.А також події, фестивалі.

Хочу навести приклад молодого фестивалю «Острів Європа». Коли говоримо про розвиток культурного туризму, ця подія є дуже цікавою. Сьогодні вона, радше, є промоційною. На час фестивалю до міста приїжджає велика кількість письменників, поетів, літераторів і вони тут працюють, надихають і творять. Вінниця може бути місцем творення їхніх бестселерів.

А ще кіноіндустрія, яка дуже пов’язана з маркетингом міста і туризмом. Важливо працювати з кінокомпаніями, продакшн-студіями, які створюють кіно і кліпи. Якщо Вінниця знімальний майданчик – це круто. Не впевнена, що нам вистачить ресурсу, щоб зробити це в цьому році, але, однозначно, в найближчі три роки ми маємо працювати з продюсерськими компаніями.

- Формуючи тур вихідного дня, мабуть рахували, скільки туристові потрібно коштів на вікенд?

- Сьогодні Вінниця є доволі привабливою пропозицією по ціні. Для іноземці взагалі дуже доступно. Але це може сприйматися і якдешеве місце відпочинку, тому що кількість не завжди означає якість. Це стосується і туристів. Ми маємо орієнтуватися на якісних туристів, тих, які готові витрачати більше грошей. Нам важливо, щоб у Вінниці з’являлися готелі доброї якості. Я зараз навіть не говорю про зірковість, адже на державному рівні вона не є обов’язковою.

Середні чеки. Оглядова екскурсія містом коштує з групи 300 гривень. Сніданки орієнтовно до 150 гривень, бізнес-ланчі можуть бути навіть 50-60 гривень. Звичайні обіди в межах 200 гривень. Вечеря - близько 350 гривень.

Найбільше туристи витрачають на готелі. Цінова політика у хостелі – ліжкомісце за 150 гривень, це найдешевше. Або найдорожче – номер в п’ятизірковому готелі за 4 тисячі гривень. Це насправді дуже добра ціна для такої категорії закладів.

Апартаменти – це теж один з варіантів, де зупиняються туристи. Вони користуються попитом.

- Що привезти з Вінниці додому?

- В перший раз, коли я їхала додому, то везла вінницьке сало. Можна купити магнітик, всі туристи люблять таке. Вінницькі цукерки. Насправді, у Вінниці не так багато сувенірних крамниць. Зараз проблема, що у нас немає затвердженого бренду. Думаю, що найближчим часом він з’явиться і бізнес буде зацікавлений, щоб створювати креативну сувенірну продукцію з промоційною візуалізацією.

- Після Вінниці знову повернетеся до Львова?

- Мабуть після Вінниці повернуся додому, але це не означає, що я не планую на майбутнє переїхати в інше місто в Україні або ж у світі. Насправді сьогодні можна працювати, не прив’язуючись до конкретного місця. Працювати на Львів, чи інші міста, будучи на іншому континенті реально. Я займаюся розвитком туризму, тому важливо багато подорожувати для того, щоб все побачене реалізовувати в Україні.

Спілкувалася Вероніка Малюта

Вiнниця.info