26 квіт. 2022 16:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Україна
0

130

0

У Києві демонтують радянський пам’ятник «дружби народів»

У Києві демонтують радянський пам’ятник «дружби народів»

Під час демонтування у скульптури росіянина відвалилася голова


У Києві демонтують радянський пам’ятник «дружби народів»

26 квітня у центрі Києва почали зносити радянський монумент під Аркою дружби народів. Під час демонтування, у бронзової скульптури росіянина відвалилася голова. Пам’ятник стояв там з 1981 року і був встановлений «на ознаменування возз'єднання України з Росією» .

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

«Своє ставлення до України росія «ознаменувала» варварським прагненням знищити нашу державу та мирних українців. 8 метрів металу так званої «дружби двох народів» демонтуємо. І що символічно - коли скульптуру намагалися підійняти краном, відпала голова у російського робітника…», - зазначив Віталій Кличко.

У Києві демонтують радянський пам’ятник «дружби народів»

Також очільник Києва повідомив, що другу скульптурну композицію, з червоного граніту також розберуть, а саму арку планують перейменувати та підсвітити кольорами українського прапору.

«Другу скульптурну композицію, встановлену поруч, закриємо опоряджувальними матеріалами і теж згодом розберемо. Оскільки там складніша процедура і це займе більше часу. А до того її можна буде використовувати як простір для експозицій. Арку ж з титанових листів перейменуємо – старі символи набувають нового значення! І підсвітимо її кольорами українського прапору», - зауважив Віталій Кличко.

У Києві демонтують радянський пам’ятник «дружби народів» - фото 2

Довідка:

Арка дружби народів – скульптурна композиція в Києві на території Хрещатого парку, встановлена у рамках святкування 1500-річчя Києва і 60-ї річниці створення СРСР..

Композиція з'явилася 3 листопада 1981 року, під час підготовки до святкування 1500-річчя Києва, на місці Літньої естради. Створювали монумент до ювілею утворення СРСР, проголошеного 30 грудня 1922 року, але урочисто відкрили напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

У народі арка також носила назву «Ярмо».

Під 35-метровою аркою розташований монумент дружби народів, присвячений "об'єднанню України з Росією": два робітники – українець і росіянин – тримають орден "Дружби народів" зі стрічкою.

Трохи далі – багатофігурна група, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року: у центрі гетьман Богдан Хмельницький і московський посол, боярин Василь Бутурлін.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info