6 берез. 2023 11:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

745

0

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе

У Вінниці відкрили перше в місті кото-кафе


«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе

Єлизаветі Рудич 23 роки. Днями вона відрила у Вінниці кото-кафе. Це перший заклад у місті такого формату. Відвідувачі можуть прийти за теплими напоями та зустрітися з котами. І за можливості – взяти тварину до себе в сім’ю.

Редакції Вінниця.info власниця першого у Вінниці кото-кафе розповіла, як відкривала перший у житті бізнес, з якими труднощами зіткнулася та про соціальну складову закладу.

«Певний час я займалася волонтерством. Деяких котів стерилізувала, намагалася знайти їм родину. Це все переросло в те, що кожного дня я годувала безпритульних котів. Це займало досить велику частину в моєму житті. Часто в різних містах та країнах я бачила кото-кафе. Подумала: а чому б у Вінниці таке не зробити?», – каже Єлизавета.

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе

Дівчина дізналася про можливість отримання мікрогранту на відкриття бізнесу.

«Вперше у своєму житті писала бізнес-план і отримала погодження. Але є дуже приємний нюанс: отримала я погодження 27 грудня 2022 року, мені сказали, що я маю два тижні, аби відкрити рахунок, я його відкрила 30 чи 31 грудня. Мені пообіцяли, що протягом двох тижнів мають надійти кошти. Пройшло більш як два місяці, а коштів так і немає. В бізнес-плані я прописувала бюджет десь 400 тисяч гривень – 250 тисяч мав виділити мікрогрант, і 150 тисяч – мої власні. А зараз 400 тисяч – це мої особисті кошти. Для молодої людини це велика сума, напевно, можна купити машину за такі кошти. Завдяки тому, що я працюю розробником в ІТ, я можу собі дозволити відкрити заклад, але це все одно неприємна ситуація, адже я розраховувала на грант. Мені писали деякі люди, що теж отримали мікрогрант аж через три-чотири місяці. Це не діло, адже люди розраховують на щось: шукають оренду, починають робити ремонт, купують меблі. А обіцяні кошти не надходять», – розповідає власниця кото-кафе.

Заклад, де 24/7 живуть коти, має соціальну складову. Тварин забирають з поганих умов, безпритульних, у волонтерів, які знайшли тварин. У закладі котам дають шанс на нормальне життя. Вакцинують, стерилізують і якщо потрібно, то підліковують. А потім кожному хвостатому шукають родину.

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 2

Ще до початку відкриття закладу, на сторінці кафе в соціальній мережі виникла дискусія під постом, де писали, що вхід дозволено «лише 13+». Єлизавета розповідає, чому такі правила.

«Ті люди, які пишуть, що хочуть привести дитину в заклад до котів, вони не хочуть підтримати наш соціальну ідею, вони хочуть розважити своїх дітей. Я нічого не маю проти. Але в першу чергу ми піклуємося про стан наших тварин. Навіть не всі дорослі вміють поводитися з чотирилапими. У котів може бути стрес. Тому не хочемо, аби якийсь невдалий випадок зіпсував психіку кота, що він буде наляканий», – розповідає Єлизавета.

За вхід з відвідувачів братимуть плату.

«Ми маємо утримувати саме кафе – оренда, зарплата працівників. Додатково гроші «тягнуть» котики. У нас постійний потік котиків, немає такого, що ми взяли 10 і вони все життя тут живуть. Ні. Їм шукатимемо сім’ї. Але з кожним приходом нового кота – це кошти та на вакцини, і на обробки. Тому нам потрібна фінансова підтримка», – додає Єлизавета.

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 3

У закладі зараз живе 10 котів. Більше, за словами власниці кафе, не планують. До відкриття закладу чотирьох котів уже вдалося влаштувати в нові сім’ї.

Коти мають окрему кімнату з боксами. Але в боксах зазвичай тримають або хвору тваринку, або тих, кому важко адаптуватися. У кожної тварини на шиї є ошийник з чипованим брелоком.

«Ми знаходимо котів самі, або ж люди знаходять тварину і телефонують нам. Уже був такий досвід. Ми записуємо котім у чергу, адже треба час, щоб за можливості пролікувати тварину, вакцинувати, стерилізувати. Потім зайнятися пошуком родини. Тому ми не можемо сюди запустити 50 котів, це буде уже не нормальна атмосфера», – каже Єлизавета.

Вхід до закладу платний – 50 гривень. Для пільгових категорій населення є знижка. Гостям пропонуватимуть напої, кондитерські вироби.

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 4

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 5

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 6

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 7

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 8

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 9

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 10

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 11

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 12

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 13

«Це не розваги, а соціальний посил»: вінничанка про відкриття першого у місті кото-кафе  - фото 14

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, Ірина Юшко