23 жовт. 2020 14:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

369

0

Сергій Борзов: Я не зніму асфальт і не заберу плитку – я для вінничан працюю!

Сергій Борзов: Я не зніму асфальт і не заберу плитку – я для вінничан працюю!

Сергій Борзов має реальний шанс очолити Вінницю


Сергій Борзов: Я не зніму асфальт і не заберу плитку – я для вінничан працюю!

«Переворот» в облдержадміністрації за три місяці зміг зробити губернатор Сергій Борзов. Це він виїхав у райони на зустрічі із людьми, до яких ніхто із попередників не їздив. 48 виїзних прийомів.

Саме Борзов увімкнув «турборежим» в роботі обласної влади. Спочатку відмовився від двох охоронців – зекономив пів мільйона бюджету. І потім ще скоротив штатну чисельність апарату ОДА: на 21 посаду і в департаментах – ще 20.

Як і обіцяв – не став «кабінетним губернатором».

Сьогодні Сергій Борзов має реальний шанс очолити Вінницю – він фаворит передвиборчої гонки.

«Мої доньки навчаються в Україні»

- Сергію Сергійовичу, завдяки Фейсбуку, вінничани бачать вашу роботу, але ж усім хочеться зазирнути «у спальню». Розкажіть про сім’ю.

- 20 років подружнього життя відзначили з Ірою. Хто моя дружина знають теж усі – вона теж Борзова – активна, як і я..

У нас троє дітей – дві доньки і син. Старша донька навчається на другому курсі університету Шевченка, менша донька – в школі, в Києві. А Матвій – з нами в Вінниці. Коли Іра їде на засідання Верховної Ради - син з нею.

Ми всі - в Україні, не в Лондоні мої діти навчаються.

- З Іриною було кохання з першого погляду?

- Так. Мені було 17 років, Ірі – 15. Ми почали зустрічатись, одружились.

- У вас є час на родину і які головні дати у вашому житті?

- Щодня телефоную дітям. Я коли в Києві або доньки приїжджають до Вінниці, завжди проводимо час разом. Мені приємно під час сніданку обговорити з доньками якісь події. Вони дорослі, цікаво, як вони думають. Дорослі діти… Відверто кажучи, вони – найважливіше у моєму житті. Їхні дні народження – головні дати.Перша – 5 липня - день народження старшої доньки Анни. Вона мене зробила татом… Емоції, які важко передати словами. Потім Ліза і вже Матвій – міні-копії Борзова:).

Сергій Борзов: Я не зніму асфальт і не заберу плитку – я для вінничан працюю!

«Мій конкурент – моя совість»

- Хто сьогодні ваш головний конкурент?

- Моя совість.

- Моргунов, Кудлаєнко, Узєлков…

- Це мені не конкуренти.

- Ви настільки самовпевнені і не вірите в соціологію?

- Я не вірю в сьогоднішню соціологію. Я вірю в себе – використано лише 27% моєї потужності.

- Чому 27%?

- Тому що 30% - майже третина, а я знаю, що більше 2/3 не використав.

- Передвиборча кампанія досить коротка. Особливо для вас: одразу вступили в бій за крісло мера.

- Це краще для мене. Я в екстрених ситуаціях на фінішній прямій обганяю.

- Ви однозначно розірвали шаблон цих виборів: Борзов – герой базару! Сьогодні вінничани тільки обговорюють, що губернатор особисто агітує за себе.

- Послухайте, я з сином абсолютно спокійно гуляю, ходжу на дитячі майданчики, потім можемо піти в «Сільпо».

- Упізнають?

-Звичайно! Здороваються. «О, губернатор стоїть!».

- Фотографуватись просять?

- Просять.

- І ви стоїте в черзі?

- А як я пройду? «Здрасті, я губернатор, можна я без черги пройду?».

- Жодного разу не бачила мера або губернатора Вінниці в черзі…

- Це не моя справа… Мені Іра в суботу пише список – і я йду на базар, і в магазин.

