16 січ. 2023 11:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

291

0

У Вінницькій області військовим поставили перші імпланти для лікування складних уражень кісток

У Вінницькій області військовим поставили перші імпланти для лікування складних уражень кісток

Один із тих кого прооперували лікарі, військовий Михайло. Поранення чоловік отримав на Півдні України


У Вінницькій області військовим поставили перші імпланти для лікування складних уражень кісток

Імпланти для остеосинтезу — це ефективне рішення, яке допоможе постраждалим від війни росії проти України пролікувати складні ураження кісток. Для цього МОЗ обрало три пілотні лікарні, одна з яких у Вінниці. У Вінниці вже провели перші операції для військових. Один із тих кого прооперували лікарі, військовий Михайло. Поранення чоловік отримав на Півдні України. На чоловіка чекає ще період реабілітації.

Про це повідомляє Вінницька ОВА.

«Імпланти замовляються та виготовляються для кожного індивідуально. За тиждень можемо зробити до 12 таких операцій. Операція може тривати до години», - відзначає завідувач високоспеціалізований Центр ортопедії, ендопротезування та реконструктативної травматології обласної лікарні ім. Пирогова В'ячеслав Майко.

Суть проєкту

Із початком повномасштабної війни російської федерації проти України, колосально зросла кількість пацієнтів зі складною травмою, пов’язаною із ураженням кісток: відкриті та закриті перелами кінцівок спричинені бойовим ураженням (від вогнепальної зброї, уламків снарядів, ракет, травми спричинені руйнуванням будівель тощо).

Міністерством охорони здоров’я України за фінансової підтримки глобальної біофармацевтичної компанії AstraZeneca, за участі міжнародного благодійного фонду Yellowblue Force Foundation реалізується пілотний проєкт із забезпечення визначених лікарень інструментами та імплантами для металоостеосинтезу. Загалом очікується, що в межах благодійного проєкту імпланти для остеосинтезу зможуть отримати більше ніж півтори тисячі пацієнтів в Україні.

Де можна отримати допомогу?

Міністерство охорони здоров’я України обрало три пілотні лікарні в Ужгороді, Вінниці та Черкасах, куди необхідні інструменти та імпланти постачаються як гуманітарна допомога.

У Вінницькій області в якості пілотної лікарні було визначено КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради», Високоспеціалізований Центр ортопедії, ендопротезування та реконструктативної травматології якої розташоване за адресою м. Вінниця, вулиця Пирогова 46. Лікарню обрано з урахуванням наявності спеціалізованого Центру, необхідного для проведення операцій обладнання, значного досвіду застосування фахівцями Центру технології металоостеосинтезу.

Які травми лікуватимуть?

Металоостеосинтез - це сучасний метод лікування складних ушкоджень кісток за допомогою спеціальних імплантів: пластин, гвинтів, стрижнів та систем для зовнішньої фіксації, які фіксують кісткові уламки і відновлюють єдність кісток. Метод показано для:

  • складних травм та переломів, зрощення яких без оперативного втручання неможливе;
  • переломів, які становлять небезпеку можливістю пошкодження кістковими фрагментами прилеглих тканин;
  • неправильно зрощених переломів;
  • переломів, які повільно консолідуються з тривалим загоєнням кісток;
  • переломів із вторинним зміщенням уламків.

У межах даного проєкту у якості благодійної допомоги надаватимуться саме імпланти для внутрішньої (а не зовнішньої) фіксації.

Хто зможе отримати допомогу?

Визначені лікарні забезпечено необхідним інструментами для проведення операцій, а імпланти для операцій (стрижні, спиці, пластини) безоплатно замовлятимуться лікарями лікарень та встановлюватимуться пацієнтам, які отримали складну травму, спричинену війною. Важливо, що замовлення буде робитися під кожного конкретного пацієнта, із урахуванням особливості анатомії та травми.

Тобто імпланти для проведення операцій надаватимуться безоплатно саме тим пацієнтам, які постраждали внаслідок воєнних дій (поранення цивільних чи військових внаслідок бойових дій, травми від руйнування будівель, спричинені влучанням ворожих ракет, дронів чи снарядів, та подібні травми), а не пацієнтам із побутовою чи спортивною травмою.

Які інструменти та імпланти надаються?

Командою Yellowblue Force Foundation на базі ретельного тендерного відбору було обрано європейського виробника сучасних імплантів, які сертифіковано як у країнах Європи, так і в Україні. Виробник має в України офіційного представника, що здійснює постачання продукції у лікарні, а також забезпечує лікарям необхідну професійну підтримку та навчання.

Куди можна звертатися у випадку запитань, подяк чи скарг?

Лікарі, пацієнти чи їх родичі можуть звернутися до команди Yellowblue Force Foundation написавши листа за адресою [email protected]

Нагадаємо, Вінницька область увійшла до пілотного проекту МОЗ, в рамках якого імпланти для остеосинтезу для українців, які постраждали внаслідок війни, будуть безоплатними.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, відео – «Ми Україна»

title