4 лип. 2020 13:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Інтерв'ю
0

365

0

Сергій Борзов — останній губернатор. Чи піде він у мери Вінниці?

Сергій Борзов — останній губернатор. Чи піде він у мери Вінниці?

Перше велике інтерв'ю голови Вінницької ОДА


Сергій Борзов — останній губернатор. Чи піде він у мери Вінниці?

Сергій Борзов дав перше велике інтерв’ю на посаді голови Вінницької облдержадміністрації. Він розповів про можливий «похід» у мери Вінниці цієї осені, про 60 мільйонів дефіциту в бюджеті області, про якість води водоканалу, майбутні звільнення.

– У своєму вступному слові ви сказали, що часу мало і на посаді на пів року… Президент доручив дати результат на місцевих виборах на Вінниччині для його «Слуг народу»?

– Я буду працювати головою ВінОДА до 31 грудня — далі в рамках реформи будуть префекти, а ОДА і РДА – ліквідовані. Тому я всіх попередив: діємо швидко й ефективно. Бо реально дехто із посадовців ходить і спить на роботі, але «каблуки» вже почали у них горіти… І різницю у стилі керівництва, моїх вимог і особистого контролю відчує, я вам гарантую, весь апарат обладміністрації.

Щодо виборів, то це компетенція моєї дружини Ірини Борзової, яка очолює обласну пар­тійну організацію «Слуг народу».


«Я відмовився від двох охоронців — це пів мільйона економії бюджету області»

– Кого в першу чергу плануєте звільнити із посад? Розмови йдуть про Людмилу Грабович, Ігоря Івасюка, Світлану Василюк і більшість керівників департаментів та РДА?

– Є рівно місяць, щоб вони усі показати свою ефективність та дали результат роботи на своїх посадах… Чи пакуйте валізи на вихід. Дехто вже прискорився… Я у день призначення попередив: штат ОДА і РДА на Вінниччині однозначно буде оптимізований. Сьогодні Він­ницька область займає друге місце за кількістю штату ОДА та розміром витрат на нього, випереджає тільки Харківська ОДА.

У всіх райдержадміністраціях відбулись скорочення. Обласна ж адміністрація (як будь-яка бюрократична система) зуміла себе зберегти, скоротивши лише наявні вакансії. Звичайний бізнес, особливо в нинішніх умовах, ніколи б не дозволив собі утримувати настільки роздутий штат, який працює на систему, а не на людей.

Я вже відмовився від фізичної охорони, яка коштувала щорічно бюджету більше 500 тисяч на рік за двох хлопців за спиною голови. Ви ж бачите, що прийшов на інтерв’ю без жодних охоронців.

Наразі аналізую роботу заступників та директорів департаментів, де чітко видно, хто що робить, на якій темі чи «схемі» сидить, що йому цікаво, а на що роками просто не звертають увагу – «забили» на всі 100%. Цього більше не буде… Коли по 15 років сидять на «потоках», націнюють, наприклад, на ремонті дитячого садочка рівно 100% і роблять його за 30 мільйонів при реальній ціні в 15. А ще «знаходять» підрядників чомусь аж у сусідній області та списують на відрядження «заробітчан» 2,5 мільйона чи 100 тисяч доларів по курсу…

Я вже не кажу, що попередник залишив мені «діру» в 60 міль­йонів, — стільки недоотримав бюджет області за останній час! А нам розказували про високі рейтинги та друге місце регіону за всіма успіхами по Україні…


Хто кума Борзових?

- Правда, що Наталя Заболотна претендує на посаду 1-го заступника? Вона ваша кума? Це не буде тема для розмов серед посадовців?

- Бажаючих стати першим заступником Борзова нині дуже багато… І це не лише Наталя Заболотна… До речі, ра­ніше про неї говорили, що вона донька народного депутата Григорія Заболотного і в цьому секрет її кар’єрного зростання. Це, звісно, жарт… Тепер вона вже кума Борзова! Тому про шанси можна говорити, але за місяць буде призначення першого та інших заступників голови Вінницької ОДА. Шанси є у всіх…

- Як плануєте «рулити» осін­німи виборами «Слуг» на Вінниччині, коли вашими конкурентами будуть партії давніх друзів – Петра Порошенка і Володимира Гройсмана?

