20 груд. 2021 15:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

349

0

Скільки кондиціонерів потрібно купувати у квартиру?

Скільки кондиціонерів потрібно купувати у квартиру?

Кондиціонер сьогодні став одним із найпотрібніших видів побутової техніки, який виручає як влітку, так і взимку


кондиціонер в квартирі

Кондиціонер сьогодні став одним із найпотрібніших видів побутової техніки, який виручає як влітку, так і взимку. У спекотну погоду прилад дозволяє охолодити приміщення та створює комфортний мікроклімат. У той час як взимку багато людей вмикають кондиціонер ще до того, як їм увімкнуть опалення, адже вже всередині осені температура повітря у приміщенні може суттєво впасти.

Для того, аби кондиціонер міг якісно виконувати поставлені перед ним задачі, він має працювати на окремій площі. Саме тому потрібно завчасно вирішити, скільки кондиціонерів купляти для квартири і куди їх встановлювати, аби забезпечити рівномірне охолодження чи нагрівання повітря.

Які види кондиціонерів можна використовувати у квартирі?

Абсолютно усі прилади, які увійшли до списку кращих кондиціонерів, сьогодні можна використовувати для охолодження чи нагрівання повітря в умовах квартири. Втім, найпопулярнішими виявилися дві основні категорії:

  1. Мобільні моделі, які здатні транспортуватися з кімнати в кімнату. Це відбувається завдяки тому, що кондиціонер не закріплюється на конкретній основі. Ви можете переносити їх за потребою, що помітно спрощує процес монтажу. Адже не потрібно вибирати конкретне місце та прораховувати усі нюанси. Втім, мобільні кондиціонери мало чим відрізняються від звичайних обігрівачів чи вентиляторів: їхньої потужності може бути недостатньо для того, аби суттєво змінити температуру повітря в кімнаті. Окрім того, вони часто працюють доволі гучно, що створює дискомфорт.
  2. Спліт-системи. Найпопулярніший сучасний варіант кондиціонерів, які складаються з двох основних блоків. Один з них встановлюється в зовнішній частині квартири, а інший – у внутрішній. Між собою вони поєднані спеціальними трубами, якими рухається повітря. Сучасні спліт-системи представлені у широкому асортименті. Вони відрізняються не лише дизайном внутрішнього блоку, але й за потужністю та навіть функціоналом. Це абсолютно безшумні моделі з високим коефіцієнтом корисної дії. Правда, і коштують спліт-системи дорожче, якщо порівнювати їх із мобільним кондиціонером.

Який кондиціонер обрати для двокімнатної квартири

З однокімнатною квартирою все більш-менш зрозуміло: сюди можна вибрати кондиціонер, який встановлюється у вітальні чи в передпокої та рівномірно розподіляє повітря по всьому приміщенню. Також легко визначити кількість кондиціонерів для квартири-студії. В обох випадках одного приладу буде більше ніж достатньо.

Але коли мова заходить про двокімнатну квартиру, одним кондиціонером не завжди можна врятувати ситуацію. Тут усе вже буде залежати і від планування приміщення, кількості міжкімнатних перегородок, дверей та коридорів. Усі ці елементи затримують повітря та перешкоджають його циркуляції.

Тут існує кілька підходів:

  1. Якщо квартира видовжена з прохідною вітальнею кімнатою і усіма іншими приміщеннями, розташованими у лінійку, кондиціонер можна повісити над вхідними дверима чи над міжкімнатними дверима, які розділяють передпокій і вітальню. Так, якщо не любите закривати усі інші двері, повітря буде циркулювати без перешкод.
  2. Якщо планування квартири більш складне, необхідно вибрати дві спліт-системи і встановити їх у основних кімнатах.

Який кондиціонер потрібен для трикімнатної квартири

Головний принцип вибору в даній ситуації мало чим відрізняється від вибору кондиціонерів для двокімнатної квартири. Тут важливо врахувати планування простору. Якщо воно доволі просте і лінійне, однієї максимально потужної спліт-системи може вистачити. Головне правильно її встановити.

Втім, якщо ви хочете, аби кондиціонер помітно змінював мікроклімат у приміщенні, у трикімнатній квартирі одним приладом обійтись майже неможливо. Особливо якщо у вас довгий передпокій, від якого розгалуженням ідуть усі інші кімнати. Така велика кількість внутрішніх перегородок просто не дає повітрю рівномірно переміщатися приміщеннями.

У такому разі найкращим варіантом стане мультиспліт-система, яка дозволяє індивідуально прорахувати кількість внутрішніх блоків при наявності лише одного зовнішнього.

Мультиспліт-системи мають велику кількість переваг:

  • ви можете розмістити у квартирі ту кількість кондиціонерів, яка вам потрібна;
  • простота в обслуговуванні: спліт-системи мають лише один зовнішній блок, доглядати за ним доволі зручно;
  • великий вибір моделей з різною потужністю та функціоналом.

Ще одне рішення для трикімнатних квартир – встановлення двох спліт-систем. У такому разі одну з них необхідно поставити у кімнатах зі спільними дверима чи в коридорі, який виходить одночасно до двох кімнат. А ось другу спліт-систему можна поставити у третій кімнаті. Якщо планування зовсім складне, можна поставити 3 спліт-системи, у кожній кімнаті по одній. Правда, такий варіант не сильно економний – кондиціонери споживатимуть велику кількість електроенергії.

Кількість кондиціонерів буде залежить від багатьох факторів. Але в першу чергу на це впливає саме розмір приміщення та його планування. Завчасно визначте, яку максимальну площу може обігрівати та чи інша модель побутової техніки. Це допоможе уникнути непорозумінь та знайти прилад, який створить комфортний мікроклімат у кімнаті і прослужить якомога довше.