13 жовт. 2022 12:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Новини компаній
0

343

0

Що таке ковролін: історія виникнення, характеристики та особливості покриття

Що таке ковролін: історія виникнення, характеристики та особливості покриття

Ковролін можна стелити як в побутових, так і комерційних приміщеннях, втілюючи в життя різноманітні дизайнерські рішення


Що таке ковролін: історія виникнення, характеристики та особливості покриття

Ковролін — це м’яке на дотик та красиве підлогове покриття килимового типу. Цей вид підлоги має великий попит серед покупців завдяки своїй привабливості, практичності та великому різноманіттю на ринку. Це покриття продається в рулонах й укладається по всьому периметру кімнати. Підібрати ковролін на любий бюджет можна на сайті https://kontraktpol.ua/ua/catalog/kovrolin/. Ковролін можна стелити як в побутових, так і комерційних приміщеннях, втілюючи в життя різноманітні дизайнерські рішення.

Хто та як придумав ковролін

Як підлогове покриття ковролін відомий відносно недавно. Він з’явився в 1950 році в США завдяки американському інженерові Джеймсу Кобблу, який винайшов спеціальний ткацький верстат для конвеєрного створення килимів методом голкопрошивання.

Техніка виявилась простою та не затратною на відміну від ручного виготовлення килимів. Особливості складу робили його конкурентоспроможним навіть із паркетом.

Собівартість ковроліна була невисокою, але через ажіотаж, він був доступний обмеженій кількості населення. Після оптимізації виробництва постелити ковролін в домі могли дозволити собі пересічні громадяни.

Технологія виготовлення ковроліну

Винахід Коббла являє собою модернізовану швейну машину. Верстат простьобував нитки до основи (підкладки) за допомогою великої кількості голок, які розташовувалися дуже близько одна до одної. З протилежного боку виробу петля з нитки захоплювалася спеціальним гачком, утворюючи ворсинчастий шар. Для закріплення заготовки використовувався латекс пряжі.

Що таке ковролін: історія виникнення, характеристики та особливості покриття

Основа може бути натуральні (джгутова) та синтетична (гумова, фелтова). Так само розрізняють походження ниток. Натуральний ковролін роблять із вовни, бавовни, шовку, віскози, сизалю і кукурудзи, штучний — із поліпропіленової нитки.

Сучасне ковролінове покриття відрізняється технологією виготовлення та якісними характеристиками в залежності від призначення. Так, розрізняють чотири види ковроліна:

  • Тафтинговий — нитка пристьобується до основи за допомогою голки й закріплюється клеєм.
  • Голкопробивний — нитки прикріплюються до основи голкою, а з гори закріплюються додатковою гумовою основою.
  • Флокований — використовуються розрізані нитки різної щільності, яким задається певний напрям електростатичним полем, а потім приклеюють їх до основи.
  • Тканинний — найбільш подібний до килимарства метод виготовлення. В ньому пряжа вузликами фіксується до основи з джуту, а кінці петель підрізують.

Виробники пропонують покриття із вологостійкими, антистатичними та грязевідштовхувальними властивостями.

Особливості підлогового покриття

Ковролін має чимало переваг. По-перше, він відрізняється високою зносостійкістю, безпекою та комфортністю. Забезпечує чудову тепло- та звукоізоляцію.

Ковролін не примхливий у догляді. Як звичайні килими, він добре переносить вологе та сухе прибирання. Однак з натуральним матеріалом слід бути обережним.

Високі декоративні властивості та доступна ціна роблять ковролін улюбленцем багатьох українських сімей.

Що таке ковролін: історія виникнення, характеристики та особливості покриття - фото 2

Вагомим недоліком ковроліну є здатність накопичувати пил. Тому, якщо у вас чи у когось з родини є алергія на пил або розвинені хвороби дихальної системи, від такого покриття варто відмовитись.

Сучасні виробники дають гарантію на використання ковроліну — від 5 до 10 років.