27 лют. 2023 10:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

262

0

«Тризуби ставимо». Вартовий неба Сергій Побережець з Вінниччини, розповів як знищують ворожі цілі

«Тризуби ставимо». Вартовий неба Сергій Побережець з Вінниччини, розповів як знищують ворожі цілі

З початку великої війни на рахунку бригади вінничанина Сергія Побережця понад 300 знищених цілей


«Тризуби ставимо». Вартовий неба Сергій Побережець з Вінниччини, розповів як знищують ворожі цілі

Сергій Побережкць – Герой України, родом з Вінниччини, під час масованого ракетного обстрілу 10 жовтня, за одну ніч зі своїм підрозділом збили 10 повітряних цілей.

«Це відчуття що ми потрібні. На командному пункті дивізіону ми ставимо відмітки – тризубці», - каже Сергій.

Захисники українського неба Сергій Побережець та Андрій Герус в ефірі каналу «Дом» розповіли, як знищують ворожі ракети і чого чекають від союзників.

З початку великої війни на рахунку бригади Сергія Побрежця понад 300 знищених цілей. Підполковник детально пояснив, як воїни зенітно-ракетного дивізіону виявляють і збивають цілі:

«Першими ворожу ціль в Україні «зустрічають» радіотехнічні війська. Вони виявляють цю ціль, коли вона перетинає наш кордон, супроводжують її. І якщо вона в зоні ураження нашого дивізіону, ми її захоплюємо, робимо пуск і знищуємо ціль. Кожна ціль є унікальною. Є різні висоти, різна швидкість. Тому всіх під одну планку рівняти не можна. Й коли ми захопили ціль, це не означає, що вже пуск нашої ракети здійснюється. У нас формується зона пуску ракети, й тільки тоді дається команда на знищення й відбувається пуск», - розповів Сергій Побережець.

«Тризуби ставимо». Вартовий неба Сергій Побережець з Вінниччини, розповів як знищують ворожі цілі

Пілот винищувача, один з «Привидів Києва» - Герой України Андрій Герус розповідає, що пілоти можуть бачити свої цілі і чекають, коли ракета вийде із населеного пункту, та лише потім збивають її.

«Були випадки візуального виявлення ракет. Хоча швидкості великі, і так легко ти її не побачиш. І навіть усі бачили в інтернеті, коли Су-27 летить та супроводжує ракету. Просто він чекав на її вихід з населеного пункту [щоб знищити]», - говорить льотчик.

«Тризуби ставимо». Вартовий неба Сергій Побережець з Вінниччини, розповів як знищують ворожі цілі  - фото 2

Ведуча Олена Кравець пригадала, як на початку вторгнення Україна просила західних партнерів закрити небо та попросила пояснити, як це можна зробити.

«Є зенітно-ракетний дивізіон, в нього є певна зона ураження. І що більше в нас буде дивізіонів, то більше ми будемо збивати. Але я скажу, що за нас не треба воювати, допоможіть нам військовою технікою, сучасною, і ми самі все зробимо», - говорить Герой України Сергій Побережець.

Нагадаємо, під командуванням Сергія Побережця у квітні 2022 року було відновлено ракетну техніку зенітного ракетного дивізіону, що знищує ворожі повітряні цілі. У жовтні 2022 року Президент Володимир Зеленський присвоїв підполковнику звання Героя України та особисто вручив Орден «Золота Зірка».

Підполковник став Почесним громадянином Умані.

Сергію Побережцю 45 років, з яких 27 віддав службі в армії і посиленню протиповітряної оборони України.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото та відео - телеканалу "Дом"

title