- Свого часу я працював із Петром Порошенком та Володимиром Гройсманом як мером і прем’єр-міністром… Але друзі для мене — це люди із «пісочниці» в дворі, однокласники по школі та одногрупники по педагогічному університету… Тому із Порошенком і Гройсманом у нас чесні, відкриті стосунки, які забезпечать прозорі вибори без будь-яких питань і бруду…

- Хочемо тут вас підловити, бо ви навчались у 35-й Вінницькій школі разом із Гройсманом і його мама у вас викладала…

- Це правда… І мама Володимира Борисовича – Жанна Ізраїлівна навчала мене російської мови та літератури у «ро­сійськомовній» 35-й школі на Вишеньці… Я любив цей предмет, але після 9-го класу був вимушений перейти до сусідньої 34-ї «української» школи для вступу на історичний факультет педагогічного інституту. Перерви, стадіон та перекури за кіоском в обох школах були спільні…

- Це правда, що ціни на прохідні місця в партсписках впали із 50 тисяч доларів до 15-25? Ви чули, що партії пропонують такі гроші?

- Якщо у вас є така інформація, то повідомте її правоохоронним органам. Мені нічого нести не треба – це безглуздо! Я казав і кажу: ніяких «торгів» за посади чи місця у списках при мені не буде…


- Багато хто із місцевої еліти сумнівається у ваших організаторських здібностях і отриману посаду приписують тестю Науму Барулі, який наближений до Зеленського.

- Скептикам, які пишуть у соцмережах різні там коментарі про «клоуна» і «кавеенщика», відповім, що в ДУСі я 6 років поспіль керував колективом у 11 740 чоловік… І мав 12 напрямків щоденної роботи — від медицини до освіти, від авіації — до культури та спиртової галузі… Тому всі ці «жарти» про моє минуле в КВК – це маніпуляція, бо я жодного разу не грав на сцені Клубу веселих і кмітливих… На відміну від попереднього губернатора. Насправді я був директором, ад­міністратором і ТОП-менеджером. Тому хай пишуть все що завгодно… Поживемо — побачимо.

Версію «Борзов не хотів у Вінницю, а Наум – порішав!» я вже чув… Це смішно! Бо мій тесть Наум Баруля працює виключно в розрізі телебачення, і всі рішення по Сергію Борзову я приймаю виключно сам… Тому до мого губернаторства він точно ніяк не причетний, бо це була особиста розмова із президентом. Скажу більше: Володимир Зеленський побажав мені успіху на рідній Вінниччині, доручив навести порядок там, де його немає. Бо у президента є стовідсотково вичерпна інформація по Вінницькій області та її реальних багаторічних проблемах… І персоналіях, які причетні до проблем. У мене є пів року для наведення порядку та повна довіра від Володимира Зеленського.

- Сергій Борзов піде на вибори мера Вінниці проти Сергія Моргунова?

- Вперше про це чую… Але це цікаво! Подивимось… А що люди кажуть?

- Одні шоковані, інші налякані, треті готуються до «заруби» двох Сергіїв чи навіть балотування Володимира Гройсмана на мера…

- Скажу так: це питання не вирішене, бо його вирішую не лише я. Тому давайте почекаємо до серпня, коли відбудеться відбір всіх кандидатів у мери та депутати від «Слуг народу» на Вінниччині.


- Ви член партії «Слуга народу»?

- Ні.

- Чому Вінницю «зливають» як столицю По­ділля? Це може бути помста президента Зеленського за скасований концерт «Кварталу-95» у Вінниці?

- Я чув цю версію про концерт, але це неправда. Водночас треба розуміти, що держава скорочує витрати на утримання чиновників і розміщення у Хмельницькому кількох регіональних управлінь виправдано з точки логістики. Тобто людям із Тернополя явно далі буде їхати в управління юстиції чи ДБР до Вінниці, ніж у Хмельницький… Для пересічних вінничан не буде жодних незручностей.