- Ну, так охорону ж ви звільнили…

- Навіщо мені охорона?! Чи я сумку до машини не донесу? Дисонанс для людей, але не для мене…

Є інші цікавіші питання. Наприклад, чому команда, яка правила 5 років на Вінниччині, залишила борг 60 мільйонів? Я дізнався про це лише через тиждень, коли призначили головою ОДА. Бо це ж не можна говорити – це ж була «успішна команда». Все тримали в таємниці, будь-яка невдача – таємниця. Щоб ніхто не подумав, що «неуспішний». Та ви такі самі люди, як і всі. Так само можете помилитися…

«Європейське місто» – теж питання. Старе місто залишилось селом. Тяжилів зробили, бо за ним поля, а значить будуть нові багатоповерхівки, потрібні розв’язки, інфраструктура…

Власне, рейтинг партії «Слуга народу» у Вінниці штучно знижували, мовляв, «бачте, вони нічого не можуть, а от ми можемо». Дайте шанс показати себе! Гірше точно не буде точно: ми асфальт не здеремо, плитку не знімемо і помаранчевих хлопчиків додому не заберемо – на балкони не поставимо.

- Вам лестить, що вас сьогодні боїться міська влада Вінниці?

- Мене заділо, коли мене назвала «клоуном» помічниця Скальського: «Вот клоуны идут – уходят технократы…». Я, звичайно, відреагував - моя промова була жорсткою, коли призначили.

А тепер я бачу, що то була тусовка «бла-бла-бла». Красива картинка… І ще позаду хтось стоїть із парасолею…

- А вам є кому парасолю тримати?

-Мені?! У мене все нормально з руками – я сам потримаю.

- Чим Борзов кращий?

- Я людяніший до людей. Люди до мене не бояться підійти і попросити про допомогу.

- До речі, у вас в приймальні нема черги, постійно відчинені двері.

- Про це всі знають. Будь-які питання вирішуємо на місці. Якщо щось серйозно, то разом із заступниками збираємо наради. У Вінниці багато проблем, які скоро вилізуть скандалами…

- Наприклад?

- Водоканал, сміття, затори, дах, який тече у старих будинках, затоплені підвали…

Елементарне: немає парковок. Набудували будинки, не зробили парковки і ходять штрафи збирають. Це нечесно. Чесно – це коли збудував величезну парковку в центрі міста і тоді бери плату, ок. А так куди машини ставити? От люди і платять штрафи і моя дружина теж.

- І ви, губернатор, не вирішили це питання?

- Ні, пішов і заплатив.

Я своїм прикладом маю показувати, як можна змінити владу. Її ставлення до людей. Ми живемо не при феодалізмі, тут нема монархів!

- До речі, ви працювали на високих державних посадах при двох президентах...

- Так.

- Чому вас залишив Зеленський?

- Це Президента запитати треба.

«Чомусь «30 на 70» виходить на 30 – 50% дорожче, ніж люди зробили б ремонт чи утеплення самі»

- В Росії кажуть, що в них три проблеми: дурні, дороги і Путін. А які три проблеми є в нас, в Україні?

- Перше це війна. Друге – коронавірус. Третє – корупція.

- Як з цим боротись?

- Як боротись з коронавірусом, думає весь світ. Як боротись з Путіним - також думає весь світ. А з корупцією треба боротись зараз. Корупція це така ж біда, як війна і коронавірус. З цим треба закінчувати. І почати може кожен. Хабарництво і кругова порука гальмують розвиток міста та країни в цілому.

- Сергію Сергійовичу, а як Вас зустрічають вінничани у дворах?

- Привітно. Часто перепитують: «То це Ви Борзов? Ми чули, що Ви не взяли 4 мільйони…». Знаєте, пряме і безпосереднє спілкування з людьми показує реалії життя. У «найкомфортнішому місті» жителі Старого міста страждають через відсутність каналізаційних мереж і доріг. Підприємці, які працюють на базарі «Сатурн» – не мають впевненості, де вони будуть завтра, бо міська рада не підписує договір оренди землі, де стоїть їх нерухомість. Жителі багатоповерхівок розповідають, що програма співфінансування «30 на 70» виходить на 30 – 50% дорожче, ніж люди зробили б ремонт чи утеплення самі, без допомоги мерії. Та сама проблема і з асфальтуванням вулиць приватного сектору.

Муніципальна варта, що має контролювати не тільки стан благоустрою, а й займатись організацією озеленення, охороною зелених насаджень, водойм, земельних ресурсів, просто «ганяє» і штрафує бабусь, які винесли продати вирощені грушки і яблука.

Молодь прямо каже: «Нам немає, де відпочивати, так щоб не витрачати гроші».

Водії скаржаться, що по місту затори і ніде припаркувати авто, проте штрафи виписують швиденько. Так не повинно бути. Місто повинно бути комфортним для всіх – і для бабусі, і для дитини, і для працюючих людей. І умови повинні бути для всіх рівні. Поки що це не так.

