15 жовт. 2020 12:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

86

0

Сергій Кудлаєнко: Здорова політика у Вінниці – можлива!

Сергій Кудлаєнко: Здорова політика у Вінниці – можлива!

Здорова політика у Вінниці – можлива!


Сергій Кудлаєнко: Здорова політика у Вінниці – можлива!

Сумна статистика епідемії коронавірусної хвороби у Вінниці. Ми впритул наблизились до «червоної зони» карантину. Щодня фіксується більше 100 нових хворих на COVID-19. В лікарнях Вінниччини наповненість «ковідних» ліжок майже на рівні 70%. Ще трошки і ми опинимось в «червоній зоні».

В таких умовах, що ж робить місто і що робить влада? Почнемо з того, що міська влада в екстреному порядку минулого тижня на сесії Вінницької міської ради виділила додаткових 82,3 млн гривень на боротьбу із коронавірусною інфекцією. Також влада міста обіцяє збільшити кількість ліжок в лікарнях, але лише у листопаді.

Та у нас до листопада часу уже немає. Настав час говорити про це чесно і правду. У Вінниці розташовані три заклади, що надають медичну допомогу пацієнтам з COVID-19: Вінницька центральна клінічна лікарня на 106 ліжок, Міська клінічна лікарня № 1 на 200 ліжок та Міська клінічна лікарня № 3 на 60 ліжок. Всього 366 ліжок. Захворюваність у місті Вінниця – 173 на 100 тис. населення, кількість активних випадків COVID-19 становить 285,1 на 100 тис. населення.А нам з екранів телевізора розповідають про Вінницю, в якій все добре. Ось така наша місцева політика. Але я переконаний, що це не політика – це пандемія у владі!

Ось так знов ми сам на сам залишились із страшним ворогом – COVID-19.То що ж нам із цим всім робити? По-перше, я б посилив роботу Вінницького міського штабу із протидії коронавірусу. Цей штаб, як і мер міста, має працювати 24/7. По-друге, раціонально підійти до використання коштів міського бюджету у боротьбі із коронавірусною хворобою. По-третє, для профілактики поширення вірусу можна було б перевести навчальні заклади міста на дистанційне навчання. Адже більшість дітей, на щастя, хворіють безсимптомно, проте є носіями небезпечного вірусу. Також можна було б запровадити карантин вихідного дня, коли б родини залишалися б хоча 1 день у своїх домівках.

І останнє, медицина, як і влада, у Вінниці повинна бути якісною і доступною. Для того щоб уникнути «ковідного колапсу», кожна лікарня повинна мати відповідальну особу, яка передає ключові дані до штабу протидії епідемії коронавірусу, включаючи кількість нових хворих, заповнення ліжок пацієнтами, які мають підозру на COVID-19, які мають пневмонії чи інші респіраторні захворювання. Адже зараз насувається нова хвиля захворюваності на сезонний грип. За цими показниками відповідні служби мають розпочати роботу по закупівлі кисневих концентраторів в ті лікарні, де немає технічної можливості провести кисень. Треба вже думати й над засобами захисту, як для лікарів, так і пацієнтів та для закладів освіти. Це не потребує великих капіталовкладень і цілком можливе за рахунок коштів, виділених із міського бюджету.

Зрозуміло, що через пандемію наш бюджет не гумовий, тому потрібно звернутися до бізнесу з проханням допомогти у вирішенні цих проблем. Адже наші підприємства також можуть економічно постраждати через велику кількість хворих. Тільки спільно – влада, бізнес і відповідальні громадяни, які дотримуються правил безпеки під час карантину, зможуть допомогти нашим лікарям впоратись із збільшенням нових хворих.

Здійснивши ці та інші заходи, ми зможемо зберегти здоров’я та життя багатьох вінничан. Бо я вірю, що здорові мешканці і здорова політика у Вінниці можливі!

Сергій Кудлаєнко: Здорова політика у Вінниці – можлива!

Фото з відкритих джерел мережі Інтернет