– Ви плануєте «ревізію» у медицині Вінниччини, бо за невиплатою 300% надбавки для лікарів, акцією протесту в «районці» та «хвилиною мовчання» головних лікарів по засобах захисту від КОВІД-19 стоять конкретні посадовці?

- Якщо відверто, то мені не подобаються заяви «генералів» від медицини: «У нас все добре!» Перш за все, проблеми треба визнавати, а не замовчувати! Тому 26 червня я підписав окреме доручення щодо ревізії медичної галузі області – перевірки обладнання, засобів захисту, спецтранспорту та управлінських рішень менеджменту обласної охорони здоров’я... Бо «перекос» тут є на 100%!

Щодо 19 головних лікарів, яких звільнили і чекають нового конкурсу, то по депутатах обласної ради вже повним ходом ходять «прохачі» по окремих кандидатах. Ситуація мені повністю відома. Кажуть, це нормально для нашої обласної ради.

- Це правда, що у Вінниці, окрім зміни керівника обласної поліції та голови ОДА, ще до виборів можна чекати зміни голови одного суду та кількох ключових прокурорів? Правда, що багато справ «обсіла» одна правоохоронна сім’я?

- Я не призначаю суддів чи прокурорів… Скоро буде новий керівник обласної прокуратури, із яким ми відвідаємо, перш за все, проблемні райони і міста області. Почнемо із Могилева-Подільського і Жмеринки, бо всі резонансні владні та кримінальні новини йдуть із цих міст. По «сім’ях» у рядах силовиків також буде своєрідний екзамен на служіння Закону та присязі. Коли будуть викриття та кримінальні провадження по посадовцях, тоді побачимо, чи будуть «посадки»…


«У мене особисто не було бізнесу в Криму»

- Куди зник ваш сімейний бізнес в окупованому Судаку в Криму? Ви закрили його чи росіяни «віджали» ці курортні ресторани?

Усі прекрасно знають, що мій тесть займався бізнесом в Криму ще з 90-х років. Багато вінничан були у нього в ресторані. У мене особисто не було бізнесу в Криму. Це питання до батька Ірини. Два дні тому тесть був у Вінниці у справах, і я готовий домовитись про інтерв’ю із ним для «33-го каналу».

Наша родина з 2014 року у Криму не була. Щодо мого бізнесу. Я займався ним до 2014 року, а Ірина — до 2019… І це означає, що у майбутньому ми, можливо, повернемося до підприємницької діяльності. Або ж хтось із нашої родини. А Крим – це Україна!!!

– Ремонт у кабінеті губернатора «а-ля Брежнєв» плануєте?

– Ні. Бо мене надихає цей «брежнєвський» стиль, жартую… Насамперед потрібно в обласній держадміністрації налагодити комунікацію з людьми, зокрема і в коридорах влади. Вийти з кабінетів і почути громади. «Кабінетним» я точно не буду!

Є питання з документообігом, який реально шкутильгає на дві ноги. Знаєте, в проєктах рішень стільки граматичних помилок, що варто організувати для вінницьких посадовців диктант із рідної української мови. Бо реально в ОДА тиждень не могли грамотно відписати відповідь одному із народних депутатів.

Вінничани мають знати, що влада для них робить… І що не робить! Треба буде «відео» від губернатора – будуть «відео», бо сухі звіти нікого не цікавлять…

Нові обличчя в ОДА будуть, бо дехто вважає себе в цих коридорах і в «Книжці» чемпіоном світу із ходіння на роботу.

– Родина Борзових повернулась із Києва до Вінниці? Чи буде «Сім’я у смартфоні»?

– Влітку діти у Вінниці, але із початком навчального року задіємо бабусь. Я їм дуже вдячний за підтримку + дівчата у нас вже самостійні. Старшій доньці вже 20, і вона на 2-му курсі універу, а меншій – 15, вона гарно готує та невипадково брала участь у кулінарному телешоу.

До 31 грудня справимось… Може, повертатися у столицю не треба буде, якщо мене оберуть ще мером Вінниці?"

Інтерв’ю для видання «33-й канал»

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА

title

title

title

title

title