19 лют. 2021 18:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Влада
0

100

0

РНБО ввела санкції проти Медведчука і Марченко та прийняли рішення про повернення нафтопроводу у власність держави

РНБО ввела санкції проти Медведчука і Марченко та прийняли рішення про повернення нафтопроводу у власність держави

Рішення РНБО


РНБО ввела санкції проти Медведчука і Марченко та прийняли рішення про повернення нафтопроводу у власність держави

19 лютого на засіданні Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського розглянуто питання у військовій, енергетичній галузях та у сфері державної безпеки.

Про це повідомляє Офіс Президента.

Рішенням РНБО, яке було введене в дію Указом Президента України від 28 травня 2015 року № 298, Кабінетові Міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України.

Зокрема, Кабмін мав невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави. Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України.

Згідно зі статтею сьомою Закону України «Про трубопровідний транспорт», «магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України».

Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України. Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках.

«Дана вказівка всім відповідним органам повернути у власність українського народу нафтопродуктопровід і по друге, розібратись, як так сталось, що власність держави опинилась в приватних руках», - прокоментував секретер РНБО Олексій Данілов.

Мова йде про «Закарпат Західтранс», який опинився в приватних руках громадян іноземних держав.

Рішенням РНБО також були застосовані санкції до восьми фізичних та 19 юридичних осіб. Олексій Данілов повідомив, що санкції введені проти восьми осіб, серед яких – Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

«СБУ веде кримінальне провадження за статтею 258 ч. 5 – це фінансування тероризму. Відповідно по цій статті до пані Марченко, до всіх відповідних осіб і пана Медведчука застосовані санкції – це фінансування тероризму», - сказав Данілов.


Окрім того, з 25 жовтня 2015 року уряд повністю припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Російською Федерацією з 00:00 годин 26 листопада 2015 року.

Літаки, на які накладені санкції, здійснювали свої польоти всупереч нормативно-правовим актам України. Рішенням РНБО цю ситуацію виправлено.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info