«Особисто буду просити Президента гроші на «Локомотив»»

- Стадіон «Локомотив». Ваше фото з розбитих трибун розлетілось по соцмережі. Що будете робити з стадіоном?

- Це знаковий для міста об’єкт. Треба знайти гроші для реконструкції.

Це має бути співфінансування з державного бюджету і місцевого бюджету. Я особисто буду просити і Президента, і Прем’єр-міністра, щоб виділили кошти на будівництво нового стадіону. Його вже не можна капітально ремонтувати. Рано, чи пізно його потрібно розбирати, щоб «Локомотив» не став «монументальним пам’ятником», як кінотеатр «Росія». Думаю, з стадіоном в нас все вийде.

Наприклад, в Київській області побудований стадіон на 7,5 тисяч місць. Його кошторис 150 млн гривень. Повністю новий стадіон європейського зразка. Він сертифікований FIFA, там проходять європейські матчі. Тобто, зробити можна, головне бажання.

Переконаний, вінничани не дадуть забудувати територію «Локомотиву» висотками. Там має залишатись вінницький стадіон. Наша вінницька команда «Нива» має історію, думаю, що має і майбутнє.

Сергій Борзов: Я не зніму асфальт і не заберу плитку – я для вінничан працюю! - фото 2


- Смердюча вода в кранах вінничан. Що з цим робити?

- Найбільша біда – те, що робиться з річкою Південний Буг. Сьогодні вода в місті стоїть. Сабарівська ГЕС майже не пропускає воду по течії, тому вода має неприємний запах – водоростей. Наш вінницький обласний водоканал, який належить обласній раді та в оперативному управлінні облдержадміністрації робить все, що може, аби вода була чистою. Ми проінспектували лабораторію водоканалу. Але мережі належать місту. Так історично склалось. Більшість мереж – застарілі. В галузі ЖКГ потрібно наводити лад. Тому що вода – найболючіша проблема саме Вінниці. Якщо відкрити Сабарівську ГЕС, рівень води падає і насоси, які на водоканал беруть воду, будуть пропускати повітря, і вони не зможуть нормально функціонувати. Тому рівень води тримається саме таким чином.

Добре, що в нас є Південний Буг, бо наприклад Хмельницький отримує воду з свердловин. Там проблема більш гостріша. Нам треба думати про річку. Потрібно чистити не тільки річку, а й прибережні смуги. Контролювати щоб не було викиду нечистот в Південний Буг. Я цікавився результатами аналізів лабораторії водоканалу, перед забором води. Там ситуація дуже погана. Тому, має добре попрацювати екологічна інспекція. Вона є, але я щось не бачив багато протоколів щодо скидання нечистот в Південний Буг. Це жахлива ситуація. Її потрібно вирішувати негайно.

«Куди пішли «ковідні» гроші? «Районку» перевіряють»

- Ситуація з коронавірусом вийшла з-під контролю. Що робити, як допомогти людям?

- Пандемія – це не тільки вінницька, обласна чи загальноукраїнська проблема. Нам не можна ділити місто, область - треба діяти спільно.

«Ковід» - це надовго. Наразі вакцини немає. Не знаємо, коли буде. По області розгорнуто 1426 ліжко-місць. Облаштували 60 ліжко-місць у «Фтизіатрії», бо дійшло до того, що пацієнтів з Вінниці везли у віддалені райони - Тростянець, Ямпіль. Зараз проводяться роботи з облаштування обласного інфекційного центру на Медмістечку – проводять кисень, монтують підстанцію. Ми повинні надавати допомогу пацієнтам, там де вони проживають і коли її потребують.

Але адміністрації лікарень теж повинні мати совість. Неприпустимо, коли держава заплатила за лікування пацієнта, НСЗУ перерахувала на рахунок лікарні мільйони, а людей відправляють в аптеку з списком медикаментів, щоб купували за свої гроші. Це про нашу «районку». Ця ситуація буде розслідуватись.

- Наостанок: чому вінничани мають проголосувати за Сергія Борзова?

- В Україні відбулись дві революції. Після Майдану найголовніший здобуток України в тому, що українці можуть вільно обирати! Якщо виберуть мене, буду чесно працювати для людей!

Можу сказати одне – голосуйте за покликом серця. Думайте, кого обирати.